Για τα περιφερειακά αεροδρόμια
Πρεμιέρα με πτήση από την Γερμανία στις 3 Ιουλίου κάνει για την φετινή τουριστική σεζόν το αεροδρόμιου του Αράξου, το οποίο όμως μέχρι τότε αναμένεται να έχει καταγράψει απώλειες περίπου 65.000 επισκεπτών.
Μάλιστα, εν όψει του ανοίγματος των συνόρων της Ελλάδας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου έχουν ήδη ξεκινήσει «αυτοψίες» σε περιφερειακά αεροδρόμια προκειμένου να συντονίσουν όλες τις διαδικασίες ασφαλούς έναρξης λειτουργίας τους, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές.
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, που κατάγεται από την Ηλεία, έφθασε το πρωί της Κυριακής στον Άραξο με ελικόπτερο της υπηρεσίας κι επιθεώρησε το αεροδρόμιο ενόψει της πρώτης πτήσης.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο για την ενημέρωση περί του σχεδίου «ασφαλείς πτήσεις» συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αχαϊας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο αερολιμενάρχης Γιώργος Γκουβίτσας και ο δήμαρχος δυτικής Αχαϊας Σπύρος Μυλωνάς και εκπρόσωποι της πυροσβεστικής και της αστυνομιας.
Στην Κω σήμερα η πρώτη διεθνής πτήση για τα περιφερειακά αεροδρόμια
Στην Κω θα βρεθεί ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα, για να παραστούν σε ένα γεγονός κομβικής σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό και την επανεκκίνησή του, μετά την έξαρση της πανδημίας του ιού COVID-19. Σκοπός της μετάβασης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού στο νησί είναι η υποδοχή της πρώτης αεροπορικής πτήσης από το εξωτερικό, η οποία θα προσγειωθεί σε ελληνικό περιφερειακό αεροδρόμιο.
Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κω, σήμερα στις 12:30, ο υπουργός Τουρισμού θα έχει συνάντηση με τοπικούς τουριστικούς φορείς στο δημαρχείο του νησιού. Στη συνέχεια, στις 14:15, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο.
Το απόγευμα της Δευτέρας, στις 18:00, ο υπουργός Τουρισμού θα βρίσκεται στον αερολιμένα της Κω προκειμένου να υποδεχτεί την πρώτη διεθνή πτήση που θα προσγειωθεί σε περιφερειακό αεροδρόμιο της χώρας. Πρόκειται για πτήση της αεροπορικής εταιρείας TUI από τη Γερμανία, η οποία θα μεταφέρει στη χώρα μας 170 ιατρούς. Το ταξίδι των Γερμανών ιατρών στην Ελλάδα έχει συμβολική αξία, εφόσον έχει προσφερθεί σαν δώρο αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης για τη συνεισφορά τους στην καταπολέμηση του κορονοϊού στη Γερμανία. Μαζί με το γκρουπ των ιατρών στην Κω θα ταξιδέψουν επίσης ανώτατα στελέχη της TUI.
Αύριο, Τρίτη, στις 9 το πρωί ο κ. Θεοχάρης θα έχει συνάντηση εργασίας με τα στελέχη της TUI στο ξενοδοχείο «ROBINSON Club Daidalos», στην κωμόπολη Αντιμάχεια και ακολούθως θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο.
Το σχέδιο "ασφαλείς πτήσεις" στα περιφερειακά αεροδρόμια
Όλοι οι επιβάτες των διεθνών πτήσεων προς την χώρα μας, από το Σάββατο 27 Ιουνίου έως και την Δευτέρα 31 Αυγούστου, θα πρέπει να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in τους, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα καθώς και τα λοιπά στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται με το σχετικό έντυπο. Η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας μας και έχει σαν στόχο την προστασία πολιτών και την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.
Στα αεροδρόμια θα υπάρχουν υγειονομικά κλιμάκια με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την εποπτεία του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ, καθώς και τη συνεργασία του ΓΕΕΘΑ για τη διενέργεια των τεστ, τα οποία και θα γίνονται δειγματοληπτικά στοχευμένα σε επιβάτες από πτήσεις του εξωτερικού. Όσοι βγουν θετικοί στον κορονοϊό θα διαμένουν για 14 μέρες στα ξενοδοχεία καραντίνας που θα υπάρχουν στις πρωτεύουσες των νομών.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) ήδη προχώρησε στην έκδοση 9 Οδηγιών για τα μέτρα αυτοπροστασίας από τον κορονοϊό, με κεντρικό μήνυμα: «Απολαύστε τη Διαμονή σας - Μείνετε Ασφαλείς», «Enjoy your stay and stay safe». Η καμπάνια, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, την ΥΠΑ, την Fraport και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», είναι στη διάθεση του κοινού σε τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά.
Στις οδηγίες, η ΓΓΠΠ τονίζει πως οι τουρίστες θα πρέπει:
- Να χρησιμοποιούν συχνά αντισηπτικό χεριών
- Να φορούν μάσκα
- Να πλένουν τα χέρια τους τακτικά και σχολαστικά
- Να αποφεύγουν να πιάνουν το στόμα τους, τη μύτη τους ή τα μάτια τους
- Να απορρίπτουν τις χρησιμοποιημένες μάσκες και τα γάντια, με ασφαλή τρόπο, σε κάδους απορριμμάτων
- Όταν βήχουν να το κάνουν είτε στο εσωτερικό του χεριού τους είτε σε κάποιο χαρτομάντιλο
- Να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας
- Να προτιμούν τις ανέπαφες συναλλαγές και
- Να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες
Οι βασικοί κανόνες για τους επιβάτες που ταξιδεύουν σε προορισμούς από και προς εξωτερικό και εσωτερικό και ισχύουν σε όλα τα αεροδρόμια είναι:
- Η είσοδος στο κτίριο του αεροδρομίου επιτρέπεται μόνο για άτομα που ταξιδεύουν είναι κάτοχοι αεροπορικού εισιτηρίου, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις (συνοδεία ανήλικου, συνοδεία ΑμεΑ). - Προστατευτικά διαχωριστικά έχουν τοποθετηθεί σε σημεία εξυπηρέτησης κοινού.
- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική - ήδη από την είσοδο στοαεροδρόμιο - ενώ όλοι οι εισερχόμενοι θα πρέπει να τη φορούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους του αεροδρομίου.
- Ενδέχεται να ζητηθεί στους επιβάτες να την αφαιρέσουν κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας. Η χρήση μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση ενώ συνίσταται η αλλαγή της κάθε 4 ώρες.
- Οι εργαζόμενοι είναι εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό) τα οποία και χρησιμοποιούν καθ'όλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
- Η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρων) θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο αεροδρόμιο. Ειδικές σημάνσεις στο έδαφος, οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners θα διευκολύνουν στη διατήρηση των αποστάσεων ενώ θα γίνονται επίσης τακτικές ενημερώσεις ηχητικές μέσω οθονών, αναγγελιών και σημάνσεων.
- Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου, καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά ενώ το προσωπικό του αεροδρομίου θα παρέχει πληροφορίες και θα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων από τους επιβάτες.
- Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά στους χώρους των αεροδρομίων καθώς και στους χώρους υγιεινής για χρήση από τους επιβάτες καθώς και σε όλα τα στάδια ταξιδιωτικής διαδικασίας αναχώρηση, άφιξη . Οι πλαστικοί δίσκοι (σ.σ. λεκάνες) όπου τοποθετούν οι επιβάτες τα ρούχα και τα αντικείμενά τους κατά τη διαδικασία εισόδου στις πύλες απολυμαίνονται ανά επιβάτη πριν χρησιμοποιηθούν ξανά.
- Ενθαρρύνεται η χρήση των διαθέσιμων ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών, τόσο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) όσο και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, eparking).
- Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις στα καθίσματα αναμονής του αεροδρομίου και υπάρχουν ήδη σημάνσεις για υποχρεωτικές κενές θέσεις. Αυτό δεν θα ισχύει για οικογένειες και ζευγάρια. Επίσης, σε κάποια αεροδρόμια, όπου αυτό είναι εφικτό θα γίνεται πεζή μετάβαση επιβατών από/προς το αεροσκάφος.
Τέλος, όσον αφορά στις συνθήκες στις πτήσεις και άλλες λεπτομέρειες, οι επιβάτες καλό θα είναι να παίρνουν πληροφορίες από τις αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες και ταξιδεύουν. Από τις εταιρείες θα ενημερώνονται για τους κανόνες που ισχύουν στον προορισμό τους.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Τέτοια εποχή προηγούμενες χρονιές τα αεροπλάνα έρχονταν γεμάτα στον Άραξο καθώς από τις αρχές του Ιουνίου και μέχρι τον Αύγουστο ήταν η καλύτερη εποχή για επισκέπτες από το εξωτερικό. Ο συνολικός αριθμών των τουριστών που θα χαθούν μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 65.000 εάν τελικά οι βασικοί προορισμοί ανοίξουν τελικά από τα μέσα Ιουλίου και μετά. Με άλλα λόγια η χρονιά θα είναι σε μεγάλο βαθμό χαμένη αλλά όχι απολύτως μηδενική αφού από τις αρχές προς τα μέσα Ιουλίου και μετά, εάν όλα πάνε καλά, μπορούν να φτάσουν στον Άραξο περί τους 100.000, ίσως και παραπάνω, ταξιδιώτες.
Όπως πάντως μας εξηγεί ο αερολιμενάρχης Γιώργος Γκουβίτσας, οι προσδοκίες για την τρέχουσα τουριστική περίοδο ήταν πολύ υψηλές και μάλιστα καλύτερες από το προπέρσινο ρεκόρ των 187.000 ταξιδιωτών. Σύμφωνα με τον κ. Γκουβίτσα τουριστικοί πράκτορες που σχετίζονται με τους τουρίστες Ρωσίας, Ουκρανίας και συνολικά βαλτικών χωρών, αναμενόταν αύξηση επισκέψεων στο αεροδρόμιο της Αχαΐας κατά 17%-20%. Τούτο σημαίνει ότι ο στόχος, προ πανδημίας, ήταν για περίπου 200.000 τουρίστες.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr