Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

ΚΟΙΝΟΤΟΠΙΑ: Ας δούμε το βιβλίο ως ένα πολύτιμο φίλο την εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης...

ΚΟΙΝΟΤΟΠΙΑ: Ας δούμε το βιβλίο ως ένα πο...

...αλλά ίσως και μονιμότερα

 

 Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ αναφέρει τα εξής: 

"Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σέξπιρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.

Αν και η ύπαρξη του έντυπου λόγου χρονολογείται από την απαρχή της ανθρώπινης ιστορίας, το βιβλίο αποτελεί το κατεξοχήν μέσο διάδοσης της γνώσης από την εφεύρεση της τυπογραφίας από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο (1397-1468μ.Χ.) έως και σήμερα. Η αξία και το περιεχόμενο του βιβλίου συνδέθηκε περισσότερο με τη λογοτεχνία, την επιστήμη, και τη θρησκεία. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας το βιβλίο εμφανίζεται τις τελευταίες δεκαετίες και σε μη υλικούς φορείς, όπως το ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) και το ακουστικό βιβλίο (audio book).

Ο Γουίλιαμ Σέξπιρ ο κορυφαίος Άγγλος δραματουργός των νεωτέρων χρόνων, θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και ηθοποιός ήταν ο ένας εκ των δύο συμβόλων που στάθηκαν αφορμή για την παγκόσμια Μέρα βιβλίου. Τα σωζόμενα έργα του, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων συνεργασιών, αποτελούνται από περίπου 38 θεατρικά έργα, 154 σονέτα, δύο μεγάλα αφηγηματικά ποιήματα και πολλά άλλα. Ο δημιουργός του «Άμλετ», του «Μάκθεβ», του «Βασιλιά Λιρ» και άλλων αριστουργημάτων ζωντάνεψε με τους ήρωές του, όχι μόνο το πνεύμα της εποχής του, αλλά και όλων των αιώνων.

Ο έτερος, ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ο συγγραφέας του Δον Κιχώτη είναι χωρίς καμία αμφιβολία ένας από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες όλων των εποχών. Η περιπετειώδης και γεμάτη οδύνες ζωή του κύλησε ανάμεσα στην περίοδο του μεγαλείου της Ισπανίας και στην αρχή της παρακμής της, πράγμα που αποτυπώνεται στο αριστούργημά του «Δον Κιχώτης», που θεωρείται ένα από τα κορυφαία και επιδραστικότερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Το έργο αυτό επηρέασε γενιές πεζογράφων, όχι μόνο στον ισπανόφωνο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι το πιο πολυμεταφρασμένο βιβλίο, μετά τη Βίβλο.

Κάθε χρόνο ορίζεται μια πόλη ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Το 2018 με μεγάλη επιτυχία ήταν η Αθήνα στην οποία πραγματοποιήθηκαν 615 δράσεις και εκδηλώσεις με 450.000 συμμετέχοντες. Το 2019 ήταν η Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενώ για το 2020 έχει οριστεί η πρωτεύουσα της Μαλαισίας Κουάλα Λουμπούρ η οποία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα λόγω του Covid-19.

Παγκόσμιες Πρωτεύουσες Βιβλίου από την Unesco έχουν ανακηρυχθεί οι πόλεις Μαδρίτη/Ισπανίας (2001), Αλεξάνδρεια/Αιγύπτου (2002), Νέο Δελχί/Ινδίας (2003), Αντβέρπη/Βελγίου (2004), Μόντρεαλ/Καναδά (2005), Τορίνο/Ιταλίας (2006), Μπογκοτά/Κολομβίας (2007), Άμστερνταμ/Ολλανδίας (2008), Βηρυτός/Λιβάνου (2009), Λουμπλιάνα/Σλοβενίας (2010), Μπουένος Άιρες/Αργεντινής (2011), Ερεβάν/Αρμενίας (2012), Μπανγκόκ/Ταϊλάνδης (2013), Πόρτ Χαρκούρ/Νιγηρίας (2014), Ίντσεον/Ν. Κορέας (2015), Βρότσλαβ/Πολωνίας (2016) και Κόνακρι/Γουινέας (2017)."

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture