Τέτοια εποχή τα γυμναστήρια ήταν γεμάτα από κόσμο λόγω έλευσης και του καλοκαιριού. Όμως, οι πόρτες των γυμναστηρίων είναι κλειστές με έναν ολόκληρο κλάδο να αναστενάζει.
Τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, εκτός των άλλων, έβαλαν «λουκέτο» σε κλειστά και ανοικτά κέντρα άθλησης. Κάτι επίπονο μεν, απαραίτητο δε, προκειμένου να προφυλαχθούν επαγγελματίες και μη αθλητές από την ραγδαία εξάπλωση του φονικού ιού.
Η Πάτρα αριθμεί συνολικά 90 αδειοδοτημένα γυμναστήρια, 450 αθλητικά σωματειά και 150 πολιτιστικούς συλλόγους τα οποία εδώ και από τις 13 Μαρτίου, είναι κλειστά.
Καθημερινά πλέον αρκετοί πολίτες καταφεύγουν στη λύση της αγοράς εξοπλισμού και μηχανημάτων εκγύμνασης για το σπίτι τους, προκειμένου να διατηρήσουν την φόρμα τους ή να απασχολήσουν τον αρκετό ελεύθερο χρόνο τους ελέω.. .καραντίνας. Βαράκια, λάστιχα, μπάλες πιλάτες, στρώματα, ειδικοί πάγκοι αλμάτων και πολλά ακόμα χρήσιμα όργανα έχουν σχεδόν εξαντληθεί από τις αποθήκες.
Ακόμη περισσότεροι κατέφυγαν στη λύση της εξωτερικής άσκησης με το περπάτημα, το τρέξιμο και το ποδήλατο να είναι στην κορυφή των επιλογών τους.
Την ίδια ώρα ο προβληματισμός για το «αύριο» στους ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων αυξάνεται κάτι απόλυτα λογικό.
Ο Κωνσταντίνος Σύρρος, πρόεδρος των Γυμναστηριούχων της Πάτρας εξηγεί στο thebest τους λόγους όπου στην μετά-κορωνοϊού εποχή τα γυμναστήρια θα βγουν ζημιωμένα με πολλά εξ’ αυτών – ενδεχομένως – να μην αντέξουν την κρίση που θα δημιουργηθεί και να οδηγηθούν σε οριστικό "λουκέτο".
«Αν λάβει κανείς υπόψιν πως υπάρχουν περίπου 90 αδειοδοτημένα γυμναστήρια στην Πάτρα τα οποία κατά Μ.Ο. απασχολούν 5 με 8 εργαζομενους, τότε μιλάμε για ένα σύνολο τουλάχιστον 2.500 εργαζομένων που αυτή την στιγμή βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.
Επί της ουσίας αυτοί πλέον κλήθηκαν όπως οι περισσότεροι να ζήσουν με το επίδομα των 800 ευρώ για 45 ημέρες. Η σεζόν για τα γυμναστήρια έχει χαθεί καθώς εκ των πραγμάτων από τον Ιουνιο μέχρι και τον Αύγουστο τα γυμναστήρια υπολειτουργούν αφού οι πολίτες καταφεύγουν στις παραλίες ή βγαίνουν σε άδεια και πηγαίνουν διακοπές.
Αυτό που βλέπουμε , με δυσοίωνες προοπτικές είναι ο Σεπτέμβρης. Ο κορωνοίός όμως θα υπάρχει και τότε, ο φόβος επίσης συνεπώς μεγάλος. Περιμένουμε να δούμε με ποια μέτρα θα ξεκινήσουμε να λειτουργούμε. Υπάρχει το διάταγμα που προβλέπει έτσι κι αλλιώς έναν ασκούμενο ανά 15τμ. και πολλές προτάσεις που ακούμε αυτές τις ημέρες, όπως η τοποθέτηση αντισηπτικού δίπλα σε κάθε μηχάνημα. Όλα είναι υπό συζήτηση αφού για την ώρα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση.
Παράλληλα, για τους ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων, όλα τα έξοδα τρέχουν, με τα έσοδα να είναι μηδενικά. Αν σκεφτεί κανείς πως τα γυμναστήρια νοικιάζουν συνήθως πολύ μεγάλους χώρους, τότε αντιλαμβάνεται πως είναι αδύνατο να πληρώσουμε ακόμα και το 60% του ενοικίου που προβλέπεται από την ΠΝΠ. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και δυστυχώς ενδεχομένως να παραμείνει και άλυτο…».
Πρακτικά ολα αυτά σημαίνουν πως πολλοί δεν θα μπορέσουν να αντέξουν από αυτήν την κρίση, δεδομένου ότι χάνονται οι καλύτεροι μήνες για τον κλάδο, με την ζημιά να είναι ανυπολόγιστη.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr