Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Δύο καλές ειδήσεις για τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών

Δύο καλές ειδήσεις για τον καρκίνο του μ...
Νασόπουλος Νάσος

24 Ιουνίου 2020: ΗΜΕΡΑ 381η του ημερολογίου

Όπως έχουμε πει από το ξεκίνημα της στήλης και του Ημερολογίου, μεταξύ των άλλων στόχος μας είναι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, να ψάχνουμε και να μεταφέρουμε ειδήσεις που αφορούν στον καρκίνο και στις προσπάθειες που γίνονται παγκοσμίως για την καταπολέμησή του. Σήμερα λοιπόν παραθέτω δυο ειδήσεις που φέρνουν καλά νέα σε γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού ή καρκίνο των ωοθηκών.

Ελπίζω στις εξελίξεις που σημειώνονται να βρεθεί κι ένας τρόπος να αντιμετωπίζεται το εξάνθημα σε όσους κάνουν τη δική μου θεραπεία. Γιατί κάθε μέρα που περνάει "φουντώνει" όλο και περισσότερο και γίνεται πολύ ενοχλητικό. Απλώς το αναφέρω, δεν παραπονιέμαι. Είπαμε είναι "παιχνίδι" (έως τώρα) η φαγούρα μπροστά στην ταλαιπωρία των χημειοθεραπειών. 

Το χάπι που βάζει φρένο στις μεταστάσεις του καρκίνου

Οι στατίνες, τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα για τη ρύθμιση της χοληστερόλης, μειώνουν τον κίνδυνο μετάστασης στον εγκέφαλο σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Notre Dame έδειξε πως φάρμακα για τη χοληστερόλη μπορούν να παρεμποδίσουν τα μαστικά καρκινικά κύτταρα να εξαπλωθούν στο μικροπεριβάλλον του εγκεφάλου. Πρόκειται για ενθαρρυντικό εύρημα, δεδομένου πως μια μετάσταση στον εγκέφαλο για τις ασθενείς μεταφράζεται σε λίγους μόλις μήνες ζωής από τη διάγνωση.

Οι στατίνες, φάρμακα για τη ρύθμιση της χοληστερόλης, έδειξαν να παρεμβαίνουν σε μια οδό που επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να ανακυκλώνουν τις πρωτεΐνες της κυτταρικής μεμβράνης τους, εξασφαλίζοντάς τους μεγαλύτερη επιβίωση.

Σύμφωνα με τον Δρ. Siyuan Zhang, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών και επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, δύο γεγονότα αναδεικνύουν τη σημασία των νέων ευρημάτων: αφενός, πρόκειται για ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα, επομένως δεν απαιτείται χρόνος -χρειάζεται συνήθως μια δεκαετία για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων-αφετέρου, οι στατίνες είναι σχετικά ασφαλή φάρμακα και μπορούν ακόμη και να χορηγηθούν, εφόσον το επιλέξουν οι γιατροί, για την αποτροπή μιας πιθανής μετάστασης.

Πώς δρουν οι στατίνες; Η πρωτεΐνη Rab11b επαναφέρει στη μεμβράνη τις «ανακυκλωμένες» πρωτεΐνες με ταχύτητα αγωνιστικού αυτοκινήτου, όπως παρομοίωσε ο Δρ. Zhang. Αυτή τη λειτουργία αποδείχτηκε πως μπορούν να αναστείλουν οι στατίνες, καθιστώντας την μεμβράνη των μεταστατικών καρκινικών κυττάρων λιγότερο κολλώδη και εμποδίζοντας έτσι την επιβίωσή τους στον εγκέφαλο και τον σχηματισμό όγκων.

Για την ολοκλήρωση της έρευνας, η επιστημονική ομάδα προχώρησε στην καταγραφή του γονιδιακού προφίλ ώστε να εντοπιστούν τα γονίδια που παρεμβαίνουν στη διαδικασία προσαρμογής των μεταστατικών καρκινικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια, εκτέλεσαν έναν έλεγχο γενετικής ανάπτυξης σε καρκινικό όγκο από μύγα, ώστε να επιτευχθεί ο περιορισμός του γονιδιακού υποσυνόλου που πιθανώς ευθύνεται για τον σχηματισμό όγκων στον εγκέφαλο.

Ο Δρ. Zhang, εξηγώντας την υπόθεση που οδήγησε στην μελέτη, ανέφερε: «Γνωρίζαμε ότι η πρωτεΐνη Rab11b «κάθεται» κάτω από ένα ένζυμο που είναι σημαντικό για τη σύνθεση χοληστερόλης. Αυτό το στοιχείο οδήγησε στη σκέψη πως οι στατίνες θα μπορούσαν να εμποδίσουν την Rab11b να δράσει».

Το εργαστήριο του Δρ. Zhang στοχεύει στη χρήση εγκεκριμένων και ασφαλών φαρμάκων για την καταπολέμηση της μετάστασης του καρκίνου, κάτι που επιτρέπει τις ταχύτερες δοκιμές.

Καρκίνος ωοθηκών: Η θεραπεία που μειώνει κατά 26% τον κίνδυνο θανάτου

Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί τον έβδομο σε σειρά συχνότητας καρκίνο σε γυναίκες αλλά την πρώτη αιτία θανάτου από γυναικολογικό καρκίνο. Η απουσία συμπτωμάτων στα πρώιμα στάδια καθιστά δύσκολη την έγκαιρη διάγνωση, με αποτέλεσμα οι περισσότερες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται στο προχωρημένο στάδιο.

Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας εμφανίζονται περίπου 900 νέες περιπτώσεις ετησίως.

Προδιαθεσικοί παράγοντες ανάπτυξης καρκίνου ωοθηκών αποτελούν κυρίως το οικογενειακό ιστορικό και η κληρονομικότητα.

Όπως αναφέρει ο Παθολόγος-Ογκολόγος κ. Αναστάσιος Μπούτης, όσον αφορά τη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου ωοθηκών, η βάση αποτελείται εδώ και πάνω από 20 χρόνια από τη βέλτιστη χειρουργική αντιμετώπιση ακολουθούμενη από συνδυασμένη χημειοθεραπεία.

Ωστόσο τα αποτελέσματα παραμένουν σχετικά πτωχά ως προς τη διάρκεια ανταπόκρισης και τα ποσοστά επιβίωσης. Η προχωρημένη νόσος, αν και ανταποκρίνεται στη χημειοθεραπεία με βάση την πλατίνα, χαρακτηρίζεται από πρώιμες υποτροπές που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής και οδηγούν σε χαμηλά ποσοστά μακρόχρονης επιβίωσης.

Βασική ανεκπλήρωτη ανάγκη της επιστημονικής κοινότητας υπήρξε η αναζήτηση αποτελεσματικών θεραπειών συντήρησης για αύξηση των μεσοδιαστημάτων μεταξύ των υποτροπών και διατήρηση της ποιότητας ζωής, με στόχο να μετατραπεί ο καρκίνος ωοθηκών σε χρόνια νόσο.

Το πιο ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή απετέλεσε η ανάπτυξη των αναστολέων της PARP, μια σχετικά νέα θεραπευτική ομάδα στοχευτικών παραγόντων, που παρεμβαίνουν στο μονοπάτι επιδιόρθωσης DNA του κυττάρου. Τα φάρμακα αυτά φαίνεται πως δρουν επιλεκτικά σε καρκίνους ωοθηκών που είτε φέρουν μεταλλάξεις BRCA είτε άλλα ανάλογα μοριακά χαρακτηριστικά που τους καθιστούν ευάλωτους στη θεραπευτική στόχευση.

Ο πλέον γνωστός παράγοντας στη θεραπευτική αυτή κατηγορία, το olaparib, έχει ήδη εγκριθεί ως θεραπεία συντήρησης μετά από ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας σε ασθενείς με υποτροπιάζοντα πλατινοευαίσθητο καρκίνο ωοθηκών έχοντας ήδη δείξει όφελος στη μείωση του κινδύνου εξέλιξης της νόσου που ανέρχεται στο 70%, με διατήρηση της ποιότητας ζωής.

Σε πρόσφατο συνέδριο της ASCO (Αμερικανική Εταιρεία Παθολόγων Ογκολόγων) ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα της στρατηγικής αυτής ως προς τη συνολική επιβίωση των ασθενών.

Η μελέτη SOLO2 (ENGOT ov-21) διενεργήθηκε σε ασθενείς με υποτροπιάζοντα πλατινοευαίσθητο καρκίνο ωοθηκών και μετάλλαξη BRCA και έδειξε πως η χορήγηση olaparib ως θεραπεία συντήρησης μετά την ολοκλήρωση χημειοθεραπείας με βάση την πλατίνα οδήγησε σε στατιστικά σημαντική αύξηση της επιβίωσης κατά περίπου 13 μήνες.

Το όφελος αυτό μεταφράζεται σε 26% ελάττωση του κινδύνου θανάτου από τη νόσο με τη χορήγηση olaparib, μιας θεραπείας χορηγούμενης από το στόμα με γνωστό και πολύ καλά ανεκτό από τις ασθενείς προφίλ ασφάλειας.

Το 42% των ασθενών της μελέτης παρέμειναν εν ζωή στην πενταετία και περίπου 1 στις 5 συνέχιζε τη θεραπεία συντήρησης με olaparib για περισσότερα από 5 χρόνια.

Η σημασία των αποτελεσμάτων της μελέτης αυτής έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά καταδεικνύεται όφελος συνολικής επιβίωσης με θεραπεία συντήρησης στον προχωρημένο καρκίνο ωοθηκών και αποτελεί ουσιαστικό βήμα στη μετατροπή του σε χρόνια νόσο με ελάχιστα τοξική θεραπεία και καλή ποιότητα ζωής.

Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γρηγόρης Οικονόμου - Το ψυχολογικό στήριγμα των καρκινοπαθών στο Ρίο

Ο καρκίνος χτύπησε τον Νίκο στα 33 του χρόνια

Νικιέται ο καρκίνος;

Διαβάστε το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Το ημερολόγιο