Η ανάκληση της έγινε μετά από έρευνα του Guardian που διαπίστωσε ανακολουθίες στα δεδομένα
Το έγγραφο που σταμάτησε τις παγκόσμιες δοκιμές υδροξυχλωροκίνης για τον κορωνοϊό λόγω των φόβων για αυξημένο ρυθμό θανάτων ανακλήθηκε από το επιστημονικό περιοδικό Lancet μετά από έρευνα του Guardian που βρήκε ανακολουθίες στα δεδομένα.
Ο κύριος συγγραφέας, καθηγητής Mandeep Mehra, από το νοσοκομείο Brigham and Women στη Βοστώνη, η Μασαχουσέτη αποφάσισε να ζητήσει την ανάκληση της δημοσίευσης από το Lancet επειδή δεν μπορούσε πλέον να εγγυηθεί την ακρίβεια των δεδομένων.
Ο συντάκτης του περιοδικού, Richard Horton, είπε ότι ήταν τρομαγμένος από τις εξελίξεις. «Αυτό είναι ένα συγκλονιστικό παράδειγμα εσφαλμένης έρευνας στη μέση μιας παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία», είπε.
Μια έρευνα του Guardian αποκάλυψε σφάλματα στα δεδομένα που δόθηκαν για την έρευνα από την αμερικανική εταιρεία Surgisphere. Εξήγησαν αργότερα από την εταιρεία ότι ορισμένοι ασθενείς κατανεμήθηκαν λανθασμένα στην Αυστραλία αντί για την Ασία. Στη συνέχεια, όμως, παρατηρήθηκαν περισσότερες ανακολουθίες.
Μια περαιτέρω έρευνα διαπίστωσε ότι υπήρχαν σοβαρές ερωτήσεις για την ίδια την εταιρεία.
Ζητήθηκε από μια ανεξάρτητη εταιρεία ελέγχου να εξετάσει μια βάση δεδομένων που παρείχε η Surgisphere για να διασφαλίσει ότι είχε δεδομένα από περισσότερους από 96.000 ασθενείς με κορωνοϊό σε 671 νοσοκομεία παγκοσμίως, ότι αποκτήθηκε σωστά και ήταν ακριβής.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Surgisphere, Sapan Desai, είπε ότι θα συνεργαστεί με τον ανεξάρτητο έλεγχο, αλλά είναι κατανοητό ότι αρνήθηκε να δώσει στους ερευνητές πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που ζήτησαν.
Σε μια δήλωση του, ο Mehra είπε: «Οι ανεξάρτητοι ερευνητές μας , μας ενημέρωσαν ότι η Surgisphere δεν θα μεταφέρει το πλήρες σύνολο δεδομένων, τις συμβάσεις πελατών και την πλήρη έκθεση ελέγχου ISO στους διακομιστές τους για ανάλυση, καθώς μια τέτοια μεταφορά θα παραβίαζε τις συμφωνίες των πελατών και τις απαιτήσεις εμπιστευτικότητας. Ως εκ τούτου, οι αναθεωρητές μας δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν ανεξάρτητη και ιδιωτική αξιολόγηση και, ως εκ τούτου, μας ενημέρωσαν για την απόσυρσή τους από τη διαδικασία αξιολόγησης. "
Η μελέτη του Lancet είχε δραματικό αντίκτυπο στις προσπάθειες να ανακαλυφθεί εάν το φάρμακο κατά της ελονοσίας – υδροξυχλωροκίνη - και η παλαιότερη εκδοχή του, η χλωροκίνη, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ήταν μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν το φάρμακο πριν από τη δημοσίευση ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και πολλές χώρες ανέστειλαν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που δημιουργήθηκαν για να βρουν μια απάντηση. Αυτές οι δοκιμές έχουν πλέον ξεκινήσει ξανά. Πολλοί επιστήμονες ήταν θυμωμένοι που είχαν σταματήσει με βάση μια δοκιμή που ήταν μόνο παρατηρητική.
Ο Mehra είχε αναθέσει έναν ανεξάρτητο έλεγχο των δεδομένων αφού οι επιστήμονες το αμφισβήτησαν.
Στην έρευνά του, ο Guardian έθεσε μια λεπτομερή λίστα ανησυχιών στον Desai σχετικά με τη βάση δεδομένων, τα ευρήματα της μελέτης και το ιστορικό του.
«Εξακολουθεί να υπάρχει μια βασική παρανόηση σχετικά με το τι είναι το σύστημά μας και πώς λειτουργεί. Υπάρχουν επίσης ορισμένες ανακρίβειες και άσχετες συνδέσεις που προσπαθείτε να κάνετε με σαφή προκατάληψη προς την προσπάθεια να δυσφημίσετε ποιοι είμαστε και τι κάνουμε», είπε. "Δεν συμφωνούμε με την υπόθεσή σας ή τη φύση αυτού που έχετε συγκεντρώσει, και λυπάμαι που βλέπω ότι αυτό που θα έπρεπε να ήταν μια επιστημονική συζήτηση έχει υποτιμηθεί σε αυτό το είδος συζήτησης."
Λίγο μετά την ανάκληση της μελέτης από το Lancet, η New England Journal of Medicine ανακάλεσε ένα έγγραφο που βασίζεται στη βάση δεδομένων της Surgisphere, το οποίο συνέγραψε επίσης ο Mehra και ο Desai. Η μελέτη φέρεται να περιλαμβάνει δεδομένα από ασθενείς με κορωνοϊό από 169 νοσοκομεία σε 11 χώρες της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Διαπίστωσε ότι τα κοινά φάρμακα που χορηγήθηκαν για καρδιακές παθήσεις δεν συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με κορωνοϊό.
Σε μια δήλωση, που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό, οι συγγραφείς είπαν: «Επειδή δεν δόθηκε πρόσβαση στα πρωτογενή δεδομένα και καθώς τα ανεπεξέργαστα δεδομένα δεν μπορούσαν να διατεθούν σε τρίτο ελεγκτή, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την εγκυρότητα των δεδομένων που διέπουν το άρθρο μας, «Καρδιαγγειακές παθήσεις, φαρμακευτική θεραπεία και θνησιμότητα στον Covid-19». Επομένως, ζητούμε την ανάκληση του άρθρου και «Ζητούμε συγγνώμη από τους συντάκτες και τους αναγνώστες του περιοδικού για τις όποιες δυσκολίες προκάλεσε αυτό».
Πηγή: TheGuardian
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr