Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τσιόδρας: Ο κορωνοϊός συμπεριφέρθηκε, σε έναν μήνα, όπως η γρίπη σε 3,5

Τσιόδρας: Ο κορωνοϊός συμπεριφέρθηκε, σε...

Οι διαφορές που έχουν καταγράψει οι ειδικοί

Σε μία σύγκριση της εποχιακής γρίπης με τον νέο κορωνοϊό προχώρησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ερωτώμενος για τη μεγάλη συζήτηση που υπάρχει σχετικά με τον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από την γρίπη, σε σχέση με τον κορωνοϊό, και αν τα συγκριτικά δεδομένα για το 2020 δικαιολογούν τα μέτρα που ελήφθησαν, είπε:

«Η γρίπη είναι το πιο συχνό νόσημα του αναπνευστικού που αντιμετωπίζουμε κάθε χειμώνα. Είναι ο κοινός παγκόσμιος εχθρός. Σύμφωνα με τον περιοδικό Λάνσετ, η απώλεια ανθρωπίνων ζωών, ετήσια, φτάνει άνω των 600.000».

Τόνισε, ωστόσο απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece, πως ο κορωνοϊός είναι κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τη γρίπη.

«Είναι κάτι διαφορετικό, κάτι που διαδίδεται με μεγάλη, σχεδόν αστραπιαία, ταχύτητα στους πληθυσμούς που δεν είχαν ανοσία, ούτε εμβόλιο».
Συμπλήρωσε πως ο άνθρωπος δεν είχε καμία απολύτως ανοσία στον ιό, η οποία θα μπορούσε να έχει αποκτηθεί από κάποιο άλλο κρυολόγημα ή γρίπη.

Παράλληλα, σημείωσε πως «τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας για τη γρίπη, τα οποία έχω μελετήσει, δείχνουν ότι είχαμε 400 διασωληνωμένους και πάνω από 100 νεκρούς» και εξήγησε πως ο νέος ιός συμπεριφέρθηκε σε έναν μήνα, όπως συμπεριφέρεται η γρίπη σε 3,5 μήνες.

«Το γεγονός αυτό, καταδεικνύει πόσο γρήγορα και επιθετικά, ο ιός αυτός, διεισδύει στις κοινωνίες», είπε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι ήταν λογικό, να ληφθούν σκληρά περιοριστικά μέτρα, καθώς αφενός δεν είχαμε ανοσία, αφετέρου, δεν υπήρχε εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εφόσον δεν έχουμε αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, δεν μπορούμε να πούμε πολλά για τον νέο κορωνοϊό, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

«Αν δε βρει εντελώς απροετοίμαστο, σε διαλύει», είπε σε επίπεδο μέτρων.

Με προσοχή τα κλιματιστικά, το ζήτημα ακόμα μελετάται

Ο Σ. Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η χρήση κλιματιστικού ευνοεί τη μετάδοση του κορονοϊού, με αφορμή περιστατικά που έχουν καταγραφεί κυρίως στην Κίνα, είπε ότι μας απασχολεί το θέμα των κλιματιστικών για τους κλειστούς χώρους και προτιμούμε να τηρείται η αποφυγή του συγχρωτισμού, δηλαδή να τηρούνται τα 2 μέτρα απόσταση, και να αερίζονται φυσικά οι χώροι. «Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση τους ειδικά όταν έχουμε περιστατικό κορονοϊού στο σπίτι μας. Θα το συζητήσουμε και στην επιτροπή αν πρέπει να παρθούν ειδικά μέτρα στους κλειστούς χώρους».

Όπως εξήγησε ο κύριος Τσιόδρας μέχρι στιγμής αυτό που γνωρίζει με σιγουριά η επιστημονική κοινότητα, είναι ότι η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται με τα αεροσταγονίδια, τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν από το στόμα ή τη μύτη κάποιου έως και δύο μέτρα μακριά και μετά πέφτουν στο έδαφος. «Κάποιες επιστημονικές ομάδες στην Ελλάδα έχουν βρει και σε κάποια κλιματιστικά παρουσία του ιού όταν υπήρχε θετικό κρούσμα στον χώρο. Θέλει λοιπόν προσοχή» κατέληξε ο κύριος Τσιάδρας.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις