Όσα πρέπει να ξέρουμε
Με εντατικούς ρυθμούς εξελίσσονται οι προετοιμασίες για την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης τις τελευταίες ώρες, από την επιτυχία της οποίας θα κριθούν για το κυβερνητικό επιτελείο πολλά περισσότερα -από όσα μέχρι αυτήν την ώρα- είναι ορατά για την πραγματική οικονομία και τον τουρισμό.
Στη διαπίστωση αυτή, προέβη, άλλωστε, δημόσια χθες και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, αντιλαμβανόμενος τόσο την πολυπλοκότητα της εφαρμογής, όσο και της επιτήρησης οδηγιών και κανόνων προστασίας, σε ένα τόσο μεγάλο φάσμα πληθυσμού και δραστηριοτήτων.
«Το άνοιγμα της Δευτέρας είναι ένα πολύ κρίσιμο στάδιο και από αυτό θα κριθεί η συνέχεια και η εξέλιξη της αγοράς. Δεδομένου ότι δεν μπορούν όλοι οι χώροι εστίασης να επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα εξαιτίας της έλλειψης εξωτερικού χώρου, θα κριθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία αν μπορεί να προχωρήσει η διευθέτηση του ζητήματος αυτού και αν τα καταστήματα αυτά μπορούν να ανοίξουν εντός του Ιουνίου» τόνισε ο Υφυπουργός και πρόσθεσε πως «θα λυθεί κάτω από κανόνες λειτουργίας διαφορετικούς από αυτούς που ισχύουν για τους υπαίθριους χώρους».
Ο στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους επιχειρηματίες εστίασης να λειτουργήσουν με τους υγειονομικούς κανόνες και υπάρχουν καταστήματα εστίασης που δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους εσωτερικούς χώρους, όπως είπε σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό, ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο ίδιος ανέφερε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει ζητήσει να ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι στα καταστήματα εστίασης έως τις 15 Ιουνίου και όπως εξήγησε, ετοιμάζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας επιτροπής.
Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ εκτίμησε ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη του αναμενομένου και η ανάκαμψη ταχύτερη του αναμενομένου.
Για την επιστρεπτέα προκαταβολή είπε πως θα συμπεριλαμβάνεται και ο τζίρος του Απριλίου, οπότε θα μπορούν να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις.
Την ίδια ώρα, για την επανεκκίνηση εστιατορίων και καφέ έχουν προβλεφθεί σειρά από προδιαγραφές, για την υλοποίηση των οποίων εργάζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ιδιοκτήτες και προσωπικό του κλάδου, προκειμένου -εκτός από τις απολυμάνσεις- να χωροθετηθούν τραπεζοκαθίσματα και αποστάσεις, εναρμονισμένα με τις νέες συνθήκες. Υπενθυμίζεται ότι:
·Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ.
·Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας του κυρίως χώρου.
·Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα.
·Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
Επιπλέον, στις οδηγίες του ΕΦΕΤ, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:
·Αποφυγή συγχρωτισμού
·Πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών (POS)
·Αντισηπτικό στη θέση του ταμία
·Ρύθμιση ως προς τα άτομα που παρίστανται στους χώρους του καταστήματος (σήμανση στο πάτωμα, με πινακίδες)
·Πρόγραμμα σταδιακής προσέλευσης/ αποχώρησης υπαλλήλων
·Συχνή απολύμανση χώρων και τακτικός αερισμός
Με τον χρόνο για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης να κυλά αντίστροφα, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στην ενεργοποίηση υπηρεσίας ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων από τους επιχειρηματίες, είτε για την παραχώρηση επιπλέον τετραγωνικών μέτρων για χρήση κοινόχρηστου χώρου ή μείωση τελών χρήσης στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν μπορούν να πάρουν επιπλέον τετραγωνικά μέτρα, στο πλαίσιο της νέας νομοθετικής ρύθμισης, σε μια προσπάθεια να απαλλάξει τους ενδιαφερόμενους από την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας και απώλειας χρόνου σε αυτή την απαιτητική για τους επιχειρηματίες του κλάδου φάση.
Παρακολουθώντας διαρκώς την πορεία της αγοράς, αλλά και τα παραγόμενα οικονομικά αποτελέσματα από τα σταδιακά βήματα επανόδου της χώρας στην κανονικότητα, «μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε όρθια την ελληνική κοινωνία» τόνισε στον Θέμα 104,6 ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας ότι το βάρος της κρίσης θα το επωμιστούν εξίσου εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, αλλά και το Δημόσιο και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αντιδρούν στα μέτρα της κυβέρνησης.
«Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την πραγματική οικονομία, να ενισχύσουμε τους Έλληνες πολίτες, να ενισχύσουμε τους πληττόμενους κλάδους, χωρίς όμως να διαμορφώσουμε συνθήκες, στις οποίες να βρεθούμε και πάλι στη μέγγενη της προηγούμενης δεκαετίας με το υπερβολικά μεγάλο χρέος, το οποίο θα είναι δύσκολα εξυπηρετήσιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.
Παράλληλα, τον γρίφο της επαναφοράς των μαθητριών και των μαθητών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα σχολεία καλούνται να λύσουν σήμερα τα μέλη της ειδικής επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, για να ανοίξουν και πάλι οι πόρτες στα Δημοτικά. Υπέρμαχος του άμεσου ανοίγματος εμφανίστηκε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, δηλώνοντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open ότι «θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη εποχή τώρα αν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να μην τα κρατήσουμε δυο χρόνια κλειστά. Τώρα έχει ζέστη, ανοιχτά παράθυρα παντού και στα σχολεία. Να μάθουν τα παιδιά, οι γονείς και οι δάσκαλοι πώς να λειτουργούν με τις συνθήκες αυτές». Σε κάθε περίπτωση, αν τα Δημοτικά σχολεία ανοίξουν την 1η Ιουνίου, η λήξη της σχολικής χρονιάς τοποθετείται στις 30 του μήνα, ενώ θα πραγματοποιηθεί με την τήρηση ειδικών κανόνων προστασίας, δηλαδή με αποστάσεις 1,5 μέτρου και εκ περιτροπής διδασκαλία.
Πριν τα σχολεία, από τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020 επιτρέπεται και η επαναλειτουργία των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Δ.Η.Φ.), καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες (Κ.Δ.Α.Π./Κ.Δ.Α.Π.-ΜεΑ), των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί, σύμφωνα με απόφαση της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου.
Μετακινήσεις παντού
Βασική, ωστόσο, μεταβλητή για τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα με ευθείες οικονομικές επιπτώσεις είναι η πλήρης αποκατάσταση των μεταφορών, η οποία προωθείται ακόμη περισσότερο από τη Δευτέρα 25 Μαΐου, οπότε και θα επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις των πολιτών και προς τα υπόλοιπα νησιά της χώρας, καθώς έως σήμερα ελεύθερη είναι μόνο η μετάβαση προς την Κρήτη.
Ήδη, για αύριο με αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 7 δρομολόγια πλοίων (δύο για Κυκλάδες ένα για Χίο Μυτιλήνη και τέσσερα για την Κρήτη). Ακολούθως από το λιμάνι της Ραφήνας προγραμματίζεται να αποχωρήσει ένα πλοίο για τις Κυκλάδες και τρία από το Λαύριο, δύο για Κέα - Κύθνο - Σύρο και ένα για Αγ.Ευστράτιο - Λήμνο - Καβάλα. Προς στιγμήν, τα υγειονομικά πρωτόκολλα προβλέπουν ότι κάθε πλοίο θα επιβιβάζει μόνο 50% των επιβατών (και το 55% για χρήσεις καμπίνας) σε σχέση με την πληρότητά του, ποσοστό το οποίο προοδευτικά θα αυξάνεται μέσα στο καλοκαίρι, όπως εξήγησε στον Θέμα 104,6 ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.
Τα βλέμματα, όμως, κυρίως των εργαζόμενων στον τουριστικό κλάδο έχουν στραφεί και στις αεροπορικές συνδέσεις, με δεδομένο ότι ανακοινώθηκε χθες και η επέκταση μέχρι τις 30 Ιουνίου της αεροπορικής οδηγίας (NΟΤΑΜ) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, βάσει της οποίας πραγματοποιούνται οι αφίξεις/αναχωρήσεις όλων των διεθνών δρομολογίων μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας.
Παράλληλα, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ:
· Η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης Μαΐου 2020.
· Η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Τουρκία, την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59.
· Η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών και το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας 14 ημερών για επιβάτες (όλων των εθνικοτήτων) που φτάνουν στην χώρα μας, από το σύνολο των διεθνών προορισμών έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr