Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Τα τέσσερα αναγκαία μέτρα για να πολεμήσουμε τον καρκίνο

Τα τέσσερα αναγκαία μέτρα για να πολεμήσ...
Νασόπουλος Νάσος

6 Ιουλίου 2020: ΗΜΕΡΑ 393η του Ημερολογίου

Έγραφα χθες για το βιβλίο που διαβάζω αυτή την περίοδο με τίτλο «ANTICANCER: Ένας νέος τρόπος ζωής» του Γάλλου γιατρού David Servan-Schreiber (Νταβίντ Σερβάν-Σρεμπέρ) εστιάζοντας στη μεγάλη σημασία που έχουν για την καταπολέμηση του καρκίνου- σύμφωνα με τις έρευνες και τις μελέτες του Νταβίντ -το γέλιο και η συναισθηματική γαλήνη.

Μετά από εκτεταμένες έρευνες και μελέτες ο Νταβίντ (γιατρός και ερευνητής) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εμφανίζουν θεαματικά καλύτερα αποτελέσματα στη μάχη με τον καρκίνο εκείνοι που εκτός των συμβατικών μορφών αγωγής που ακολουθούν (δηλαδή τη θεραπεία που τούς υποδεικνύουν οι ογκολόγοι), έχουν καταφέρει να κινητοποιήσουν και τις φυσικές τους άμυνες.

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας «έχουν βρει την αρμονία εφαρμόζοντας τέσσερα απλά μέτρα: αποτοξίνωση από καρκινογόνες ουσίες, αντικαρκινική διατροφή, επαρκής σωματική δραστηριότητα και αναζήτηση συναισθηματικής γαλήνης». 

Σε προγράμματα που υλοποιήθηκαν από το Κέντρο Κόμονγουιλ στην Καλιφόρνια, οι ασθενείς που συμμετείχαν στα προγράμματα, προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο του καρκίνου, να μάθουν να ζουν σε μεγαλύτερη αρμονία με το σώμα τους και το παρελθόν τους, να επιδιώκουν τη νοητική γαλήνη μέσα από τη γιόγκα και το διαλογισμό και να επιλέγουν τροφές που καταπολεμούν τον καρκίνο, αποφεύγοντας ταυτόχρονα εκείνες που υποβοηθούν την ανάπτυξή του. Το ιστορικό τους απέδειξε ότι έζησαν δύο ή τρεις φορές περισσότερο από το μέσο άτομο με την ίδια μορφή καρκίνου στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης.

Το 2005 ο Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Ντιν Όρνις, δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ογκολογικής μελέτης. Ενενήντα τρεις άντρες με καρκίνο του προστάτη σε αρχικό στάδιο -επιβεβαιωμένο με βιοψία- επέλεξαν υπό την επίβλεψη του Ογκολόγου τους, να μην υποβληθούν σε επέμβαση, αλλά απλώς να παρακολουθούν τον όγκο τους, μετρώντας σε τακτά χρονικά διαστήματα το PSA τους.

Αυτοί οι 93 ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα οι ασθενείς δεν έκαναν απολύτως τίποτε παρά μόνον τακτικές εξετάσεις PSA. Στην άλλη ομάδα ο δρ. Όρνις εφάρμοσε επί ένα χρόνο ένα πλήρες πρόγραμμα σωματικής και νοητικής υγείας που περιελάμβανε:

  • Χορτοφαγική δίαιτα με συμπληρώματα (έπαιρναν αντιοξειδωτικές βιταμίνες Ε και C, σελήνιο και ένα γραμμάριο Ωμεγα-3 λιπαρά οξέα, την ημέρα).
  • Γυμναστική (30 λεπτά βάδισμα επί έξι ημέρες την εβδομάδα)
  • Μαθήματα διαχείρισης του στρες (κινήσεις γιόγκα, ασκήσεις αναπνοής, νοερές απεικονίσεις ή προοδευτική χαλάρωση)
  • Συμμετοχή για  μια ώρα την εβδομάδα σε μια ομάδα υποστήριξης μαζί με άλλους ασθενείς.

Τα αποτελέσματα: Από τους 49 ασθενείς που δεν είχαν κάνει καμμιά αλλαγή στον τρόπο ζωής τους και απλά παρακολουθούσαν τον καρκίνο μέσω PSA, οι 6 είδαν τον καρκίνο να επιδεινώνεται και υποχρεώθηκαν να υποβληθούν σε εγχείρηση και κατόπιν σε χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπεία.

Από τους 41 ασθενείς της δεύτερης ομάδας που είχαν ακολουθήσει το πρόγραμμα σωματικής και νοητικής υγείας κανείς δεν χρειάστηκε να κάνει εγχείρηση.

Στην πρώτη ομάδα το επίπεδο του PSA είχε αυξηθεί κατά μέσο όρο 6%. Στη δεύτερη ομάδα είχε μειωθεί κατά 4%.

Μάλιστα αποδείχθηκε ότι όσο πιο πιστά εφάρμοζαν οι ασθενείς το πρόγραμμα στην καθημερινή τους ζωή, τόσο πιο ενεργά καταπολεμούσε ο οργανισμός τους τα καρκινικά κύτταρα.

Είναι φανερό λοιπόν διαβάζοντας και το βιβλίο του Νταβίντ, ότι στη μάχη με τον καρκίνο, ο ρόλος του ασθενή είναι πρωταγωνιστικός. Ο καρκινοπαθής δεν πρέπει να είναι απλά και μόνον ο παθητικός αποδέκτης των υποδείξεων του ογκολόγου που με συνέπεια κάνει τη θεραπεία που του υποδείχθηκε. Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, πρέπει να ακολουθεί ευλαβικά τις υποδείξεις των γιατρών. Πρέπει όμως παράλληλα, να αλλάξει τρόπο ζωής.

Την προηγούμενη εβδομάδα στην επίσκεψη που έκανα στον ογκολόγο μου, ο κ. Καλόφωνος μου είπε (ή μάλλον, μού επανέλαβε για πολλοστή φορά): «από σένα θέλω να διατρέφεσαι υγιεινά, να σκέφτεσαι θετικά, να είσαι ψυχολογικά καλά και να γυμνάζεσαι, χωρίς υπερβολές».

Και τα τέσσερα που μού ζήτησε εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνον από μένα τον ίδιο, δεν έχουν να κάνουν με το είδος της φαρμακευτικής αγωγής.

Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε ότι σε αυτή τη  μάχη δεν μπορούμε να είμαστε μόνον αποδέκτες κάποιων φαρμάκων. Πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά και πρωταγωνιστικά, αλλάζοντας συνήθειες, αλλάζοντας εν τέλει τον εαυτό μας…

Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εξαιρετικοί λειτουργοί στο Νοσοκομείο Ρίου και ο απρεπής υπάλληλος στο ΙΚΑ Αγίου Αλεξίου

Το προσωπικό της Ογκολογικής Κλινικής, καθημερινοί ήρωες...

Διαβάστε το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Το ημερολόγιο