Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ο κορωνοϊός και η επόμενη μέρα στην οικονομία: Ποιους θα αποφασίσει να στηρίξει η κυβέρνηση;

Ο κορωνοϊός και η επόμενη μέρα στην οικο...
Νασόπουλος Θάνος
[email protected] , Facebook Page

Χωρίς την παρέμβασή του κράτους, μικρομεσαίοι και εργαζόμενοι, θα βιώσουν έναν εφιάλτη χωρίς τελειωμό

Η Ελλάδα τα πάει καλά. Βρίσκεται, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσα σε αυτές με τον μικρότερο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων, τόσο σε απόλυτα νούμερα όσο και σε αναλογία με τον πληθυσμό της. Με αφορμή ενδεχομένως και το τραγικό γειτονικό παράδειγμα της Ιταλίας, η κυβέρνηση πήρε γρήγορα μέτρα.

Με πολλές ολιγωρίες, αστοχίες και παραλείψεις, κάποιες μάλιστα ιδιαίτερα σοβαρές, όπως η ανοχή στην αρχική επικίνδυνη στάση της εκκλησίας, αλλά και η άρνηση της να οχυρώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με προσλήψεις, υλικά και εξοπλισμό. Σε κάθε περίπτωση στο μέτρημα μετά το τέλος αυτής της τραγικής περιπέτειας, θα είμαστε όπως ευτυχώς συνηγορούν όλα, οι συντριπτικά περισσότεροι παρόντες και αυτό, καλώς ή κακώς, θα το πιστωθεί.

Τα προαναφερθέντα συνθέτουν για την πλειοψηφία, όπως φαίνεται, και τη μεγάλη εικόνα, για την ώρα. Μέσα σε αυτή την εικόνα χάνονται και οι απαράδεκτες αποφάσεις που πάρθηκαν αυτό το διάστημα. Όπως τα 11 εκατομμύρια που μοιράζονται αυτή τη στιγμή στα ΜΜΕ, χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια και διαφάνεια, όπως φυσικά και η πρωτοβουλία της να επιδοτήσει την ανεργία και όχι την εργασία. Δεν μπορεί, παρά να έχει δόλο και σκληρά ταξική πολιτική σκοπιμότητα, αυτό το μέτρο.

Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια. Ακόμα και όταν καταφέρουμε να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την απειλή του κορωνοιού, η ζωή, η καθημερινότητα, η κοινωνία, θα είναι όλα διαφορετικά.

 

Στην Ελλάδα τον μήνα Μάρτη το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων ήταν αρνητικό, με τις δεύτερες να είναι κατά 41.903 περισσότερες, ενώ και η μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης αυξήθηκε κατά 139%.

Είμαστε αντιμέτωποι με μια οικονομική κρίση μεγάλου μεγέθους. Οι καλύτεροι οικονομολόγοι διεθνώς ακόμα προσπαθούν να προβλέψουν την έκταση της. Στην Ελλάδα τον μήνα Μάρτη το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων ήταν αρνητικό, με τις δεύτερες να είναι κατά 41.903 περισσότερες, ενώ και η μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης αυξήθηκε κατά 139%.

Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Δεν θα αντιμετωπίσουν απλά κάποιο προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας, αλλά ένα ακόμα πιο ισχυρό. Αυτό της επιβίωσης. Τα οικονομικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από τα γραφειοκρατικά κέντρα της Ε.Ε και από την ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να απαλύνουν την οικονομική πληγή τόσο, όσο ακριβώς θεραπεύει τον κορωνοιό και η κηραλοιφή του Βελόπουλου.

Οι μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, αυτές που θα καταφέρουν δηλαδή να αντέξουν παρά τις απώλειες κερδών, θα απαιτήσουν την επόμενη μέρα αυτό που απαιτούσαν πάντα. Αύξηση της παραγωγικότητας, μέσα από την μεγαλύτερη δυνατή μείωση του εργατικού κόστους. Κάποιες θέσεις εργασίας θα χαθούν οριστικά, ενώ άλλες με δοκιμασμένο και το πρόσφατο μοντέλο της εργασίας από απόσταση, θα μετατραπούν σε εκ περιτροπής, ακόμα και όταν η οικονομία αρχίσει πάλι να κινείται. Όλα αυτά φυσικά όσο δεν υπάρχει κάποια παρέμβαση του κράτους που θα τα αποτρέπει.  

Ο μετασχηματισμός της εργασίας είναι γεγονός στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Ο κορωνοϊός έρχεται με τη σειρά του να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας στην αγορά εργασίας και στις σχέσεις παραγωγής και εκμετάλλευσης. Η εργοδοσία αυτή τη στιγμή τεστάρει ποιες θέσεις εργασίας δεν της είναι τόσο απαραίτητες, ενώ παράλληλα αξιολογεί και ποια κομμάτια της παραγωγικής διαδικασίας μπορούν να πραγματοποιηθούν από απόσταση, σε λιγότερο χρόνο και με μικρότερο, για αυτήν, κόστος.

Και κάπου εδώ λοιπόν τίθεται ξεκάθαρα και το ερώτημα αν η Κυβέρνηση που πήρε άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των ανθρώπων, πετυχαίνοντας καλά αποτελέσματα, είναι διατεθειμένη το ίδιο άμεσα να διασώσει τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του λουκέτου. Γιατί πέρα από την πανδημία, η ανεργία, συνιστά ακόμα μια απειλή για την υγεία των ανθρώπων. Τόσο την σωματική όσο και την ψυχική.

Ο κορωνοϊός μπορεί να μην κάνει ταξικές διακρίσεις. Κινδυνεύουν όλοι ανεξαιρέτως. Οι συνέπειες του στην οικονομία όμως, αύριο, δεν θα καταστρέψουν τις ζωές όλων. Και μια κυβέρνηση που διατείνεται ότι είναι με όλους- άσχετα αν πολλοί το απορρίπτουν, συμπεριλαμβανομένου του γράφοντος- πρέπει να πάρει και τα μέτρα εκείνα που θα τους εξυπηρετούν όλους. Και αν διαπιστώσει ότι αυτό είναι μάλλον ακατόρθωτο- καθώς ναι ο Πρωθυπουργός μας δεν είναι κάποιο μυθικό πλάσμα με υπερδυνάμεις όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι καλοπληρωμένοι γραφιάδες του- τότε θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε ποιων την τσέπη θα επιλέξει να διατηρήσει πιο γεμάτη. Και με δεδομένες τις κινήσεις της Κυβέρνησης μέχρι τώρα, αλλά και τη διαχρονική πολιτική της αντίληψη, μπορούμε να κάνουμε μια σχετικά ασφαλή πρόβλεψη. Δυστυχώς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις