H έλλειψη ρευστότητας προβληματίζει ξενοδόχους σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά
Δύσκολη χαρακτηρίζουν τη φετινή τουριστική σεζόν οι ξενοδόχοι της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, καθώς οι κρατήσεις είναι ελάχιστες, η έλλειψη ρευστότητας είναι ένας παράγοντας, που τους προβληματίζει, όπως επίσης και η αβεβαιότητα, που επικρατεί, με την αεροπορική σύνδεση τους με άλλες χώρες του εξωτερικού.
«Το νησί της Ζακύνθου είναι εξαρτημένο στο 60% από την Αγγλική αγορά και το υπόλοιπο 40% από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως καταλαβαίνετε αυτή την στιγμή είναι κλειστά τα αεροδρόμια της Αγγλίας προς την Ελλάδα και θα ανοίξουν από 1η Αυγούστου κάποια αεροδρόμια, με την κατάσταση να διαμορφώνεται πάρα πολύ δύσκολη» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Δ.Ε Αλυκών της Ζακύνθου, Διονύσης Ποταμίτης.
Ένα μεγάλο ποσοστό των ξενοδοχείων δεν πρόκειται να ανοίξει καθόλου, «στις Αλυκές Ζακύνθου πάνω από το 70%- 80% δεν θα ανοίξουν. Είναι μεγάλο ποσοστό και το καθορίζει η ίδια η αγορά. Οι κρατήσεις έχουν ακυρωθεί και ένα μεγάλο μέρος τους έχουν γίνει voucher και έχουν μεταφερθεί στην επόμενη χρονιά. Η έναρξη της σεζόν, ουσιαστικά από τον Αύγουστο, την περιορίζουν τόσο, που δεν είναι δυνατόν τα ξενοδοχεία να αντιμετωπίσουν οικονομικά με ελάχιστη πληρότητα τα κόστη, που δημιουργούν τα λειτουργικά έξοδα».
Στη Ζάκυνθο μέχρι στιγμής υπάρχουν ακυρώσεις και ελάχιστοι πελάτες, «η υπόλοιπη κλασική αγορά είναι επιφυλακτική, έχουν τα δικά τους προβλήματα στις χώρες τους (υγειονομικά-οικονομικάά) και την ανασφάλεια των μεταφορών, που έχει δημιουργηθεί αυτή την περίοδο».
Για τα κυβερνητικά μέτρα, ανέφερε ο κ. Ποταμίτης, ότι η μοναδική στήριξη, που δίνεται από την κυβέρνηση είναι μέσω των τραπεζών και όχι απευθείας ρευστότητα στους ίδιους, κάτι το οποίο δυσκολεύει κάποιους να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους και να κρατήσουν το προσωπικό, που απασχολούσαν τις προηγούμενες σεζόν.
«Ούτε την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου δέχονται οι τράπεζες, ζητούν εγγυήσεις με υποθήκες ακινήτων, αν είναι εταιρείες ζητούν επιπρόσθετες εγγυήσεις από τα μέλη των Δ.Σ., και σε αυτή την κατεύθυνση θα εξυπηρετηθεί μόνο το κομμάτι των επιχειρηματιών, που είναι απόλυτα συνεπείς με ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες, ενώ τα επιτόκια θα κυμανθούν από 4%-8%, ιδιαίτερα υψηλά και φοβάμαι ότι το σύνολο των ανθρώπων, που ασχολούνται με την τουριστική βιομηχανία, δεν θα μπορέσουν όλοι να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα» εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αλυκών Ζακύνθου.
Αυτό, που ζητούσαν, ήταν άμεση ρευστότητα, «διότι η κυβέρνηση της ΝΔ ευτύχησε να βρει ένα έτοιμο μαξιλάρι, που καμία άλλη κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει τύχη τέτοιας ευτυχίας και το δεύτερο κομμάτι είναι αυτό της ευρωπαϊκής ενίσχυσης, που θεωρώ ότι είναι υποχρέωση να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο ανάταξης της Ελλάδας, σε ποιότητα και όχι σε ποσότητα πια, τουλάχιστον στον τουριστικό τομέα, ούτως, ώστε να διατηρηθούν οι τιμολογιακές πολιτικές, ανάλογα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και να υπάρξει ένα ποιοτικό άλμα συνολικά της χώρας στον τομέα του τουρισμού» ανέφερε ο κ. Ποταμίτης.
Γ. Τιμοθεάτος: 600.000 τουρίστες δεν θα έρθουν φέτος σε Κεφαλονιά και Ιθάκη
«Όσα ξενοδοχεία ανοίξουν θα είναι από 1η Ιουλίου. Το πρόβλημα ρευστότητας είναι ένα σοβαρό θέμα, που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι. Τα περισσότερα λάμβαναν προκαταβολές από τους tour operators μέσω των early bookings και αυτό έχει κοπεί. Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα με την απόφαση των ξενοδοχείων να επαναλειτουργήσουν, διότι δεν υπάρχει ρευστότητα. Από την άλλη πλευρά οι tour operators πιέζουν για να πληρωθούν, οι όποιες κρατήσεις φέρουν μετά από 50-60 ημέρες, καταλαβαίνετε ότι είναι ένα διάστημα, που ο ξενοδόχος θα πρέπει να έχει αρκετό ρευστό να χρηματοδοτεί τη επιχείρηση» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας» πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς/ Ιθάκης, Γεράσιμος Τιμοθεάτος.
Η έλλειψη ρευστότητας είναι ένας παράγοντας, που προβληματίζει τους ξενοδόχους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, όπως επίσης και η αβεβαιότητα, που επικρατεί, με την αεροπορική σύνδεση τους με άλλες χώρες του εξωτερικού, κυρίως με Αγγλία και Ιταλία, που είναι το μεγαλύτερος μέρος των τουριστών, που επιλέγουν τα δυο νησιά του Ιονίου για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
«Αυτές οι χώρες αυτή την στιγμή είναι στην μαύρη λίστα και όσο καθυστερεί η απόφαση για το πότε θα ανοίξουν, κάνει τους ξενοδόχους να το σκέφτονται. Είναι μια αρνητική εξέλιξη η μετάθεση των δρομολογίων προς τα πίσω», καθώς η British Airways αποφάσισε να ξεκινήσει μειωμένες πτήσεις προς Κεφαλονιά και Ζάκυνθο την 1η Αυγούστου, «έχουν μειωθεί τα δρομολόγια, όταν πριν είχαμε καθημερινή σύνδεση με την Αγγλία και έχουν πτήσεις 3 φορές την εβδομάδα, χωρίς να γνωρίζουμε ότι αυτές θα είναι οι τελικές. Μηνύματα, που δείχνουν ότι θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος και δεν θα ανοίξουν αρκετά ξενοδοχεία σε Κεφαλονιά».
Οι διεθνείς αφίξεις από το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς πέρυσι ήταν περισσότερες από 332.000, «μέχρι και τέλος Ιουνίου, που σίγουρα δεν θα υπάρχουν πτήσεις έχουν χαθεί περίπου 100.00 αφίξεις τουριστών. Αν σε αυτό το νούμερο προσθέσουμε και την ακύρωση των κρουαζιερόπλοιων, που φέτος αναμένονταν 220, μιλάμε για μια απώλεια σε τουρίστες πάνω από 600.000. Τεράστιο νούμερο αυτή η απώλεια για Κεφαλονιά και Ιθάκη» είπε ο κ. Τιμοθεάτος.
Αναφορικά με τον εσωτερικό τουρισμό και τον οδικό τουρισμό από τις χώρες των Βαλκανίων θα τονώσει κάπως την κίνηση σε Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Λευκάδα, διότι έχουν το προνόμια να συνδεθούν γρήγορα με αυτές τις χώρες, αλλά «σε καμία περίπτωση δεν είναι το χαρτί, που θα σώσει την παρτίδα» υπογράμμισε και πρόσθεσε για τις κρατήσεις, που έχουν γίνει μέχρι στιγμής ότι «καμία από αυτή την κράτηση δεν μπορούμε να την εμπιστευτούμε, μπορούν να ακυρωθούν οποιαδήποτε στιγμή και χωρίς την υποχρέωση πληρωμής ακυρωτικών, διότι έχουν σταματήσει να ισχύουν οι όροι των συμβολαίων και είμαστε ξεκρέμαστοι».
Ένα αρνητικό για το νησί της Κεφαλονιάς είναι και η μη λειτουργίας της ΜΕΘ του νοσοκομείου του νησιού, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς/ Ιθάκης να επισημαίνει ότι «παρότι έχει γίνει δωρεά από ιδιώτη για μια υπερσύγχρονη πτέρυγα και το μόνο, που έλειπε ήταν οι γιατροί, είναι κάτι για το οποίο δεν μας χαροποιεί σαν τόπος. Ωστόσο ο αγώνας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου είναι υπεράνθρωπος και το κρατούν ανοιχτό, κάτω από πολλές δυσκολίες και πιστεύω ότι δεν θα αποτρέψει κόσμο να έρθει για διακοπές».
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι το αίσθημα ευθύνης των ξενοδόχων είναι μεγάλο και δεν θα γίνει καμία έκπτωση στα υγειονομικά πρωτόκολλα για να αισθάνονται οι πελάτες ασφαλείς. «Αίτημα του κλάδου ήταν η συνολική μείωση του τουριστικού πακέτου, αλλά την είδαμε σε εστίαση και μεταφορές, η κυβέρνηση έπρεπε να είναι πιο γενναία στη μείωση του ΦΠΑ και εφόσον δεν την πήρε για φέτος, έπρεπε να την εξαγγείλει τώρα για την επόμενη χρονιά, για να είναι ανταγωνιστικό το τουριστικό μας προϊόν».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr