Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι Ηπειρώτες της οικογένειας Πράτσικα και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη που ίδρυσαν στην ομώνυμη συνοικία της Πάτρας

Οι Ηπειρώτες της οικογένειας Πράτσικα κα...

Έδωσαν το όνομά τους σε μια ολόκληρη συνοικία

Η Οικογένεια Πράτσικα, ηπειρωτικής καταγωγής, ήταν πλούσια οικογένεια της Πάτρας, μέλη της οποίας διακρίθηκαν ως έμποροι, κτηματίες και πολιτικοί.Ο Ιωάννης Πράτσικας, ο οποίος ήταν πρόκριτος της Δρόβιανης, δολοφονήθηκε από τον Αλή Πασά με αποτέλεσμα οι γιοί του Κότζας και Σιδέρης να καταφύγουν αρχικώς στην Κέρκυρα και στη συνέχεια, γύρω στο 1800, να εγκατασταθούν στην Πάτρα.

Στην Πάτρα τα δύο αδέρφια, και ειδικότερα ο Σιδέρης, επιδόθηκαν στην αγορά μεγάλων εκτάσεων γης.Τα μέλη της οικογένειας ασχολήθηκαν κυρίως με το εμπόριο ενώ περιστασιακά αναμείχθηκαν και στην πολιτική.

Ο εμπορικός οίκος της οικογένειας Πράτσικα εξελίχθηκε σε έναν από τους πλέον αξιόπιστους της Πάτρας, βοηθώντας τα μέλη της να αποκτήσουν τεράστια περιουσία.

Χαρακτηριστικό της τεράστιας περιουσίας της οικογένειας είναι ότι ο Σιδέρης Πράτσικας ήταν ένας από τους εννέα πατρινούς φιλομοναρχικούς κτηματίες που βραβεύθηκαν από τον Όθωνα το 1847.

Ο ίδιος μάλιστα είχε εκλεχθεί πολλές φορές δημοτικός σύμβουλος και το 1850 βουλευτής Πατρών, ενισχύοντας έτσι την αίγλη της οικογένειας.

Η οικογένεια συμμετείχε στην ίδρυση και στην διεύθυνση της ασφαλιστικής εταιρείας Πρόοδος ενώ είχε στην κατοχή της και ένα εργοστάσιο παραγωγής ποτάσας στο Αντίρριο.

Το 1850 οι Νικόλαος, Δημήτριος και Σπυρίδων Πράτσικας, γιοί του Κότζα, κατασκεύασαν την ιδιωτική εκκλησία του Αι Γιάννη του Πράτσικα.

 

Η περιοχή από τότε έχει πάρει την ονομασία Πράτσικα. Στην περιοχή υπάρχει μέχρι και σήμερα το κτήμα Πράτσικα, που ανήκει σε απογόνους της οικογένειας και συγκεκριμένα στα τέκνα του Διονύσιου Τσερώνη και της Καλλιόπης Πράτσικα.

Η έκταση είχε αποκτηθεί από τον Σιδέρη Πράτσικα και μέρος της άνηκε αρχικά στον Δημήτριο Παπαδιαμαντόπουλο. Στο Α΄ νεκροταφείο Πατρών υπάρχει το ταφικό μνήμα της οικογένειας Πράτσικα και του Νικολάου.

Μέλη της οικογενείας συνδέθηκαν με συγγενικούς δεσμούς με τις εξής οικογένειες: Φιλόπουλου, Ναούμ, Τσερώνη κ.α. Για την ακρίβεια, ο Παναγιώτης, γιος του Νικολάου Πράτζικα, το 1884 παντρεύτηκε στην Λειψία την Καλλιόπη Ναούμ, η Κατίνα Πράτσικα, κόρη του Σπύρου, αδερφού του Νικολάου Πράτσικα, παντρεύτηκε τον εκδότη Κωνσταντίνο Φιλόπουλο, παππού του μετέπειτα προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Τέλος η Καλλιόπη Πράτσικα παντρεύτηκε το 1953 τον μετέπειτα δήμαρχο Πατρέων, Διονύσιο Τσερώνη. Επίσης σημαντικό μέλος της οικογένειας ήταν και η Κούλα Πράτσικα (1899 - 1984), από τις σημαντικότερες καθηγήτριες χορού της Ελλάδας και η οποία δώρισε το κτήριο της σχολής της στο κράτος. Κάθε χρόνο το Ίδρυμα Υποτροφιών Αδελφών Πράτσικα χορηγεί υποτροφίες στους αριστεύσαντες σπουδαστές της ΚΣΟΤ.

Πράτσικα είναι συνοικία της Πάτρας στην νότια πλευρά της πόλης. Η προηγούμενη ονομασία της περιοχής ήταν Πόρτες και λεγόταν έτσι γιατί ήταν η είσοδος της πόλης, η πόρτα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις