Το φάρμακο κατά της ελονοσίας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του κορωνοϊού, λένε οι επιστήμονες
Η υδροξυχλωροκίνη, το φάρμακο κατά της ελονοσίας που παίρνει ο Donald Trump για την πρόληψη του Covid-19, έχει αυξήσει τους θανάτους σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία σε νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη.
Μια σημαντική μελέτη για τον τρόπο με τον οποίο η υδροξυχλωροκίνη και η παλαιότερη έκδοσή της, η χλωροκίνη, χρησιμοποιήθηκε σε έξι ηπείρους - χωρίς κλινικές δοκιμές - αποκαλύπτει μια απογοητευτική εικόνα. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα σήμαινε ότι το φάρμακο δεν πρέπει πλέον να χορηγείται σε ασθενείς με Covid-19, εκτός από κατάλληλες ερευνητικές τροποποιήσεις.
Ενώ η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό ιατρικό περιοδικό Lancet, δεν είναι μια δοκιμαστική μελέτη που έχει σχεδιαστεί για την αξιολόγηση του φαρμάκου, δείχνει ότι η βιασύνη να το χρησιμοποιήσει σε όλο τον κόσμο μπορεί να είναι λανθασμένη. Σημαντικός αριθμός γιατρών το συνταγογράφησαν χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Είναι γνωστό ότι το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει καρδιακές ανωμαλίες, αλλά πολλοί ισχυρίστηκαν ότι είναι ασφαλές λόγω της μακροχρόνιας χρήσης του στη θεραπεία της ελονοσίας.
Έγινε βιαστικά το να χρησιμοποιηθεί το φάρμακο σε περιπτώσεις Covid-19 μετά την δήλωση του Γάλλου γιατρού Didier Raoult ότι θεραπεύει τους ασθενείς του στο νοσοκομείο La Timone, στη Μασσαλία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ισχυρίστηκε τότε ότι η υδροξυχλωροκίνη - λιγότερο τοξική από την αρχική χλωροκίνη - ήταν μια θεραπεία και αργότερα είπε ότι το έπαιρνε ο ίδιος εναντίον του κορωνοϊού.
Τα φάρμακα είναι αρκετά ασφαλή για ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για ελονοσία, αλλά ο Covid-19 είναι μια πολύ διαφορετική ασθένεια. Οι συγγραφείς της εργασίας συγκέντρωσαν αποτελέσματα από περισσότερους από 96.000 ασθενείς σε 671 νοσοκομεία, όπου είχαν λάβεις ένα από τα φάρμακα, με ή χωρίς αντιβιοτικό όπως η αζιθρομυκίνη, μεταξύ 20 Δεκεμβρίου και 14 Απριλίου.
Το ποσοστό θανάτου μεταξύ όλων των ομάδων που έλαβαν τα φάρμακα ήταν υψηλότερο από ό, τι στους ανθρώπους που δεν τους χορηγήθηκαν. Ένας στους έξι από αυτούς που έλαβαν ένα από τα φάρμακα πέθανε, ενώ ένας στους πέντε πέθανε εάν έπαιρναν χλωροκίνη με ένα αντιβιοτικό, και ένας στους τέσσερις εάν έπαιρναν υδροξυχλωροκίνη και ένα αντιβιοτικό. Το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών που δεν έλαβαν τα φάρμακα ήταν ένας στους 11
Οι στατιστικές δεν είναι ακριβώς συγκρίσιμες διότι, υπήρχαν διαφορές στην ηλικία, το φύλο, τη γενική υγεία και το στάδιο της ασθένειας των ασθενών. Ωστόσο, οι αμερικανοί συγγραφείς της μελέτης λένε, δεχόμενοι αυτές τις διαφορές, πως υπήρχε ακόμη μεγαλύτερη θνησιμότητα μεταξύ εκείνων που έλαβαν τα φάρμακα.
Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες, οι οποίες προκαλούν γρήγορο και ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό στον κάτω θάλαμο της καρδιάς, ήταν συχνότερες σε όλες τις ομάδες που έλαβαν ένα από τα τέσσερα σχήματα θεραπείας. Η μεγαλύτερη αύξηση ήταν στην ομάδα που έλαβε υδροξυχλωροκίνη σε συνδυασμό με ένα αντιβιοτικό, όπου το 8% των ασθενών εμφάνισαν καρδιακή αρρυθμία σε σύγκριση με το 0,3% των ασθενών που δεν έλαβαν φάρμακα.
«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη μεγάλης κλίμακας για να βρει ισχυρά στατιστικά στοιχεία ότι η θεραπεία με χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη δεν ωφελεί τους ασθενείς με Covid-19», δήλωσε ο καθηγητής Mandeep R Mehra, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και εκτελεστικός διευθυντής του νοσοκομείου Brigham and Women's. προηγμένο κέντρο καρδιακών παθήσεων στη Βοστώνη των ΗΠΑ.
«Αντ 'αυτού, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιακών προβλημάτων και αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Οι τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές είναι απαραίτητες για να επιβεβαιωθούν τυχόν βλάβες ή οφέλη που σχετίζονται με αυτούς τους παράγοντες. Εν τω μεταξύ, προτείνουμε αυτά τα φάρμακα να μην χρησιμοποιούνται ως θεραπείες για τον Covid-19 εκτός των κλινικών δοκιμών. "
Άλλοι επιστήμονες πρότειναν ότι τα φάρμακα δεν θα πρέπει πλέον να χρησιμοποιούνται σε θεραπείες κατά του Covid-19, εκτός από προσεκτικά ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές.
Ο Δρ Stephen Griffin, αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λιντς, δήλωσε ότι το έγγραφο ήταν «πιθανώς μια μελέτη ορόσημο για τη θεραπεία κατά του Covid-19. Αν και δεν είναι μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή, μια μελέτη παρατήρησης σε αυτήν την κλίμακα που πραγματοποιήθηκε με αυστηρή και σχολαστική ανάλυση είναι πράγματι ισχυρή », είπε.
«Ενώ οι ελεγχόμενες δοκιμές θα απαιτηθούν για ισχυρή επιβεβαίωση, οι ενδείξεις είναι ότι αυτά τα φάρμακα σίγουρα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εκτός ενός δοκιμαστικού περιβάλλοντος όπου οι ασθενείς μπορούν να παρακολουθούνται για επιπλοκές. Θα μπορούσε επίσης να αναρωτηθεί εάν οι πόροι που απαιτούνται για μεγάλες μελέτες θα μπορούσαν να εκτραπούν καλύτερα σε άλλες αιτίες, επιτρέποντας ταυτόχρονα τα ίδια τα φάρμακα να χρησιμοποιηθούν για τον αρχικό τους σκοπό.
«Επιπλέον, είναι σαφές ότι οι υψηλού προφίλ υποστηριξη για τη λήψη αυτών των φαρμάκων χωρίς κλινική επίβλεψη είναι και εσφαλμένες και ανεύθυνες».
Ο Stephen Evans, καθηγητής φαρμακοεπιδημιολογίας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, είπε ότι ήταν απίθανο οι δοκιμές να βρουν τώρα ουσιαστικά οφέλη από τα φάρμακα «Μια οριστική απάντηση περιμένει ακόμα τα αποτελέσματα των τυχαιοποιημένων δοκιμών, αλλά είναι σαφές ότι τα φάρμακα δεν πρέπει να χορηγούνται για θεραπεία του Covid-19 εκτός από το πλαίσιο μιας τυχαιοποιημένης δοκιμής.
«Θα μπορούσε ακόμη και να ειπωθεί ότι το να συνεχίσουμε να τους το δίνουμε, εκτός από την διαδικασία δοκιμής, είναι ανήθικο, δεδομένου ότι αυτά τα στοιχεία δεν έρχονται σε αντίθεση με άλλα διαθέσιμα στοιχεία».
Πηγή: TheGuardian
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr