Την ώρα που στη Γαλλία με τις εκατόμβες νεκρών οι παριζιάνοι έφυγαν μαζικά για τα εξοχικά τους, η πλειοψηφία των Ελλήνων ακολουθεί τα μέτρα. Ακόμη και όσοι δεν τα πήραν σοβαρά, πλέον πείθονται
Διαβάζω ότι στην Γαλλία, με τις εκατόμβες νεκρών, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι παριζιάνοι έφυγαν μαζικά για τα εξοχικά τους. Ακούω ότι στην Ιταλία που βιώνει την απόλυτη τραγωδία, ακόμη και τώρα που τα φορτηγά του στρατού μεταφέρουν κατά εκατοντάδες τους νεκρούς, υπάρχουν Iταλοί που δεν ακούν τις οδηγίες των αρχών και βγαίνουν από τα σπίτια τους για να ..ξεσκάσουν. Το είπε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ Ιταλός λοιμωξιολόγος, αφήνοντας άφωνο ακόμα και τον παρουσιαστή. Στην Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον που οι παμπ μέχρι προχθές ήταν γεμάτες από κόσμο, τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει εδώ και εβδομάδες, ακόμη και από χαρτί υγείας.
Και κάνω την σύγκριση με τον …ελληναρά, που την …ακούει εδώ και δεκαετίες γιατί δεν είναι αρκετά ευρωπαίος και νοιώθω ότι αυτές τις στιγμές που όλοι μαζικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλληλολιντζαριζόμαστε, οφείλουμε να δούμε για λίγο τη «μεγάλη εικόνα» και να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους.
Εξυπακούεται ότι κάποιοι δεν εφαρμόζουν τα μέτρα, εξυπακούεται ότι είναι κατακριτέοι, εξυπακούεται ότι πρέπει να συνετιστούν με κάθε τρόπο. Μην ξεχνάμε όμως, ότι για κάθε έναν ...ελληναρά που βγήκε για τζόκινγκ με παρέα στο πάρκο της γειτονιάς του, υπάρχουν δεκάδες άλλοι που έμειναν σπίτια τους. Για κάθε έναν που φόρτωσε ψησταριές, γιαγιάδες, παιδιά και εγγόνια σε ένα αμάξι και έφυγε για το εξοχικό του, υπάρχουν δεκάδες άλλοι που κλείστηκαν με τα παιδιά τους σε ένα διαμέρισμα. Για κάθε έναν που σήκωσε δέκα dettol από τo σούπερ μάρκετ, υπάρχουν δεκάδες άλλοι που αγόρασαν τα απολύτως απαραίτητα.
Δεν το λέω εγώ, το λένε τα στοιχεία. Ας δούμε τι λένε λοιπόν:
Ο πανικός στα διόδια της Παρασκευής αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν συμφόρηση λόγω του ότι πλέον λειτουργούν ελάχιστα ταμεία καθώς την Παρασκευή και το Σάββατο στα διόδια Αθηνών – Λαμίας παρατηρήθηκε μείωση 44,86%, ενώ στα διόδια Αθηνών - Κορίνθου η μείωση ανέρχεται σε 48%, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Ας δούμε τις συμβαίνει στα σούπερ μάρκετ. Αν εξαιρέσει κανείς την αυξημένη κίνηση της πρώτης ημέρας που ανακοινώθηκε το γενικό κλείσιμο των καταστημάτων, κατά τα λοιπά τα ράφια δεν αδειάζουν (πλην αντισηπτικών), οι ουρές για την περιορισμένη είσοδο εντός των σούπερ μάρκετ τηρούνται και δεν είναι μεγάλες, ενώ οι περισσότεροι σπεύδουν να κάνουν τις παραγγελίες τους τηλεφωνικά.
Ακόμη και στις παραλίες, τα πάρκα, τις πλατείες, μετά τις πρώτες ημέρες που πραγματικά κατακλύστηκαν, φαίνεται ότι οι περισσότεροι αντιλήφθηκαν την κρισιμότητα της κατάστασης και τα αποφεύγουν.
Η συμμόρφωση της πλειοψηφίας των Ελλήνων με τα μέτρα είναι γεγονός και έγινε αναίμακτα. Και όχι μόνο συνέβη χωρίς να έχουμε έρθει ακόμα αντιμέτωποι με τον αρμαγεδώνα των άλλων χωρών, αλλά συνέβη με μία πρωτοφανή ωριμότητα από την πλειοψηφία. Επιπλέον κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι σε αυτή την κρίση συστρατευόμενες, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία ζητά ακόμη πιο σκληρά μέτρα. Μέσα σε αυτό το κλίμα νέος αγαπημένος των Ελλήνων αναδείχθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Το άκρως αντίθετο του ελληναρά.
Οι Έλληνες δείχνουν να έχουν ωριμάσει. Ίσως έπαιξε ρόλο σε αυτό και η περιπέτεια που περάσαμε το 2015. Όταν έχεις δει να κλείνουν οι τράπεζες μέσα σε μια νύχτα, όταν στήνεσαι σε ουρές για 60 ευρώ την ημέρα και η ζωή σου ανατρέπεται ριζικά σε ένα δευτερόλεπτο, αλλά βλέπεις ότι τελικά επιβιώνεις, αποκτάς μία πιο ώριμη αντιμετώπιση των πραγμάτων σε περιπτώσεις κρίσεων.
Ακόμη και στο θέμα των εκκλησιών, ένας λαός, όπως οι Έλληνες, που έχει το υψηλότερο ποσοστό εκκλησιασμού στην Ευρώπη και που ο διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας είναι θέμα που δεν αγγίζεται από καμιά κυβέρνηση, έδειξε απίστευτη ωριμότητα. Όχι μόνο δεν αντέδρασε στο κλείσιμο των εκκλησιών, αλλά το ζητούσε κι όλας από την κυβέρνηση.
Αυτή η νέα κρίση μας έχει δώσει μέχρι στιγμής αρκετά μαθήματα. Το πρώτο είναι ότι τη δημόσια υγεία (τα νοσοκομεία, οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό) οφείλουμε πάση θυσία να την προστατεύουμε και να την ενισχύσουμε μελλοντικά. Το ίδιο ισχύει για τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Εκεί που διδάσκουν ο Τσιόδρας, ο Γώγος και όλοι οι επιστήμονες στους οποίους τώρα προστρέχουμε.
Επειδή η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα έναντι των άλλων χωρών, το δημόσιο σύστημα υγείας της είναι αποσαθρωμένο, έχουμε τις μισές μονάδες εντατικής θεραπείας από ότι η Βόρεια Ιταλία κατά αναλογία πληθυσμού, και επειδή όπως όλοι οι επιστήμονες μας λένε βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της κρίσης, ας μην επαναπαυθούμε. Ας παραμείνουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, δίνοντας το παράδειγμα στους ευρωπαίους γείτονές μας.
ΥΓ
Η περίπτωση του Σωτήρη Τσιόδρα έχει ενδιαφέρον. Είναι βλέπετε το στέλεχος που τοποθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη θέση, αποθεώθηκε επί Νέας Δημοκρατίας, και τώρα τον …έχουν στην μπούκα οι Συριζαίοι. Μένει να δούμε αν τα "ωσαννά" θα γίνουν "σταύρωσον αυτόν" στην περίπτωση που η κατάσταση δεν εξελιχθεί όπως όλοι ελπίζουμε.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr
* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.