Βήμα βήμα
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι που έχουν αναστολή της σύμβασης εργασίας τους με βάση τους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία σε Επιχειρήσεις - Εργοδότες» για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr).
Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης μπορεί να γίνει από την 1/4/2020 μέχρι και τις 30/4/2020 και σε κάθε περίπτωση μετά τη γνωστοποίηση σε αυτόν της αναστολής της σύμβασης εργασίας του. Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ Εργάνη, τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ Εργάνη, και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση
Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τελούν σε αναστολή για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η εντολή της δημόσιας Αρχής για απαγόρευση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Για συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου που λήγουν μετά την απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων συνεχίζονται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται.
Άδειες άνευ αποδοχών που έχουν συμφωνηθεί, μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων - εργοδοτών, των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησής τους αίρονται αυτοδικαίως από τη δημοσίευση της ΚΥΑ. Οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.
Οι επιχειρήσεις - εργοδότες που τελούν σε αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας με εντολή δημόσιας Αρχής απαγορεύεται να προβούν σε μειώσεις προσωπικού και αν γίνουν θα είναι άκυρες.
Οι καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας που πραγματοποιήθηκαν από 18/3/2020 και εφεξής είναι άκυρες.
Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι απασχολούνταν σε περισσότερους του ενός εργοδότες, πρέπει να επιλέξουν έναν εργοδότη προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Οι επιχειρήσεις - εργοδότες που αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους των εργαζομένων τους δύνανται για τους υπόλοιπους εργαζομένους να κάνουν χρήση των διατάξεων για ορισμό προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας ή και μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ιδίου ομίλου.
Οι επιχειρήσεις - εργοδότες που κάνουν χρήση της αναστολής συμβάσεων εργασίας είναι υποχρεωμένοι μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους να διατηρήσουν, για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής (δηλαδή για 45 ημέρες), τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, που σημαίνει τους ίδιους εργαζομένους και με τους ίδιους όρους εργασίας κατά την 21/3/2020.
Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε περισσότερες της μιας επιχειρήσεις - εργοδότες, που πλήττονται σημαντικά, και τίθενται από περισσότερους εργοδότες σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους, οι εργαζόμενοι επιλέγουν αποκλειστικά έναν εργοδότη, προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Εργαζόμενοι με τηλεργασία σε επιχειρήσεις - εργοδότες που πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινομένου του κορωνοϊού COVID-19, βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Κατ’ εξαίρεση οι επιχειρήσεις - εργοδότες που πλήττονται σημαντικά δύνανται να συμφωνήσουν με τους εργαζομένους τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, την παροχή εργασίας με τηλεργασία, μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης.
Επιχειρήσεις που έχουν κλείσει
Οι εργοδότες των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή πρέπει να υποβάλουν μέχρι τις 10 Απριλίου την δική τους ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση στην "Εργάνη", δηλώνοντας:
α) την αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας με εντολή δημόσιας αρχής,
β) τα στοιχεία του εκμισθωτή και του επαγγελματικού ακινήτου για να λάβει την έκπτωση 40%
γ) τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και
δ) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, είτε με απόλυση είτε με παραίτηση.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να γνωστοποιήσουν την υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο “ΕΡΓΑΝΗ».
Επιχειρήσεις που υπολειτουργούν
Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που υπολειτουργούν βάσει της λίστας ΚΑΔ που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών (δεν έχουν κλείσει με εντολή του κράτους αλλά πλήττονται) μπορούν να υποβάλλουν την ψηφιακή υπέυθυνη δήλωση από 1η Απριλίου μέχρι και 30 Απριλίου και σε κάθε περίπτωση μετά την γνωστοποίηση από τον εργοδότη ότι έχει ανασταλεί η σύμβασή τους. Δηλαδή οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν έχουν ορισμένες μέρες εντός των οποίων πρέπει να υποβάλλουν την δήλωσή τους (π.χ. βάσει ΑΦΜ). Όποτε ο εργοδότης τους θέσει σε αναστολή (εντός Απριλίου και μέχρι 20/4) και αφού τους ειδοποιήσει πρέπει εκείνοι να σπεύσουν να υποβάλλουν την δική τους δήλωση. Η αλυσίδα είναι η εξής:
- ο εργοδότης υποβάλλει την ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα Εργάνη και θέτει τον εργαζόμενο σε αναστολή σύμβασης
- ο εργοδότης γνωστοποιεί αυθημερόν στον εργαζόμενο πως τον έχει θέσει σε αναστολή
- ο εργαζόμενος μπαίνει στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr και υποβάλλει την δική του ψηφιακή δήλωση για να λάβει στον τραπεζικό του λογαριασμό τα 800 ευρώ.
Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα, και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).
Αποζημίωση 800 ευρώ
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερών δηλαδή ενάμιση μήνα. Οι μισθωτοί την δικαιούνται εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη. Όσοι έχουν δυο μισθολόγια κι εφόσον συνεχίζει η λειτουργία του ενός εργοδότη, δεν μπορούν να εισπράξουν τα 800 ευρώ, ακόμη κι αν ανασταλεί η λειτουργία του δεύτερου. Όσοι απασχολούνταν σε πάνω από έναν εργοδότες, των οποίων ανεστάλη η δραστηριότητα επιλέγουν έναν εργοδότη για να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης.
Πηγή:protothema.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr