Το ψήφισμα που κατέθεσε ο Δημήτρης Πελεκούδας στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας
Ο Δημήτρης Πελεκούδας, εκπρόσωπος του Δήμου Πατρέων στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας, στην συνεδρίαση της Δευτέρας, κατέθεσε ψήφισμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, το οποίο όμως, δεν έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία του Δ.Σ.
Το ψήφισμα έχει ως εξής:
«Η ημέρα αυτή μας θυμίζει, πως το πρόβλημα των ναρκωτικών και γενικότερα όλων των εξαρτήσεων παραμένει μια σοβαρή κοινωνική απειλή.
Εκφράζει τη βαθιά κοινωνική και πολιτική κρίση του σύγχρονου κόσμου, την οποία όλο και περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως νέοι, βιώνουν με δραματικό τρόπο.
Η καραντίνα και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, αποτελούν μια επί πλέον απειλή για τις ευάλωτες ομάδες, καθώς αυξάνουν την ψυχολογική πίεση και την απομόνωση. Επί πλέον δυσκολεύουν τη ζωή των εξαρτημένων, που εγκαταλείπονται αβοήθητοι στο δρόμο και στις πιάτσες. Γι αυτόν τον πληθυσμό το σύνθημα «μένουμε σπίτι» είναι χωρίς νόημα. Τα θεραπευτικά προγράμματα υπολειτουργούν και η ζωή των εξαρτημένων γίνεται πιο αβέβαιη και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία εξαιτίας των δυσκολιών παρακολούθησης πιθανών κρουσμάτων COVID 19ανάμεσά τους, είναι πολύ μεγάλοι. Στο σχεδιασμό των μέτρων για την επιδημία είναι φανερό, πως οι μη παραγωγικοί άνθρωποι, όπως είναι οι εξαρτημένοι δεν έχουν καμία θέση.
Οι εργαζόμενοι βλέπουν το μέλλον τους σκοτεινό, γιατί στην ουσία τα κυβερνητικά μέτρα αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ελληνικής οικογένειας. Και μπορεί, τα κρούσματα και οι θάνατοι να ελέγχθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό – και αυτό, ασφαλώς, είναι πολύ σημαντικό, όμως, στα υπόλοιπα πεδία της ζωής μας, στην παιδεία, στην υγεία, στην εργασία, στις κοινωνικές παροχές ήδη εμφανίζονται τα μεγάλα αδιέξοδα του συστήματος.
Το επόμενο διάστημα το πρόβλημα των ναρκωτικών αναμένεται να ενταθεί.
Ήδη, στις ΗΠΑ η βιομηχανία κάνναβης καταγράφει ρεκόρ διάθεσης προϊόντων της αυτήν την εποχή. Η κάνναβη φαίνεται να ανταγωνίζεται σε κατανάλωση τα βασικά αγαθά, όπως το γάλα και το ψωμί.
Στον Καναδά η χρήση κάνναβης το Μάρτιο αυξήθηκε κατά 19,2% σε σχέση με το Φεβρουάριο, σηματοδοτώντας ένα από τα μεγαλύτερα μηνιαία άλματα από τότε που νομιμοποιήθηκε η ψυχαγωγική της χρήση, τον Οκτώβριο του 2018.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ (INCB,2020) οι χρήστες ναρκωτικών το τελευταίο έτος έφτασαν τα 309 εκατομμύρια, με ανοδική τάση στη χρήση όλων σχεδόν των ουσιών και κυρίως στη χρήση κάνναβης (188 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και 24,7 εκατομμύρια στην Ευρώπη) και στα συνθετικά ναρκωτικά.
Σε παγκόσμια κλίμακα η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών ανήκει στις ηλικίες 15-34 ετών, δηλαδή σε νέους ανθρώπους.
Η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης στην Ελλάδα, αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τη χρήση, όπως έχει συμβεί στις περισσότερες χώρες.
· Στις ΗΠΑ και στον Καναδά, η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης εκτίναξε τα ποσοστά ευφορικής χρήσης και μείωσε το μέσο όρο ηλικίας έναρξής της.
· Στην Ελλάδα, το 2017 το 46% όσων απευθύνθηκαν σε πρόγραμμα απεξάρτησης δήλωσαν πρόβλημα με τη χρήση κάνναβης.
· Σε 24 χώρες της Ε.Ε., μόνο σε ένα χρόνο (2016 - 2017), ο αριθμός των χρηστών κάνναβης που για πρώτη φορά ξεκινούν θεραπεία αυξήθηκε και έφθασε στο 47%. Το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 68% στις χώρες όπου η κάνναβη έχει αποποινικοποιηθεί (Ολλανδία, Ισπανία).
Η πολιτική της «μείωσης της βλάβης» που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., υποβαθμίζει σταθερά και μεθοδικά τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα και προωθεί τα προγράμματα υποκατάστασης, τα οποία συντηρούν τους χρήστες οπιοειδών στην εξάρτηση και στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής. Στο πνεύμα αυτής της πολιτικής ψηφίσθηκε πρόσφατα και η λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης χρήσης.
Τα περισσότερα Κέντρα Πρόληψης λειτουργούν υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα, χωρίς συλλογικά σχεδιασμένη ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν αποτελεσματικά προγράμματα ευρείας κλίμακας για την πρόληψη των εξαρτήσεων σύμφωνα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Το ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ του Ν. Αχαΐας με αφορμή την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ κατά των ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ θέλει να στείλει το μήνυμα, ότι, αποτελεσματική ΠΡΟΛΗΨΗ και ΘΕΡΑΠΕΙΑ της εξάρτησης, σημαίνει:
· Στήριξη και αύξηση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων ως το κύριο μοντέλο θεραπείας.
· Ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Πρόληψης. Εφαρμογή προγραμμάτων κατά των εξαρτήσεων σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα στρατόπεδα.
· Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, την προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων.
· Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών με κρατική χρηματοδότηση.
· Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στους τομείς Πρόληψης και Απεξάρτησης.
· Όχι στη νομιμοποίηση της κάνναβης και στο διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά-μαλακά».
· Όχι στη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης.
· Μέτρα για την προστασία όλων των τοξικοεξαρτημένων από την πανδημία του κορωνοϊού».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr