Τo success story της πατρινής Think Silicon- Το μεγάλο deal εν μέσω πανδημίας
Με τους ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας που προσέλκυσαν ξένες επενδύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η Πατρινή εταιρεία Think Silicon, συζήτησε μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πρόκειται για μία εταιρεία που ξάφνιασε ευχάριστα πριν από λίγες εβδομάδες, με την εξαγορά της από τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Applied Material.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επιτυχίες - ορόσημο για την εξέλιξη της υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας τις πρόσφατες ανακοινώσεις εξαγορών των δυο ελληνικών εταιριών (η δεύτερη ήταν η Softomotive που εξαγοράστηκε από την Microsoft). Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν, ανήκουν στο δίκτυο του οργανισμού υποστήριξης επιχειρηματικότητας Endeavor Greece.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαίνεσε το γεγονός πως δύο όμιλοι παγκόσμιας κλίμακας βρήκαν στην Ελλάδα την τεχνολογία που αναζητούν συστηματικά σε όλο τον κόσμο, ενώ απέδωσε τα εύσημα και στην εταιρεία DeepSea Technologies που κατάφερε να αντλήσει 3 εκατομμύρια ευρώ από το αγγλικό επενδυτικό σχήμα ETF Partners.
«Πρόκειται για μια πραγματικά άριστη εξέλιξη, η οποία, μάλιστα, προέκυψε στη διάρκεια μιας πολύ δύσκολης περιόδου για τη χώρα. Πιστεύω, όμως, ότι επίσης καταδεικνύει το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά περισσότερα πράγματα για να στηρίξουμε το περιβάλλον των νεοφυών μας επιχειρήσεων αλλά και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα προσελκύσουν στη χώρα περισσότερα κεφάλαια, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα αναδείξουν περισσότερο το οικοσύστημα των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων στο εξωτερικό» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της συζήτησης.
«Διότι, πιστεύω, ότι στο οικοσύστημα αυτό της χώρας μας γίνονται πολλά σημαντικά βήματα που δεν είναι πάντα άμεσα ορατά. Στη διάρκεια της κρίσης, υπήρξαν ορισμένες ιστορίες επιτυχίας, αλλά έχω την αίσθηση ότι η τάση αυτή αποκτά πλέον ανοδικά χαρακτηριστικά. Φυσικά, όσα περισσότερα κεφάλαια προσελκύουν αυτές οι επιχειρήσεις τόσο πιο γνωστές γίνονται αυτές οι ιστορίες επιτυχίας και τόσο περισσότερα κίνητρα θα έχουν οι νέοι για να στραφούν περισσότερο στην επιχειρηματικότητα.» πρόσθεσε.
Επίσης ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το μάθημα των βασικών αρχών επιχειρηματικότητας θα εισαχθεί για πρώτη φορά στα σχολεία.
«Θα ήθελα να απευθυνθώ στις εταιρείες που ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα και να τις συγχαρώ», ανέφερε στη συνέχεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός. «Καταβάλατε μεγάλες προσπάθειες και εργαστήκατε σκληρά σε πολύ δύσκολες εποχές. Το γεγονός ότι οι συναλλαγές αυτές έλαβαν χώρα κατά τους τελευταίους μήνες, στέλνει ένα σήμα ακόμη μεγαλύτερης αισιοδοξίας», πρόσθεσε.
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμά του και προς τους εκπροσώπους των μεγάλων εταιρειών τεχνολογία που ήταν παρόντες στην τηλεδιάσκεψη να διαδώσουν το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που πρέπει να βρίσκεται στο πεδίο ενδιαφέροντος των εταιρειών του κλάδου τους.
«Διαθέτει πολιτική σταθερότητα, ταλαντούχους ανθρώπους, το κατάλληλο ανθρώπινο κεφάλαιο, καθώς και μια κυβέρνηση που θεωρώ ότι αντιλαμβάνεται τι πρέπει να κάνει για να στηρίξει τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που αναπτύσσονται ταχύτατα…».
Στην τηλεδιάσκεψη, από πλευράς της Πατρινής εταιρείας συμμετείχε ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Think Silicon που δραστηριοποιείται στο χώρο των ημιαγωγών.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, ιστορικά, εξαγορά στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας (deep tech) στην Ελλάδα, με πληροφορίες να αναφέρουν πως το τίμημα ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ (μπορεί να αγγίζει και τα 30).
Η εταιρεία εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη επεξεργαστών γραφικών (GPUs) υψηλών επιδόσεων με πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας για οθόνες φορητών συσκευών. Τέτοιες είναι τα έξυπνα κινητά, τα έξυπνα γυαλιά, οι οικιακές συσκευές ή οι οθόνες βιομηχανικού αυτοματισμού. Πού όμως στοχεύει αυτή η τεχνολογία;
Ενώ λοιπόν η αγορά των υπολογιστών μετατοπίζει το ενδιαφέρον της στις ευκαιρίες που παρέχουν τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη ή το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (internet of things), οι συσκευές απεικόνισης όπως τα έξυπνα ρολόγια, οι οικιακές συσκευές ή τα gps χρειάζεται να εξοπλιστούν με οθόνες που να υποστηρίζουν γραφικά υψηλής ποιότητας.
Η βασικότερη πρόκληση, λοιπόν, σήμερα όσον αφορά αυτές τις συσκευές, που πλέον είναι και πολύ δημοφιλείς, είναι η κατανάλωση ενέργειας ιδίως όταν η συσκευή λειτουργεί με μπαταρία περιορισμένης χωρητικότητας.
Συνεπώς, στόχος της Think Silicon είναι να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και να επιμηκύνει τη ζωή της μπαταρίας, κάνοντας τις συσκευές πιο εύχρηστες και λειτουργικές. Ετσι, ο χρήστης δεν θα μπαίνει στη διαδικασία να αναζητά λύσεις για επαναφόρτιση ή να καταφεύγει στη χρήση επιπλέον φορητών μπαταριών. Οπως έχει επισημάνει και σε πρόσφατες παρουσιάσεις του ο κ. Γιώργος Σιδηρόπουλος, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η στροφή που έκανε τα τελευταία χρόνια η εταιρεία στις συσκευές wearable προέκυψε από ένα αίτημα που έλαβε η ίδια από μια πολύ μεγάλη εταιρεία. Η εταιρεία αυτή ρωτούσε τότε την Think Silicon εάν μπορούσε μέσω της τεχνολογίας της να επιμηκύνει τη ζωή της μπαταρίας σε ένα από τα έξυπνα ρολόγια που είχαν τότε λανσαριστεί για πρώτη φορά στην αγορά.
Δημιούργημα του κ. Σιδηρόπουλου και του Ιάκωβου Σταμούλη η εταιρεία ιδρύθηκε το 2007 και διατηρεί δύο ερευνητικά κέντρα: ένα στην Αθήνα και άλλο ένα στο επιστημονικό πάρκο Πατρών. Επίσης, διατηρεί παρουσία στο Τορόντο του Καναδά, ενώ έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια δίκτυο πωλήσεων στο Σαν Χοσέ στην Αμερική καθώς και στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της Ταϊβάν. Σημειώνεται ότι πριν λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της αμερικανικής Applied Materials, η εταιρεία είχε λάβει επένδυση μέσα στο 2019 από το εγχώριο επενδυτικό κεφάλαιο Metavallon VC, ένα από τα fund του Equifund.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω της συγκεκριμένη εξαγοράς η ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας θα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, πέραν της Πάτρας, ενώ αναμένεται να προχωρήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο της έρευνας και ανάπτυξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξαγορά της Think Silicon πραγματοποιήθηκε από μία εταιρεία που έχει ηγετική θέση στην τεχνολογία υλικών για την παραγωγή σχεδόν κάθε νέου chip υπολογιστή και προηγμένης οθόνης στον κόσμο. Με την χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται περίπου στα 43 δισ. δολ., η αμερικανική εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια κατατάσσεται στη λίστα των «World’s most admired companies» του Fortune.
Παράλληλα, έχει παρουσία σε 18 χώρες ενώ, έχοντας προχωρήσει και σε άλλες εξαγορές, μετράει πάνω από 22.000 εργαζομένους παγκοσμίως. Κατέχει πάνω από 13.300 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και το περασμένο έτος επένδυσε περίπου 2,1 δισ. δολ. στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης.
«Η βασική προτεραιότητα μιας startup πρέπει να είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής, σε παγκόσμιο επίπεδο, τεχνολογίας. Η τεχνολογία αυτή πρέπει να παρουσιάζεται σε πιθανούς πελάτες ώστε να μετασχηματίζεται σε προϊόν που θα χαρακτηρίζεται από συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και το χτίσιμο ενός εμπορικού κομματιού θα βοηθήσει στην εμπορική εκμετάλλευση αυτού του προϊόντος. Δεν είναι απαραίτητο να γίνονται όλα παράλληλα και από εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά πρέπει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλάνο και διακριτές αρμοδιότητες μέσα στην ομάδα» είχε αναφέρει μιλώντας στο epixeiro.gr ο Γιώργος Σιδηρόπουλος.
Όσο για το επίπεδο βρίσκεται σήμερα η παραγωγή τεχνολογίας στην Ελλάδα και ποιες οι προοπτικές ή και τα ενδεχόμενα προβλήματα που υπάρχουν...
«Η παραγωγή υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και η χώρα διαθέτει ως συγκριτικά πλεονεκτήματα την πολύ υψηλού επιπέδου κατάρτιση των μηχανικών που αποφοιτούν από τα ελληνικά πανεπιστήμια σε συνδυασμό με το ανταγωνιστικό κόστος εργασίας. Ένα επιτυχημένο μοντέλο είναι η τεχνολογία να παράγεται στην Ελλάδα αλλά να διατίθεται εμπορικά από το εξωτερικό. Γι’ αυτό και αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τα κεντρικά τους γραφεία ή την εμπορική διάθεση βασισμένη στο εξωτερικό ενώ η ανάπτυξη της τεχνολογίας πραγματοποιείται στην Ελλάδα.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας είναι κοινά με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις στο εξωτερικό, με μόνη διαφορά την περιορισμένη πρόσβαση σε κεφάλαια επιχειρηματικού ρίσκου και την απουσία πιθανών πελατών στην χώρα, που θα καθιστούσε ευκολότερα τα πρώτα βήματα μιας εταιρίας» είχε πει.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr