Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πόσο επιζεί ο κορωνοϊός πάνω στα χρήματα;

Πόσο επιζεί ο κορωνοϊός πάνω στα χρήματα;

Τι αναφέρει σχετική έρευνα

Ο νέος κορωνοϊός έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, αφήνοντας χιλιάδες νεκρούς και κρούσματα στο πέρασμά του. Μεγάλο μέρος του πλανήτη βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ είναι πιο αναγκαία από ποτέ η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου.

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν στη διάρκεια μελέτης του ιού και της «συμπεριφοράς» του είναι πολλά. Δεν είναι λίγοι, βέβαια, αυτοί που αναρωτιούνται πόσο ζει ο ιός πάνω στις επιφάνειες, και κυρίως πάνω στα χρήματα, χαρτονομίσματα και κέρματα, τα οποία τα χρησιμοποιούμε και για τις καθημερινές μας συναλλαγές.

Σύμφωνα με τελευταία έρενα, ο ιός μπορεί να επιβιώσει πάνω στις μάσκες μέχρι και για μία εβδομάδα, ενώ στα χαρτονομίσματα ζει για μέρες. «Το εντυπωσιακό είναι», σχολίασαν οι ερευνητές, πως εξακολούθησε να υπάρχει ανιχνεύσιμο επίπεδο μόλυνσης στην εξωτερική επιφάνεια μιας χειρουργικής μάσκας μετά από επτά ημέρες. «Γι' αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό, αν φορά κάποιος μάσκα, να μην αγγίζει το εξωτερικό της», εξήγησε ο Malik Peiris. «Επειδή μπορεί να μολύνει τα χέρια του και αν αγγίξει τα μάτια του, να μεταφέρει τον ιό σε αυτά», πρόσθεσε.

Λιγότερο από τρεις ώρες επέζησε σε εκτυπωμένο χαρτί και χαρτομάντηλα, ενώ εξαφανίστηκε τη δεύτερη μέρα από επεξεργασμένο ξύλο και υφάσματα. Σε ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό διήρκεσε μεταξύ τεσσάρων και επτά ημερών ενώ σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών ερευνητών, ο ιός επέζησε σε πλαστικό και ατσάλι μέχρι και για 72 ώρες, αλλά δεν άντεξε περισσότερο από τέσσερις ώρες στον χαλκό. Σε γυαλί και χαρτονομίσματα, ο ιός ανιχνεύθηκε και την δεύτερη ημέρα αλλά είχε εξαφανιστεί μέχρι την τέταρτη.

Ωστόσο, το ενθαρρυντικό είναι πως όντως εξολοθρεύεται από τα οικιακά απολυμαντικά, τη χλωρίνη ή το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, επισημαίνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Οι ερευνητές είπαν πως τα αποτελέσματα «δεν αντικατοπτρίζουν απαραιτήτως την πιθανότητα μετάδοση του ιού από την συνήθη επαφή», καθώς η παρουσία του ιού στην έρευνα ανιχνευόταν μέσω εργαστηριακών εργαλείων, όχι δακτύλων και χεριών όπως συμβαίνει στην καθημερινή ζωή.

Τα πρόσφατα ευρήματα του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ αναδεικνύουν εκ νέου τη συζήτηση σχετικά με τη δημόσια υγεία, την προσωπική υγιεινή, αλλά και τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουν οι άνθρωποι όταν φέρνουν στο σπίτι τα ψώνια τους.

Πηγή:protothema.gr 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις