Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ευρεία τηλεδιάσκεψη με παραγωγικούς φορείς είχε ο Απόστολος Κατσιφάρας

Ευρεία τηλεδιάσκεψη με παραγωγικούς φορε...

Η παράταξή του κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις

Σε ευρεία σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης προχώρησε η παράταξη Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο, το Σάββατο, με τους εκπροσώπους των παραγωγικών και επιχειρηματικών φορέων της Περιφέρειας με στόχο τη σύνθεση απόψεων σχετικά με την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: 

"Οι επιχειρηματικοί και παραγωγικοί φορείς εξέφρασαν την αγωνία και την αβεβαιότητα που επικρατεί στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, λόγω της κατακόρυφης μείωση του τζίρου όλων των επιχειρήσεων η οποία τις οδηγεί σε σημαντική απώλεια ρευστότητας έως και σε διακοπή της λειτουργίας τους. Επιπλέον, εμπεριστατωμένες και κρίσιμες προτάσεις για την ανάσχεση της ύφεσης. Τους ευχαριστούμε, θερμά, τόσο για την άμεση ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση μας όσο και για τη συνεισφορά τους στη διαμόρφωση των θέσεων του τομέα της παράταξης, οι οποίες συνοψίζονται σε ένα τρίπτυχο δράσεων, μέτρων και ρυθμίσεων οι οποίες πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμες για την μελλοντική πορεία της χώρας.

Τρεις άξονες για τη στήριξη της εργασίας και της βιωσιμότητας του παραγωγικού και επιχειρηματικού ιστού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα η Ηλεία και η Αχαΐα, ήταν από τις πρώτες περιοχές που επλήγησαν από την εμφάνιση του κορωνοϊού ο οποίος αποτελεί απειλή όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για την εθνική και παγκόσμια οικονομία, οι συνέπειες της οποίας μέχρι στιγμής είναι απρόβλεπτες. Ενώ η υγειονομική κρίση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, οι απειλές για την ελληνική οικονομία θα ενταθούν στο επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα, για την αντιμετώπισή τους, να απαιτούνται γενναίες παρεμβάσεις.

Παράλληλα με την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι την επόμενη μέρα, όταν τελειώσει ο εφιάλτης του κορωνοϊού, θα υπάρχουν ανοιχτές επιχειρήσεις για να στηρίξουν την ανόρθωση της οικονομίας μας και να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας. Είναι ανάγκη να ληφθούν εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας, πρώτου φτάσουμε στο δυσάρεστο σημείο επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας να αφανισθούν ή να απαιτηθούν πολλαπλάσιοι οικονομικοί πόροι, εξανεμίζοντας τις δεκαετείς θυσίες του Ελληνικού λαού.

Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουμε τη λήψη μέτρων σε τρεις άξονες, που αφορούν τόσο επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους με εντολή της κυβέρνησης, όσο και επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα πλήττονται από τις συνέπειες της εξάπλωσης της πανδημίας:

Ρύθμιση σχέσεων Κράτους – Επιχειρήσεων:

1) Ειδική μέριμνα των εισφορών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς και αναστολή όλων των σχετικών δόσεων ασφαλιστικών ρυθμίσεων.

2) Προστασία επαγγελματικής στέγης, για όσο διάστημα ισχύσουν τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας με επιδότηση ενοικίου.

3) Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, πληρωμής ΦΠΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και των δόσεων ρυθμίσεων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Δημόσιο.

4) Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους, βάσει αναγκαστικής εντολής.

5) Ανακατεύθυνση των αδιάθετων πόρων του τρέχοντος ΕΣΠΑ στην Επιχειρηματικότητα και την διεύρυνση εργαλείων κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και εμπροσθοβαρή υλοποίηση αξόνων του ΕΣΠΑ 2021-2027, με απλοποίηση διαδικασιών χορήγησης, κάλυψη των ανελαστικών λειτουργικών δαπανών, επιτάχυνση επενδύσεων με άμεση απορροφητικότητα και απόδοση στα οικονομικά του κράτους, διεύρυνση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και αποφασιστική πολιτική ανάσχεσης της ανεργίας. Είναι πολύ κρίσιμο να παρασχεθούν, άμεσα, εργαλεία τα οποία θα ενισχύουν την παραγωγικότητα της Ελληνικής οικονομίας. Εξίσου κρίσιμο, για την περιοχή μας είναι να ολοκληρωθούν, άμεσα, έργα προτεραιότητας όπως τα εκκρεμούντα έργα υποδομής (Πάτρα-Πύργος, Σιδηροδρομική σύνδεση Πάτρας, Φυσικό Αέριο κλπ).

6) Λειτουργεία Ταμείου εγγυοδοσίας για ΜμΕ με γενναία χρηματοδότηση και κάλυψη από όλα τα διαθέσιμα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που ενεργοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

7) Αναστολή της διαδικασίας των πλειστηριασμών για τις επιχειρήσεις.

8) Αναστολή πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

9) Χορήγηση βοηθήματος προς τους επαγγελματίες, ανάλογο με τον κύκλο εργασιών και τον τζίρο, ώστε να μην αντιμετωπίσει κανείς το φάσμα της φτώχειας το επόμενο χρονικό διάστημα. Κλαδική πολιτική ενίσχυσης η οποία θα αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν με την αντιστοίχιση των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας.

10) Διασφάλιση της επάρκειας και ασφάλειας των τροφίμων σε εθνικό επίπεδο με παράλληλη στήριξη του εγχώριου πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης. Αξιολόγηση και αναδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας (μεταφορές, logistics κλπ), ώστε να καταστεί η εξαγωγή των εγχώριων προϊόντων.

11) Διεύρυνση της ψηφιοποίησης των λειτουργιών του Δημόσιου τομέα, ώστε να αρθούν γραφειοκρατικά κωλύματα τα οποία επιτείνονται και από τις συνθήκες εργασίας.

Ρύθμιση σχέσεων Επιχειρήσεων - Τραπεζών -  ΔΕΚΟ

1) Αναστολή πληρωμών επιχειρηματικών δανείων, προς Τραπεζικά Ιδρύματα.

2) Παράταση του διαστήματος σφράγισης των ακάλυπτων επιταγών και ενεργοποίηση όλων των χρηματοπιστωτικών εργαλείων που έχουν διαθέσιμα, ώστε να αποφευχθεί η αλυσιδωτή κατάρρευση της οικονομικής πίστης της αγοράς.

3) Παροχή κεφαλαίων κίνησης από τα τραπεζικά ιδρύματα προς τις επιχειρήσεις, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

4) Αναστολή των κατασχέσεων και αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών.

5) Δανειοδότηση με επιδότηση επιτοκίου ή/και ειδική πρόβλεψη για άτοκα δάνεια.

6) Αναστολή διαδικασιών διακοπής στις παροχές ρεύματος, υδροδότησης και τηλεπικοινωνιών, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή μη πληρωμής λογαριασμών

Ρύθμιση σχέσεων Επιχειρήσεων – εργαζομένων

1) Απαγόρευση απόλυσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.

2) Στήριξη της απασχόλησης, στους κλάδους που πλήττονται μέσω επιδότησης επιχειρήσεων, για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στα πρότυπα αντίστοιχων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

3) Στήριξη των μακροχρόνια ανέργων, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Γνωρίζουμε απόλυτα ότι οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας μας δεν είναι απεριόριστες. Οφείλουμε όμως να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα αξιοποίησης τόσων των εθνικών όσο και των Ευρωπαϊκών πόρων και εργαλείων. Η πανδημία του κορονοϊού, δεν μπορεί να χωρίσει την Ευρώπη για άλλη μια φορά σε πλούσιο Βορρά και φτωχό Νότο. Είναι άμεση ανάγκη να εξασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και η κοινωνική συνοχή. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι είναι πραγματικά Ενωμένη και να προχωρήσει στην έκδοση Ευρωομόλογου, ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλισθεί η απαραίτητη ρευστότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και θα δημιουργηθεί αίσθημα ασφάλειας για την εύρυθμη κι αποτελεσματική λειτουργία αγορών και επιχειρήσεων. Εάν υπάρχει μια στιγμή κατά την οποία θα πρέπει να φανεί ότι η αλληλεγγύη στην Ευρώπη αποτελεί θεμελιώδη και συστατική της αρχή, αυτή είναι τώρα. Ο χρόνος δεν είναι ουδέτερος.

-Προστατεύουμε την επιχειρηματικότητα και την εργασία

-Στηρίζουμε τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους

-Στηρίζουμε τους ανθρώπους μας

Καλούμε την Περιφερειακή αρχή να καταθέσει συνολικό σχέδιο εργαζόμενη στις προτάσεις μας. Η παράταξή μας είναι έτοιμη να συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, κ. Μπάρλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, κ. Τσιχριτζής, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αχαΐας και Ηλείας, κκ Μαρλαφέκας και Νικολούτσος, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, κ. Αϊβαλής, ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, κ. Πετρόπουλος, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, κ. Παππάς, ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΑ, κ. Μαντάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Αχαΐας, κ. Σκέντζος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας, κ. Στεργίου και το μέλος της διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, κ. Σούζας."

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις