Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Ξενοδόχοι Πελοποννήσου: Υπάρχει ανάγκη πρόσθετων μέτρων για τις τουριστικές επιχειρήσεις

Ξενοδόχοι Πελοποννήσου: Υπάρχει ανάγκη π...

Επιστολή προς τους συναρμόδιους Υπουργούς

 

Δραστική κινητοποίηση του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (ΤΟΠ) για την λήψη πρόσθετων μέτρων και  την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων λόγω των αρνητικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Τα μέτρα που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί από πλευράς του επιχειρηματικού κόσμου κρίνονται ανεπαρκή για το βάθος του προβλήματος και κατά συνέπεια απαιτείται  σχεδιασμός και λήψη δραστικότερων μέτρων για την συγκράτηση του φαινομένου.

Ο ΤΟΠ έχει ήδη αποστείλει επιστολή και έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις προς τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως και όλα τα συναρμόδια Υπουργεία ενώ ενήμερος για τις εξελίξεις είναι και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας.    

Η επιστολή προς τα συναρμόδια Υπουργεία έχει ως ακολούθως:

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εξελίξεις, λόγω της κρίσης υγείας στη Χώρα μας, διαπιστώνονται ιδιαίτερα αρνητικές οικονομικές εξελίξεις στο σύνολο της αγοράς, ιδίως δε στην τουριστική επιχειρηματικότητα όπου, με βάση τα πρώτα στοιχεία, οι επιχειρήσεις φιλοξενίας δέχονται σταδιακές πιέσεις ακυρώσεων, εντονότερα δε κατά την προσεχή περίοδο (Απρίλιο-Μάιο) ενόψει του Πάσχα και της περιόδου των σχολικών εκδρομών, με καθολικές σχεδόν ακυρώσεις του μαθητικού τουρισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό και άγνωστες ως προς την ένταση του φαινομένου για την επερχόμενη θερινή σεζόν, ιδίως σε περιοχές με υψηλό βαθμό εξάρτησης από αγορές-πηγές εισερχόμενου τουρισμού (Ιταλία, Κίνα κ.λπ.). Όσο η νόσος συνεχίζει να μην αντιμετωπίζεται δραστικά οι τάσεις αυτές τείνουν να γίνονται δυσμενέστερες, ωθώντας πολλές τουριστικές επιχειρήσεις στα πρόθυρα κλεισίματος, ιδίως σε περιοχές με πολλαπλά κρούσματα εμφάνισης του κορωνοϊού (Ηλεία, Αχαΐα κ.α.).

Τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις από την ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού έχουν ήδη αναγνωρίσει, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ και άλλων διεθνών οργανισμών, όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες προτίθενται, σύμφωνα με δηλώσεις τους, να εφαρμόσουν κάποια νέα μέτρα χαλάρωσης στη νομισματική πολιτική τους. Ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δια στόματος της προέδρου της, Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνει έτοιμη να δράσει και ευελπιστούμε στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 12ης Μαρτίου 2020 να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα ως προς την χορήγηση νέων δανείων με πολύ χαμηλό (μηδενικό ή αρνητικό) επιτόκιο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Προς την ίδια κατεύθυνση δείχνει να κινείται και το Eurogroup εφόσον, μέσω πρόσφατης έκτακτης διευρυμένης τηλεδιάσκεψης, συμφωνήθηκε η λήψη δημοσιονομικών μέτρων, με χρήση της ευελιξίας που δίνει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για αύξηση των δαπανών σε έκτακτες καταστάσεις, γεγονός το οποίο μένει να επιβεβαιωθεί βέβαια στην επικείμενη σύγκληση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου 2020. Προς την ίδια κατεύθυνση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει το ποσό των 50 δισ. δολαρίων με fast track διαδικασίες σε χώρες-μέλη του που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, καλώντας τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τη νέα κρίση της παγκόσμιας υγείας.

Σε εθνικό επίπεδο σαφώς η πρόσφατη έκδοση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργείου Υγείας αποσκοπεί στην προστασία της δημόσιας υγείας, και την εφαρμογή ορισμένων διατάξεων που συνδέονται με την συγκράτηση του φαινομένου. Παράλληλα καλούμαστε και εμείς ως επιχειρήσεις, να πράξουμε το καθήκον μας,  σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του  Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας αλλά και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και να υιοθετήσουμε εθελοντικά προληπτικά μέτρα, με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του ιού στους χώρους εργασίας αλλά και την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Επιπλέον, κατά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. McDowell, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη, του Υφυπουργού κ. Γιάννη Τσακίρη και του επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Πατέλη, υπεγράφη συμφωνία για τη σύσταση Ταμείου Εγγυοδοσίας δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέσω του οποίου θα δοθούν επενδυτικά δάνεια και δάνεια κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι μια κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση αλλά από μόνη της αυτή δεν αρκεί.

Απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της κρίσης και υιοθέτηση μιας σειράς πρόσθετων  μέτρων, υπέρ των επιχειρήσεων και ειδικότερα των τουριστικών, για την αντιστάθμιση του περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητά τους.

Από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προσδοκούμε άμεση στήριξη με χορήγηση δανείων κεφαλαίου κίνησης ανάλογα με τον τζίρο των επιχειρήσεων, προκειμένου να στηρίξουν την ρευστότητα τους και να συνεχίσουν την λειτουργία τους προβαίνοντας παράλληλα σε σύσταση προς τις τράπεζες για εξεύρεση συναινετικών τρόπων επίλυσης των διαφορών και ρυθμίσεως των δανειακών υποχρεώσεων  

Επιπλέον για την αντιμετώπιση της τρέχουσας επιδημιολογικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών στις τουριστικές επιχειρήσεις προτείνουμε μέχρι την εξομάλυνση της κατάστασης τα παρακάτω πρόσθετα μέτρα:

✓απαλλαγή των τουριστικών καταλυμάτων από το φόρο διαμονής για τους μήνες Μάρτιο - Απρίλιο – Μάιο.

✓έκτακτη κινητροδότηση των τουριστικών καταλυμάτων για την διατήρηση θέσεων απασχόλησης και την άρση έκτακτων απολύσεων λόγω της μειωμένης ζήτησης κατά την αντίστοιχη περίοδο.

✓εν μέρει αποζημίωση απωλειών από τη  μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων κατά την αντίστοιχη περίοδο με βάση τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας.

✓παραχώρηση  κουπονιών  (vouchers)  προς  τουριστικούς  οργανισμούς  ή  επιχειρήσεις  τουριστικών καταλυμάτων για την κάλυψη επιστροφών ακυρώσεων διαμονής ή/και αεροπορικών πτήσεων.

✓αναστολή όλων των υποχρεώσεων και πληρωμών (φορολογικών και ασφαλιστικών, καταβολή ΦΠΑ και λοιπών φόρων και τελών υπέρ ΟΤΑ) για την εν λόγω περίοδο.

✓αναστολή πληρωμής των λογαριασμών ΔΕΚΟ (νερού, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας) μέχρι το τέλος Μαΐου.

✓αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για το ίδιο διάστημα.

✓επιδότηση  πολιτών,  εργαζομένων  και  επιχειρήσεων  με  στόχο  τον  περιορισμό  της  μετάδοσης  της νόσου  (π.χ.  γονείς  που  υποχρεούνται  σε  άδειες  για  την  φροντίδα  των  παιδιών  τους  λόγω κλεισίματος των σχολείων, κάλυψη αναρρωτικών αδειών για όσους έχουν επηρεαστεί άμεσα από τον ιό και πρέπει να τεθούν σε οικειοθελή καραντίνα, κ.α.).

✓φορολογικές ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί έντονα από τον φόβο εξάπλωσης της νόσου για την αντίστοιχη περίοδο.

 

κκ. Υπουργοί

Εκφράζουμε  την  πεποίθηση  ότι  η  Κυβέρνηση  θα  προσεγγίσει  με  ευαισθησία  τις  προτάσεις  μας  και  θα προχωρήσει  με  αποφασιστικότητα  και  αμεσότητα  στην  ανάληψη  πρωτοβουλιών  για  την  στήριξη  των τουριστικών  επιχειρήσεων,  των  εργαζομένων  και  των  πολιτών,  με  σκοπό  την  άρση  των  αρνητικών

επιπτώσεων που επιφέρει η πρόσφατη επιδημιολογική κρίση ιδίως στην τουριστική βιομηχανία η οποία έχει εμπράκτως αποδείξει ότι αποτελεί την κινητήριο δύναμη της εθνικής μας οικονομίας.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις