Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μια Αρμένισσα που ζει στην Πάτρα θυμάται... Ο παππούς της σφαγιάστηκε από τους Τούρκους στην γενοκτονία

Μια Αρμένισσα που ζει στην Πάτρα θυμάται...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Είναι συγγραφέας και αναζητά ιστορικά στοιχεία

Μια αρμένισσα που ζει και εργάζεται στην Πάτρα, μιλά στο thebest.gr για τον όλεθρο της γενοκτονίας των Αρμενίων. Η Μαρία Λουίζα Μισακιάν έχασε τον παππού της, στις 24 Απριλίου του 1915 όταν οι Οθωμανοί εξόντωσαν τους πρώτους 250 επιφανείς Αρμένιους της εποχής. 105 χρόνια μετά, οι μαρτυρίες και τα στοιχεία για τη γενοκτονία των Αρμενιων, σοκάρουν.

Η Μαρία Λουίζα Μισακιάν ζει και εργάζεται στην Πάτρα. Η 24η Απριλίου κάθε χρόνο κάνει την καρδιά της να χτυπάει πιο γρήγορα και τα μάτια της να βουρκώνουν. Ο παππούς της Roupen Sevak Chilingirian, ήταν Αρμένιος διανοούμενος της εποχής και από τους πρώτους που εξόντωσαν οι οθωμανοί κατα την εκτέλεση του σχεδίου γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η Αρμενικής καταγωγής Μαρία Λουίζα Μισακιάν, συγκεντρώνει αρχειακό υλικό και μαρτυρίες, συγγράφοντας ένα ακόμη βιβλίο για τη γενοκτονία των Αρμένιων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οσα συνέβησαν τότε δεν μπορεί να τα χωρέσει ο ανθρώπινος νούς. "Οι φρικαλεότητες που συνέβαιναν σε γυναίκες αλλά ακόμη και μικρά παιδιά, δύσκολα περιγράφονται με λέξεις" μας λέει η κα Μισακιάν επικαλούμενη μαρτυρίες στην ίδια από ανθρώπους που βρέθηκαν πολύ κοντά στον όλεθρο και κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά και απόγονούς τους που έμαθαν από πρώτο χέρι τι ακριβώς συνέβη εκείνα τα μαύρα χρόνια.

Η Μαρία Λουίζα Μισακιάν είναι μια ακόμα αρμένισσα που ζητά την επιστροφή εδαφών πίσω στην Αρμενία από τους Τούρκους. "Μια συγνώμη δεν είναι αρκετή" μας λέει. "Χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα, στη μνήμη αυτών των ανθρώπων, που χάθηκαν τόσο άδικα" δηλώνει στο thebest.gr.

Η ίδια έχει ταξιδέψει αρκετές φορές στην Αρμενία για να αναζητήσει περισσότερα στοιχεία, να δει από κοντά και να βιώσει τη σημερινή κατάσταση στη χώρα.

Η συστηματική εξόντωση των Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έγινε κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο σουλτάνος και ο τσάρος βρέθηκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα. Το σχέδιο του Υπουργού Εσωτερικών, Ταλαάτ Πασά, μπήκε σε εφαρμογή στις 24 Απριλίου του 1915, με τη σύλληψη 250 επιφανών Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι εκτελέστηκαν το ίδιο βράδυ. Η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία και τιμάται κάθε χρόνο από την Αρμενική διασπορά.

Το επόμενο διάστημα και μετά την 24η Απριλίου άρχισαν ομαδικές σφαγές του αρμενικού λαού στην Ανατολική Μικρά Ασία. Έως το 1918 πάνω από 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι σφαγιάστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους από πείνα και μέσα στις ερήμους αφού αναγκάστηκαν να εκπατριστούν.

Μόλις το 2015 η Γερμανία υπαναχώρησε από τη σταθερή μέχρι τώρα άρνησή της να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» για την εξόντωση των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους, υποκύπτοντας στις πιέσεις βουλευτών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις