Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η Σία Αναγνωστοπούλου στο Παρατηρητήριο Covid-19, με τον Κώστα Αρβανίτη

Η Σία Αναγνωστοπούλου στο Παρατηρητήριο ...

Προχθές, τη Μεγάλη Τρίτη

Η βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ και Αναπληρώτρια Τομεάρχης για Ευρωπαϊκά θέματα,  Σία Αναγνωστοπούλου μίλησε στο Παρατηρητήριο Covid-19 και τον Κώστα Αρβανίτη την Μ.Τρίτη 14.4.2020. Η κ. Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στην πανδημία του Covid-19 λέγοντας:

«Μιλώντας ως ιστορικός, μπορώ να πω ότι τέτοιες πανδημίες έχουν ξανασυμβεί στην ανθρωπότητα. Δεν είναι πρώτη φορά στην ιστορία. Μετά τις πανδημίες αλλάζουν πολλά πράγματα προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση. Δηλαδή μπορεί να γίνει ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, γιατί αυτό αναδεικνύεται καταρχάς, ενίσχυση των κοινωνικών τάξεων που ήταν περιθωριοποιημένες. Μπορεί όμως να συμβεί και το αντίθετο. Άρα αυτό που έχει σημασία και εν μέσω της πανδημίας αλλά και μετά, είναι να έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά. Να μην δημιουργήσει το θέμα της υγείας έναν φράχτη ανάμεσα στα έθνη που δεν μας επιτρέπει να βλέπουμε ο ένας τον άλλον. Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα, πρέπει να δούμε ότι και η δημόσια υγεία είναι θέμα δημοκρατίας, όπως και η διατήρηση και η ενίσχυση των δικαιωμάτων όλων των κοινωνικών τάξεων.

Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι πως και ποιοι διαχειρίζονται αυτό το θέμα της πανδημίας ,πως το προβάλλουν και αν επιτρέπουν να υπάρχει οποιοσδήποτε αντίλογος ή άλλη άποψη σε αυτά που προβάλλονται μονομερώς. Ο μεγάλος κίνδυνος όπως λένε και πολλοί διανοητές, άνθρωποι που έχουν αναλώσει τη ζωή τους σε θέματα δημοκρατίας και ΜΜΕ, είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε έναν βομβαρδισμό μονομέρειας από τα ΜΜΕ και όχι μόνο στην Ελλάδα. Έχουμε αναγάγει την πανδημία σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό, όπου εκεί το θέμα της υγείας γίνεται ατομική ευθύνη του καθενός, η δημόσια υγεία περιστέλλεται στο ατομικό επίπεδο ευθύνης. Επειδή αυτό αναγάγεται σε μείζον θέμα, όλα τα υπόλοιπα εξαφανίζονται από την επικαιρότητα. Δηλαδή, το ζήτημα του πως επιβιώνουν οι άνθρωποι, αυτοί μάλιστα που δεν διαθέτουν τα μέσα, πως επιβιώνουν σε μία τέτοια πολύ δύσκολη συνθήκη. Ο αντίλογος εκεί θεωρείται απευθείας κριτική για το θέμα της πανδημίας. Όταν κανείς να κάνει έλεγχο, είτε κοινοβουλευτικό είτε δημοσιογραφικό για το που πηγαίνει το δημόσιο χρήμα, εκεί θεωρείται πάλι κακόβουλη κριτική που δεν πρέπει να γίνεται. Είμαστε λοιπόν σε ένα σταυροδρόμι και η πανδημία το αναδεικνύει αυτό, όπου υπάρχει μονοφωνία στο όνομα της υγείας να διεκδικήσουμε εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και ως πολίτες μία πολυφωνία στο όνομα ακριβώς της δημόσιας υγείας. Γιατί η δημόσια υγεία περιλαμβάνει όχι μόνο την υγεία ως τέτοια που είναι το πρώτιστο αλλά και αυτά που οχυρώνουν την υγεία. Δηλαδή το να έχει κανείς τα μέσα επιβίωσης. Αν λοιπόν αυτό το θέμα της υγείας δεν θωρακίζεται με όλα τα άλλα που προστατεύουν την υγεία, εκεί έχουμε μία μονοφωνία που μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Προχθές στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής όπου έγινε η ενημέρωση για τα 11 εκ. ευρώ στα ΜΜΕ από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο τον κ. Πέτσα, ήταν καθήκον της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ρωτήσει πως έγινε η κατανομή αυτών των χρημάτων. Άκουσα  με έκπληξη βουλευτές της ΝΔ αλλά και τον κ. Πέτσα να μας κατηγορούν για μιζέρια και πως μπορούμε να ρωτάμε αυτή την περίοδο το που πήγαν τα χρήματα αυτά. Είπαν κάποιοι ας τελειώσει η πανδημία και μετά βλέπουμε. Στο όνομα λοιπόν της υγείας και της ατομικής ευθύνης, περνάνε πράγματα τα οποία αν δεν είμαστε σε εγρήγορση να τα εντοπίζουμε και να τα αναδεικνύουμε, είναι επικίνδυνο να χάσουμε την έννοια τη δημοκρατίας».

Όσον αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα ανέφερε πως : «ευθύς εξαρχής αυτή η κυβέρνηση αντιμετώπισε με φοβερή ιδεοληψία το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Αυτό την έκανε να είναι ανάμεσα σε παλινωδίες και διγλωσσίες, άλλα να λέει εδώ στην Ελλάδα και άλλα στην Ευρώπη. Έλεγε ότι έκανε αναστολή της διαδικασίας αιτήματος ασύλου λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Ο κ. Μηταράκης ήταν υποχρεωμένος, καθώς αυτό αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο, να δεχτεί ότι πρέπει να ξαναξεκινήσει η διαδικασία ασύλου. Στο εσωτερικό λέγονται άλλα. Αυτή η παλινωδία, η χώρα να μην είναι το μαύρο πρόβατο που παραβιάζει το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά από την άλλη μεριά να χαϊδεύουμε τα αυτιά του ακροδεξιού ακροατηρίου, έχει οδηγήσει σε κινήσεις της κυβέρνησης σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών. Οι γιατροί χωρίς σύνορα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο ΟΗΕ ζητάνε αποσυμφόρηση των δομών, να πάνε οι ευπαθείς ομάδες σε ξενοδοχεία. Ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Έχει ζητηθεί και από το ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο –έχει ζητηθεί από τους γιατρούς- να υπάρξει ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού στις δομές των προσφύγων. Να έχουν όλα τα προνοιακά επιδόματα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αυτό που έκανε και η Πορτογαλία, να αντιμετωπίζονται δηλαδή ώς κανονικοί άνθρωποι. Αυτά και στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή θα συζητηθούν γιατί εκεί είναι πάλι το μεγάλο πρόβλημα. Όπως και με τις δομές, παίζουν με τις κλειστές και ανοιχτές δομές. Αυτή είναι η ιδεοληψία της ΝΔ και το μη ξεκαθάρισμα με το ακροδεξιό ακροατήριο. Αυτό θα το πληρώσουμε. Είδαμε και με τη φήμη που διέρρευσαν τεχνηέντως ότι ο Ερντογάν στέλνει πρόσφυγες με κορονοιό στην Ελλάδα. Αν ένα κράτος έχει τέτοιες βάσιμες πληροφορίες καταφεύγει στον ΟΗΕ, στην ΕΕ, εάν δεν το κάνει αυτό είναι μία φήμη που στοχοποιεί τους ανθρώπους, δεν στοχοποιεί μία πολιτική, της Τουρκίας. Αυτό είναι το επικίνδυνο. Αυτό αντίκειται στον πυρήνα της δημοκρατίας το να στοχοποιούνται οι άνθρωποι ως μεταδοτικοί. Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν νόσους όπως αρρωσταίνουμε όλοι μας, οι ίδιοι όμως, ο καθένας από εμάς δεν είναι από το DNA τους μεταδοτικοί. Μπορούν να νοσήσουν».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις