Ανοίγει το δρόμο για την κερδοφόρα εξαγωγή αγροτικών προϊόντων
Τον δρόμο για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων σε μεγάλες αγορές του κόσμου ανοίγει ο πατρινός Δημήτρης Κουρέτας και η ομάδα του, στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας. Όλα βασίζονται πάνω σε μία δουλειά και ένα σκεπτικό δέκα χρόνων.
Ουσιαστικά η ομάδα έχει δουλέψει πάνω σε ένα συστήματα πιστοποίησης που αποτελεί ένα εμπορικό διαβατήριο για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων σε απαιτητικές αγορές του εξωτερικού.
Να σημειώσουμε ότι ο πατρινός επιστήμονας που έχει εφαρμόσει πολλές καινοτόμες ιδέες είναι και ο δημιουργός του "θαυματουργού κέικ" που είχε προκαλέσει πανελλήνια αίσθηση.
Το βάρος του είναι 80 γραμμάρια, αντιστρόφως ανάλογο από τη σημασία του καθώς αυτό το μικρό κέικ, είναι αρκετό για να κρατήσει δυνατό έναν ανθρώπινο οργανισμό ένα ολόκληρο 24ωρο. Είναι σχεδιασμένο για να προάγει την λειτουργία του μεταβολισμού, να βοηθάει στην αντιμετώπιση παθήσεων και να βοηθάει καρκινοπαθείς στη φάση της χημειοθεραπείας.
Αποτελεί ιδανική τροφή για τον καταπονημένο οργανισμό, και δημιουργεί στο αίμα τις καλύτερες προϋποθέσεις απορρόφησης των πρωτεϊνών και των σακχάρων. Ο Πατρινός καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, έβαλε σε αυτή τη θαυματουργή του συνταγή πρωτεϊνες και θερμίδες ενός πλήρους γεύματος, κατασκευάζοντας μια μοναδική πατέντα, η οποία θα μπορούσε με την μαζική παραγωγή της να αποτελέσει πολύ σημαντική ανακούφιση για τον τρίτο κόσμο.
«Οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, η απελευθέρωση των αγορών και οι διεθνείς συμφωνίες για την παραγωγή και τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων, επιβάλλουν καινούργια δεδομένα στον αγροτικό τομέα.
Οι αγρότες καλούνται να προσαρμόσουν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τους σε σύγχρονες επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα ποιοτικά και ασφαλή, συμβατά και με την προστασία του περιβάλλοντος.
Επιπλέον θα πρέπει τα προϊόντα που παράγουν να είναι πιστοποιημένα έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι ακολουθούνται ορθές γεωργικές πρακτικές σε θέματα καλλιέργειας και φυτοπροστασίας. Θα πρέπει οι αγρότες να έχουν πιστοποιητικά καταλληλόλητας και έντυπα για τα φυτώρια τους, τους σπόρους» αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr ο Δημήτρης Κουρέτας.
Όπως εξηγεί: «Πάνω σε αυτό το σκεπτικό έχουν προκύψει διάφορα συστήματα πιστοποίησης που αποτελούν ένα εμπορικό διαβατήριο για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων σε απαιτητικές αγορές του εξωτερικού. Ουσιαστικά εξασφαλίζονται οι αλυσίδες που έτσι ξέρουν ότι αγοράζουν ασφαλή προϊόντα ενώ δεν είναι ένα εύκολο να ξεχωρίσεις την ποιότητα του ενός προϊόντος από το άλλο.
Τα τελευταία δέκα χρόνιο έχουμε αναπτύξει ένα πρωτόκολλο το οποίο δημοσιεύθηκε στις αρχές του 2019 και εξετάζει τα αγροτικά προϊόντα και την επίδραση του στα ανθρώπινα κύτταρα. Τα ταξινομεί στη συνέχεια με μια συγκεκριμένη κλίμακα. Αυτό εφαρμόσαμε και έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε με αρκετά προϊόντα πάνω σε αυτή τη λογική.
Το πρώτο που δουλέψαμε ήταν το σκόρδο το οποίο υπάρχει, στην Ελλάδα, σε τρεις περιοχές. Στη Θράκη, στο Μεσολόγγι, στη Λάρισα και λίγο στην Τρίπολη».
Ποια ήταν η επιτυχία με το σκόρδο
«Το σκόρδο στη Λάρισα, είναι ιδιαίτερο και το αναλύσαμε με τη λογική που περιέγραψα. Στείλαμε τα αποτελέσματα στην Ιαπωνία στη μεγαλύτερη εταιρεία συμπληρωμάτων σκόρδου η οποία μας είπε ότι ενδιαφέρεται και ήρθαν να δουν την καλλιέργεια στην Ελλάδα. Εντυπωσιάστηκαν, πήραν δείγματα, τα ανέλυσαν και πριν από μία εβδομάδα μας απάντησαν ότι πληρούν τις προδιαγραφές και είναι πλέον τροφοδότης της εταιρείας ο συνεταιρισμός «Πλατυκάμπου» Λάρισας.
Αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς είναι το πρώτο προϊόν που πιστοποιήθηκε με αυτό το πρωτόκολλο και πλέον εξάγεται σε μία άλλη χώρα, σε μία σημαντική αγορά όπως είναι αυτή της Ιαπωνίας. Με αυτή τη λογική έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε και για άλλα εμβληματικά προϊόντα της Θεσσαλίας όπως το αμύγδαλο του Συκουρίου, το ακτινίδιο του Πυργετού, τα αχλάδια του Τυρνάνου, η ελιά της Δυτικής Μαγνησίας και τα τυροκομικά προϊόντα της περιοχής. Πιστεύω ότι στον επόμενο χρόνο θα έχουμε ολοκληρώσει και με αυτά» λέει.
Ποια είναι όμως η χρησιμότητα της όλης διαδικασίας ;
«Η μεγάλη χρησιμότητα αυτή της δουλειάς είναι ότι εφόσον ανοίγει ο δρόμος τροφοδοσίας μεγάλων εταιριών, ανοίγει και αυτός για τις μεγάλες αγορές.
Πρέπει οι παραγωγοί να πιστοποιηθούν με αυτό το σύστημα που εμείς έχουμε εφαρμόσει και ήδη κινούμαστε με τον συνεταιρισμό για αυτά τα θέματα για να μπορέσουν να έχουμε πιστοποιημένους παραγωγούς αυτή τη χρονιά ή να έχουμε προστιθέμενη αξία την επόμενη χρονιά.
Τα 120 γραμμάρια σκόρδο πωλούνται αυτή τη στιγμή 15 λεπτά, 1, 80 το κιλό ενώ οι τιμές στην Ιαπωνία ξεκινάνε από 7 ευρώ το κιλό. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στις αγορές όταν πρόκειται για ένα πιστοποιημένο προϊόν με αξία.
Πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα αρχίσουμε να δουλεύουμε και με άλλα αγροτικά προϊόντα της Ελλάδας. Ήδη έχουμε ξεκινήσει προεργασίες με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για το δελφικό ελαιώνα» λέει.
Οι κερασιές της Δυτ. Μακεδονίας και τα drones- Ακολουθούν τα σταφύλια και η ελιά
«Πετάξαμε με drones από πάνω τους και καταγράψαμε το μοντέλο της ωρίμανσης. Μετρήσαμε σε πραγματικό χρόνο τις ουσίες που είναι χαρακτηριστικές για την ωρίμανση της κερασιάς και φτιάξαμε ένα μοντέλο που είναι πάρα πολύ χρήσιμο ώστε να προχωρά η συγκομιδή την κατάλληλη χρονική στιγμή όπου το προϊόν έχει τα καλύτερα βιο-δραστικά συστατικά και άρα μπορεί έτσι να πετύχει την καλύτερη τιμή. Θα εφαρμόσουμε το ίδιο σε σταφύλια και ελιές» αναφέρει ο κ. Κουρέτας εξηγώντας για ένα πρόγραμμα για το οποίο αναζητείται χρηματοδότηση.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr