«Μας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων στις γειτονικές χώρες», ανέφερε
Στα τρία σενάρια της εξέλιξης του κορωνοϊού αναφέρθηκε, ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.
Όπως τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ υπάρχουν τρία σενάρια:
1. Συνέχιση της παρουσίας του ιού με μικρά κύματα τα οποία θα είναι λίγο μεγαλύτερα τον Σεπτέμβριο Οκτώβριο και μετά θα πέσουν πάλι όπως τώρα με ένα ιό που θα κρατήσει την παρουσία του 24 – 48 μήνες συνολικά και στην συνέχεια θα γίνει ένας απλός ιός του αναπνευστικού
2. Να είναι πολύ μικρό το κύμα και να αρχίσει σιγά σιγά να σβήνει μέσω των μέτρων που παίρνουμε
3. Υπάρχει και το κακό σενάριο του δεύτερου ίδιου ή και μεγαλύτερου κύματος αλλά θα βρει την παγκόσμια κοινωνία καλύτερα προετοιμασμένη
Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων ο καθηγητής εξήγησε πως «ο ιός δεν εξαφανίστηκε στην Ξάνθη παραμένει σε διάφορες δομές της περιοχής εκείνης με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχώς μια μικρή ροή κρουσμάτων».
Παράλληλα ανέφερε πως «με την δυνατότητα τώρα που έχουμε να κάνουμε πολλά τεστ πρακτικά ελέγχουμε σχεδόν αντιπροσωπευτικά όλο τον πληθυσμό, ιδιαίτερα στις δομές αυτές σε αντίθεση με την ανεπάρκεια που υπήρχε στα τεστ στην αρχή της επιδημίας».
«Μας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων στις γειτονικές χώρες»
Για το αν πρέπει να μας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων στις γειτονικές χώρες ο ίδιος σημειώνει πως «πρέπει να μας ανησυχεί η εν γένει δραστηριότητα παγκοσμίως. Στην Ευρωπαϊκή ήπειρο εκεί που ξεκίνησε έχουμε σαφώς μια γενικότερη μείωση κρουσμάτων. Στις ΗΠΑ παραμένει η κατάσταση. Αλλά έχουμε όλη την Λατινική Αμερική που αρχίζει και φουντώνει στην Τουρκία μπήκαν σε καραντίνα 15 πόλεις. Στην Αίγυπτο αρχίζουν και εμφανίζονται εστίες καινούργιες. Στην Ινδία. Επομένως, είναι μια νόσος που υπάρχει».
«Είμαστε επιφυλακτικοί και το καλοκαίρι με τον τουρισμό δημιουργεί ανησυχίες επιφυλακτικότητα και για αυτό τον λόγο γίνονται συνεδριάσεις επι συνεδριάσεων για να δούμε τον ασφαλέστερο τρόπο για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού χωρίς να σταματήσουμε την ροή των τουριστών», υπογράμμισε.
Ο καθηγητής τονίζει πως η απόσταση είναι η κυριότερη σύσταση που υπάρχει αυτή την στιγμή. «Απ’ όλα τα μέτρα η αποστασιοποίηση είναι το πιο σημαντικό με μεγάλη επίδραση στην μετάδοση της νόσου ειδικά πάνω από 1,5 – 2 μέτρα. Επομένως αυτό πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ακόμα και όταν έρθουν οι τουρίστες», επεσήμανε.
Πρέπει να προλάβουμε το κακό σενάριο να κλείσει ο τουρισμός
Το χειρότερο σενάριο σε περίπτωση που υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων είναι όχι μόνο να διακοπούν η πτήσεις αλλά και ξενοδοχειακές δομές τόνισε ο καθηγητής.
«Αν υπάρχει μεγάλη επιδημιολογική βαρύτητα σε κάποιες μπορεί να καθυστερήσουμε τις πτήσεις από τις συγκεκριμένες χώρες», ανέφερε ο κ. Γώγος.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr