"Πρέπει να ακολουθήσουμε το μοντέλο της Κορέας"
Tην ανάγκη να ελέγχονται πολύ περισσότερα δείγματα για κορωνοϊό στην Ελλάδα τόνισε, μιλώντας στο thebest.gr, ο Πατρινός Καθηγητής Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διδαχτούμε από το μοντέλο της Κορέας, τώρα που είναι αρχή.
Μας εξηγεί ποιο είναι το μοντέλο που θα έπρεπε να ακολουθήσει και η Ελλάδα, προκειμένου να μην κάνει το λάθος που οδήγησε την Ιταλία σε πολλούς νεκρούς, επισημαίνει ότι δεν είναι επιστημονικός ο λόγος που δεν δίνονται στοιχεία για την πόλη προέλευσης των κρουσμάτων στην Ελλάδα και επισημαίνει: "Όταν έχουμε πάρει 4.000 δείγματα, μέσα σε 20 μέρες, και η Κορέα και η Γερμανία, για τον αντίστοιχο πληθυσμό, έπαιρναν 3.000 δείγματα την ημέρα, καταλαβαίνεται ότι υπάρχει ένα ζήτημα γιατί ελέγχουμε πάρα πολύ λίγα δείγματα".
Πριν κάποιες μέρες δηλώσατε ότι θα είναι δύσκολο να αποφύγουμε αυτά που συμβαίνουν στην Ιταλία…
Αυτό το είπα όταν έκλεισαν σχολεία και Πανεπιστήμια και την επόμενη μέρα είδαμε τον κόσμο στις παραλίες και στις πλατείες. Τώρα έχουν περάσει 5-6 μέρες από τότε και έχουν γίνει πολλά. Έκλεισαν καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια, και έχουμε κάνει αρκετά πράγματα. Θα έλεγα ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι πρόκειται για ένα θέμα αρκετά σοβαρό.
Την Τρίτη πήρατε την απόφαση να στείλετε μία επιστολή στο Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη…
Μέσα από αυτή την επιστολή ήθελα να εξηγήσω ότι, τώρα που είναι αρχή, μπορούμε να μάθουμε από αυτά τα οποία έγιναν στις άλλες χώρες και συμπληρωματικά με αυτά που γίνονται να φροντίσουμε να προχωρήσουμε σε μαζική δειγματοληψία, έτσι ώστε να χαρτογραφήσουμε τα δείγματα.
Αυτό ήταν το θέμα που έβαλα στη συζήτηση και ελπίζω να εισακουστεί… Μέχρι τώρα παίρνονται 300 δείγματα την ημέρα. Αυτός ο αριθμός δειγμάτων είναι μικρός.
Αυτή τη στιγμή λοιπόν, δεν λαμβάνονται δείγματα από πιθανά κρούσματα καθώς έχουν ήπια συμπτώματα. Πόσα παραπάνω από αυτά που γνωρίζουμε μπορεί να είναι τα κρούσματα, έστω ήπια;
Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι δεκαπλάσια τα πραγματικά, όχι στην Ελλάδα, γενικά. Όταν έχουμε πάρει 4.000 δείγματα, μέσα σε 20 μέρες, και η Κορέα και η Γερμανία, για τον αντίστοιχο πληθυσμό, έπαιρναν 3.000 δείγματα την ημέρα, καταλαβαίνεται ότι υπάρχει ένα ζήτημα γιατί ελέγχουμε πάρα πολύ λίγα δείγματα. Πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθεί ο αριθμός των δειγμάτων.
Η Κορέα έκλεισε όλα τα ερευνητικά κέντρα έτσι ώστε για δύο μήνες να μπουν σε αυτή τη μάχη κατά του κορωνοϊού. Αν γίνει κάτι τέτοιο κι εδώ, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και όσα εκείνος συμβουλεύει, μπορούν να λαμβάνονται καθημερινά στην Ελλάδα πάρα πολλά δείγματα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι για κάθε κρούσμα που γνωρίζουμε, υπάρχουν άλλα δέκα που δεν έχουμε δει. Δεν μπορούμε να ξέρουμε όμως πόσα ακριβώς είναι τα κρούσματα στην Ελλάδα.
Μας ανακοινώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων χωρίς όμως να ξέρουμε σε ποια περιοχή βρίσκονται… έχει μία επικινδυνότητα αυτό γιατί ο κόσμος μπορεί να είναι πιο χαλαρός σε σχέση με τα μέτρα προστασίας, αν θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι μακριά του;
Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο δε γίνεται αναφορά στις περιοχές των κρουσμάτων αλλά δεν είναι επιστημονικός. Το ότι δεν ξέρουμε πόσα κρούσματα υπάρχουν γενικά στην Ελλάδα, είναι το σοβαρό θέμα, είναι το σημείο όπου υπάρχει ένα κενό το οποίο θα πρέπει να προσέξουμε και να καλύψουμε άμεσα.
Η Ιταλία δεν έδωσε σημασία, όπως έδωσε η Κορέα και η Γερμανία, στους νέους οι οποίοι είναι φορείς, κυκλοφορούν και διασπείρουν τον ιό. Γι΄αυτό το λόγο έφτασε στο σημείο να έχει τόσους νεκρούς και γι΄αυτό θα πρέπει κι εμείς να αρχίσουμε να ελέγχουμε περισσότερα δείγματα.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr