Πόσο «αθώο» είναι το κρασί
Στα αρκετά "κόψε" που προτείνονται για να αποφύγουμε τον καρκίνο είναι και το ποτό. Και για να μην παρανοούμε τα πράγματα, όσα προληπτικώς "πρέπει να κόψουμε" δεν σημαίνει ότι δεν τα κόβουμε αν μας βρει ο καρκίνος! Άρα είτε για λόγους προληπτικούς, είτε για λόγους ...θεραπευτικούς, ή σύσταση είναι "κόψτε το ποτό".
Έψαξα, βρήκα μελέτες και υποδείξεις και τις μεταφέρω, ξέροντας ότι από όσους δεν έχουν καρκίνο, ελάχιστοι (για να μην πω κανένας) θα τις λάβουν υπόψη τους. Έτσι έκανα κι εγώ με το τσιγάρο. Ό,τι κι αν μου έλεγαν ...αγρόν ηγόραζα.
Μέχρι που (ξανά)ρθε ο καρκίνος, αυτή την φορά στον πνεύμονα. και τότε το έκοψα στο άψε-σβήσε (Πώς έκοψα το τσιγάρο όταν έμαθα ότι έχω καρκίνο). Και κάτι τελευταίο. Απ΄όσα έχω καταλάβει μιλώντας με γιατρούς και ειδικούς, το "παν μέτρον άριστον" αποτελεί χρυσό κανόνα, ειδικώς στο πλαίσιο της προληπτικής αγωγής.
Παρακάτω λοιπόν παραθέτω συμπεράσματα ερευνών και μελετών για το αλκοόλ και τη σχέση του με τον καρκίνο:
H υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση πολλών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του ήπατος, του οισοφάγου, του φάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγα και του εντέρου.
Ο συνδυασμός καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου (συνεργική δράση). Το 22% των στοματικών καρκίνων και του φάρυγγα στους άνδρες αποδίδονται στο αλκοόλ, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 9% για τις γυναίκες.
Παρόμοια διαφορά εντοπίζεται και στους καρκίνους του οισοφάγου και του ήπατος.
Έρευνες αναδεικνύουν τη μακροχρόνια βλάβη που προκαλείται στο νευρικό σύστημα, στο ήπαρ και σε άλλα όργανα μετά από χρόνια κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.
Ενώ για τους περισσότερους τύπους καρκίνου ο κίνδυνος εμφάνισης αυξάνεται με την αύξηση της ποσότητας που καταναλώνει κάποιος, στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού έχει παρατηρηθεί ότι ακόμα και ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κατά 10%.
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ανάλογα με την ποσότητα
Ισχυρή είναι η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ακόμη και μικρών ποσοτήτων αλκοόλ και της ανάπτυξης διαφόρων μορφών καρκίνου, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), ζητώντας παράλληλα συντονισμένες δράσεις ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση στον γενικό πληθυσμό.
Το αλκοόλ κατατάσσεται στην κατηγορία των «καρκινογόνων ουσιών» από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC). Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ποσοστό 3,5% όλων των θανάτων στις ΗΠΑ (περίπου 19.500) συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ.
Έκθεση της ASCO, επισημαίνει ότι μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου από τη μεγάλη και μακρόχρονη κατανάλωση, ωστόσο ακόμη και η μικρή (λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα) ή μέτρια (έως και δύο ποτά την ημέρα για τους άντρες και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες) κατανάλωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.
Ενδεικτικά, μεταξύ των γυναικών, η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με 4% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ενώ για της γυναίκες που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ ο κίνδυνος ανεβαίνει στο 23%. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ στις γυναίκες συνδέεται με 63% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
Επίσης, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ διατρέχουν κατά 500% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων κεφαλής και τραχήλου.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ο κίνδυνος καρκίνου εκτιμάται ότι είναι ο ίδιος ασχέτως του τύπου αλκοόλ που καταναλώνεται (μπίρα, κρασί κ.λπ.).
Και ένα ποτό ημερησίως, βλάπτει…
Ιάπωνες επιστήμονες διαπίστωσαν, στα τέλη του 2019, μία σχεδόν γραμμική συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ και τον κίνδυνο καρκίνου, δηλαδή όσο αυξάνει η πρώτη, τόσο αυξάνει ο δεύτερος
Η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με μία νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα,που δημοσιεύθηκε στο Cancer.
Μάλιστα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι αν κάποιος θέλει να εξαλείψει τον κίνδυνο να εκδηλώσει καρκίνο, ουσιαστικά θα πρέπει να μην πίνει καθόλου αλκοόλ.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Μασαγιόσι Ζαΐτσου του Πανεπιστημίου του Τόκιο και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ανέλυσαν κλινικά στοιχεία για 63.232 καρκινοπαθείς και άλλα τόσα άτομα χωρίς καρκίνο. Όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο αλκοόλ έπιναν.
Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μίας μερίδας αλκοόλ την ημέρα (23 γραμμάρια αιθανόλη ή μία μπίρα μεγάλη ή ένα ποτήρι κρασί των 180 ml ή ένα ποτήρι ουίσκι των 60 ml) επί δέκα χρόνια ή δύο μερίδων για πέντε χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά περίπου 5%.
Όσοι πίνουν δύο ποτά την ημέρα έχουν αυξημένο κίνδυνο άσχετα με το πόσο καιρό είχαν αυτήν τη συνήθεια. Ο κίνδυνος αφορά κυρίως κοινούς καρκίνους, όπως του εντέρου, του στομάχου, του οισοφάγου, του προστάτη και του μαστού.
Ποσα τσιγάρα αντιστοιχούν σε ένα μπουκάλι κρασί;
Πόσα τσιγάρα έχουν τον ίδιο κίνδυνο καρκίνου με ένα μπουκάλι κρασί; Για πρώτη φορά Βρετανοί επιστήμονες επιχείρησαν να διατυπώσουν μια τέτοιου είδους «ισοδυναμία» και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ενός μπουκαλιού κρασιού την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου όσο το κάπνισμα πέντε τσιγάρων για τους άνδρες και δέκα τσιγάρων για τις γυναίκες. Μισό μπουκάλι κρασί κάθε μέρα «ισοδυναμεί» με περίπου τρία τσιγάρα τη μέρα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Τερίζα Χάιντς του Τμήματος Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Σαουθάμπτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «BMC Public Health», υπολόγισαν ότι αν 1.000 μη καπνιστές άνδρες και 1.000 μη καπνίστριες γυναίκες πίνουν ένα μπουκάλι κρασί κάθε εβδομάδα, περίπου δέκα επιπλέον άνδρες και 14 επιπλέον γυναίκες θα εμφανίσουν καρκίνο στη διάρκεια της ζωής τους.
Ο κίνδυνος καρκίνου για τους μη καπνιστές που πίνουν ένα μπουκάλι την εβδομάδα, είναι 1% για τους άνδρες και 1,4% για τις γυναίκες. Για μεγαλύτερη κατανάλωση τριών μπουκαλιών κρασιού την εβδομάδα (σχεδόν μισό μπουκάλι τη μέρα), ο κίνδυνος καρκίνου εκτιμάται σε 1,9% για τους άνδρες και 3,6% για τις γυναίκες. Αυτό ισοδυναμεί με το κάπνισμα περίπου οκτώ τσιγάρων την εβδομάδα από τους άνδρες και 23 τσιγάρων από τις γυναίκες.
Οι συστάσεις των ειδικών για το κρασί είναι συνήθως η κατανάλωση να μην ξεπερνά τα επτά ποτήρια την εβδομάδα, δηλαδή περίπου το ενάμισι μπουκάλι.
ΠΗΓΕΣ: Νοσοκομείο (Αντικαρκινικό-Ογκολογικό) Άγιος Σάββας , Reuters, El Pais, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.
ΗΜΕΡΕΣ 288η-296η: η Δήμητρα με 50 χημειοθεραπείες και 3,5 χρόνια μάχη
ΗΜΕΡΕΣ 281η-287η με καρκίνο: τα άσχημα νέα που με επηρεάζουν
ΔΙΑΒΑΣΤΕ το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr