Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μείωση εμφραγμάτων άνω του 40% στο νοσοκομείο Ρίου τον τελευταίο ενάμιση μήνα! Ο ρόλος του κορωνοϊού

Μείωση εμφραγμάτων άνω του 40% στο νοσοκ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

«Υπάρχει ίσως, χωρίς να είμαστε βέβαιοι, μία μικρή προδιάθεση να παθαίνουν κορωνοϊό πιο εύκολα οι καρδιοπαθείς ενώ υπάρχει βεβαιότητα ότι η υποκείμενη καρδιοπάθεια προσδίδει μεγαλύτερη θνητότητα.»

Μία μεγάλη μείωση των εμφραγμάτων παρατηρείται και καταγράφεται, το τελευταίο διάστημα, στα νοσοκομεία της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που μελετάται και στην Πάτρα με τους γιατρούς να προσπαθούν να συλλέξουν ασφαλή δεδομένα και στοιχεία.

Η μείωση που υπάρχει στο νοσοκομείο του Ρίου μπορεί να ξεπερνά το 40% ενώ εξετάζεται και ο ρόλος που μπορεί να έχει παίξει σε αυτό ο κορωνοϊός αλλά και η καραντίνα στην οποία έχει μπει η χώρα εδώ και ένα μήνα, προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο ιός.

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων μπαίνουν διάφοροι παράμετροι χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ξεκάθαρα συμπεράσματα προς το παρόν.  

Διερευνάται η θεωρία οι ασθενείς να μην πηγαίνουν στο νοσοκομείο εξαιτίας του φόβου που υπάρχει για τον ιό

«Είναι γεγονός ότι έχουμε παρατηρήσει μία μείωση στον αριθμό των εμφραγμάτων. Τώρα κάνουμε την καταγραφή αλλά πρόκειται για μία μεγάλη μείωση της τάξης του 40%. Μάλιστα κάνουμε λόγο για μία τέτοια μείωση, μιλώντας συντηρητικά. Μπορεί να είναι και παραπάνω» λέει στο thebest.gr ο Περικλής Νταβλούρος, τακτικός καθηγητής καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πώς εξηγείται αυτή η μείωση επιστημονικά;

Η μία εξήγηση είναι ότι οι ασθενείς αυτοί παραμένουν στο σπίτι τους λόγω του φόβου του κορωνοϊού, και δεν πηγαίνουν στο νοσοκομείο. Είναι οι ασθενείς με ένα έμφραγμα που δεν είναι τόσο μεγάλο, δεν έχει ισχυρό πόνο και επιπλοκές.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται γενικότερα, υπάρχουν ασθενείς που έρχονται στο νοσοκομείο τέσσερις- πέντε μέρες μετά το έμφραγμα, που θεωρούν ότι τα συμπτώματα είναι ένας απλός πόνος στο στομάχι, μία αδιαθεσία. Σήμερα όμως, υπάρχουν ασθενείς που εξαιτίας του φόβου του ιού, δεν αναζητούν βοήθεια στο νοσοκομείο. 

Από την άλλη μπορεί ένας ηλικιωμένος να έχει πεθάνει στο σπίτι του, να έχει πάει ένας γιατρός να δώσει πιστοποιητικό, να μην γίνεται νεκροψία και να μην ξέρουμε το ακριβές αίτιο του θανάτου του 100%. Αυτή λοιπόν είναι μία θεωρία που την υποστηρίζουν αρκετοί και αυτή τη στιγμή διερευνάται. Ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούμε να έχουμε ακόμα.

Διερευνάται και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική. Το πρόβλημα είναι ότι θεωρούμε ότι κάποιους από αυτούς τους ασθενείς, θα έπρεπε να τους βλέπουμε. Θα έπρεπε όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας, να έχουν εμφανιστεί ασθενείς δύο ή πέντε ημερών, αλλά δεν έχουμε δει ή παρατηρήσει κάτι τέτοιο.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι αν έχει υπάρξει έμφραγμα στο σπίτι … κάποια στιγμή δεν θα φανεί, γιατί μία τέτοια κατάσταση θα φέρει μακροπρόθεσμες επιπλοκές, που μπορεί να εμφανίζονται τον Ιούνιο και τότε να αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερους ασθενείς.

Υπάρχει ίσως, χωρίς να είμαστε βέβαιοι, μία μικρή προδιάθεση να παθαίνουν κορωνοϊό πιο εύκολα οι καρδιοπαθείς ενώ υπάρχει βεβαιότητα ότι η υποκείμενη καρδιοπάθεια προσδίδει μεγαλύτερη θνητότητα

Μία άλλη αιτία γι΄αυτή τη μείωση που παρατηρείται στην καταγραφή των εμφραγμάτων θα μπορούσε να είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής που έφερε η καραντίνα. Αυτό είναι δύσκολο όμως να αποδειχθεί, είναι όμως κάτι που το μελετάμε, κι εμείς αλλά και άλλες ομάδες, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Παράγοντες όπως λιγότερο κάπνισμα και καλύτερος ύπνος, λιγότερο άγχος καθημερινότητας, αλλαγή της διατροφής, παράγοντες που ενδεχομένως έχουν αλλάξει σε σχέση με πριν την καραντίνα και θα μπορούσαν να συσχετιστούν με μια πραγματική μείωση των εμφραγμάτων.

Ακόμα όμως δεν είναι ξεκάθαρο. Στην ιατρική προχωράς πάντα με δεδομένα. Σημασία δεν έχει τι πιστεύεις αλλά τι μπορείς να αποδείξεις. Αν δεν έχουμε συλλέξει όλα τα δεδομένα, να δούμε πόση ακριβώς είναι η μείωση των εμφραγμάτων, αν δεν είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει αλλαγή στον τρόπο ζωής, δεν έχει νόημα να πούμε τι πιστεύουμε.

Πρέπει να στηριζόμαστε σε δεδομένα.

Ποιοι είναι οι καρδιοπαθείς που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό;

Στην περίπτωση του κορωνοϊόoύ όλα εξελίχθηκαν πάρα πολύ γρήγορα Οι μεγαλύτερες μελέτες που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας είναι από την Κίνα και λιγότερες από την Ιταλία, και τώρα κάποιες από την Αμερική.  Άρα είναι κάτι καινούργιο που εξελίχθηκε πάρα πολύ γρήγορα. Η συλλογή των δεδομένων έπρεπε να γίνει με αυτές τις συνθήκες με αποτέλεσμα οι μελέτες που έχουμε να μην καθορίζουν ακριβώς τι εννοούμε καρδιοπαθείς. Στις κινεζικές μελέτες καρδιοπαθής θεωρείται και ο υπερτασικός, ο διαβητικός.

Δεν υπάρχουν δεδομένα για το πόσοι είχαν έμφραγμα του μυοκαρδίου, πόσοι είχαν καρδιακή ανεπάρκεια, σοβαρές καρδιοαγγειακές νοσηρότητες. Στις μελέτες λοιπόν περιγράφεται ότι ασθενείς είχαν κάποια υποκείμενη καρδιολογική νόσο. Από αυτά τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, φαίνονται δύο πράγματα. Πρώτον ότι ίσως να υπάρχει, όπως ακριβώς και με τη γρίπη, μία προδιάθεση των καρδιοπαθών (που δεν προσδιορίζεται ακριβώς ποιοι είναι) για λοίμωξη.

Αυτό σημαίνει πως όταν θα βγει το εμβόλιο- όπως και με τη γρίπη- θα καθοριστούν κάποιες ομάδες υψηλού κινδύνου στις οποίες θα πρέπει να γίνει πρώτα το εμβόλιο. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι με προηγούμενο καρδιοαγγειακό νόσημα, θα είναι μέσα σε αυτές τις ομάδες.

Επίσης, ένα άλλο δεδομένο που έχουμε είναι πως όποιος είχε υποκείμενη καρδιοπάθεια και προσβλήθηκε από τον ιό, είχε μεγαλύτερη θνητότητα. Δεν είναι ξεκαθαρισμένο το αν κινδυνεύεις το ίδιο, λιγότερο, ή περισσότερο αν έχεις μία απλή υπέρταση ή μία σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια. Η λογική λέει ότι άλλο πράγμα είναι να έχεις υπέρταση και άλλο να έχεις ανεπάρκεια. Είναι βέβαια ότι η δεύτερη κατηγορία θα έχει μεγάλη θνητότητα.

Η υπέρταση βέβαια μπορεί να είναι ένα επιφαινόμενο. Είναι κάτι που έχει αρκετός κόσμος και επειδή ο ιός έχει μεγαλύτερη θνητότητα στους ηλικιωμένους, και επειδή οι ηλικιωμένοι έχουν πολύ συχνά υπέρταση, μπορεί απλά να συμβαίνει το εξής:  να μην έχει ο υπερτασικός μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνει, αλλά να συμβαίνει επειδή είναι ηλικιωμένος.

Υπάρχει ίσως, χωρίς να είμαστε βέβαιοι, μία μικρή προδιάθεση να παθαίνουν κορωνοϊό πιο εύκολα οι καρδιοπαθείς ενώ υπάρχει βεβαιότητα ότι η υποκείμενη καρδιοπάθεια προσδίδει μεγαλύτερη θνητότητα.

Αυτό που είναι ομιχλώδες, είναι το τι εννοούμε καρδιοπάθεια.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις