Τι ανέφερε
Για θεσμικές εκτροπές και συρρίκνωση της δημοκρατίας έκανε λόγο μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας» η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, Σία Αναγνωστοπούλου για την λίστα Πέτσα, η οποία, όπως δήλωσε, «αποτελεί την επιτομή της δημοκρατικής συρρίκνωσης και της θεσμικής εκτροπής. 20 εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος χωρίς καμία διαφάνεια, για να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο η δημοκρατία, για τον έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης».
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι πλέον δεν έχουμε διαπλοκή, όπως παλαιότερα με κάποιους καναλάρχες, «έχουμε υποτακτικούς, οι οποίοι πρέπει να λιβανίζουν την κυβέρνηση, για όλα αυτά, που κάνει ή να αποκρύπτουν αυτά, που δεν κάνει, και αυτά, που είναι τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Βλέπουμε από αυτή την λίστα, η οποία δεν ξέρουμε πόσο έχει μαγειρευτεί», η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από πολύ πίεση του ΣΥΡΙΖΑ, «αν λοιπόν δεν έχει μαγειρευτεί, που έχει μαγειρευτεί, στη λίστα φαίνονται σαιτ ανύπαρκτα ή που δεν λειτουργούν πια, έχουν πάρει λεφτά ή δεν έχουν δοθεί τα κριτήρια βάση δημοσιογραφικού δυναμικού… Ενδεχομένως εδώ έχουμε και ποινικό αδίκημα, γιατί κάποιες εφημερίδες έχουν πάρει συγκεκριμένα χρήματα από άλλα, τα οποία είναι ανύπαρκτα, εδώ υπάρχουν και ποινικές ευθύνες, αλλά για εμένα το κυριότερο είναι οι πολιτικές ευθύνες, ο τρόπος μεθόδευσης για να συρρικνωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αντίλογος στην κυβέρνηση».
Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, που ψηφίζεται αύριο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας αναφέρθηκε στην έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, που κάνει σημαντικές επικρίσεις για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου και ότι περιορίζεται το δικαίωμα του «συνέρχεσθε».
«Το Σύνταγμα ορίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθε και όχι τους περιορισμούς, ενώ έχουμε περιορισμούς. Επίσης, τίθεται το θέμα του οργανωτή και είναι αντισυνταγματικό να έχει ευθύνη ο οργανωτής, μιας και το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι ατομικό, που εκφράζεται συλλογικά» και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό, «παίρνοντας το νήμα από το 1971,από τον χουντικό νόμο, και όπως είπε ευθαρσώς ο εισηγητής της ΝΔ, ότι επί 45 χρόνια δεν είχαμε κανονικότητα και τώρα επιστρέφουμε σε αυτή».
Ερωτηθείς για την αλλαγή στάσης του ΚΙΝ.ΑΛ. , το οποίο ισχυρίζεται ότι θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις επί της αρχής, επειδή έγιναν αλλαγές, όπως για παράδειγμα η παρουσία εισαγγελέα στις διαδηλώσεις, «αν και οι ίδιοι δεν το επιθυμούν, επειδή δεν είναι όργανο της εκτελεστικής εξουσίας. Το ΚΙΝ.ΑΛ. αν θέλει να τιμήσει την δημοκρατική παράδοση του χώρου του, δεν μπορεί να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο» σχολίασε η κ. Αναγνωστοπούλου.
Μάλιστα επισήμανε ότι ο νόμος του Δένδια το 2013 ανέφερε ότι μέχρι 50 άτομα διαδηλώνουν στο πεζοδρόμιο και αυτό είναι νόμιμο και τηρείται. Για τους καταστηματάρχες θύμισε ότι πολλά μαγαζιά έκλεισαν από το 2012-2015 και από ποιους έκλεισαν. «Αν γίνεται τώρα αυτή η προσπάθεια με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις είναι επειδή φοβούνται από τον Σεπτέμβριο έκρηξη λόγω της οικονομικής κατάστασης. Τα ΜΜΕ από τη μια και τις διαδηλώσεις από την άλλη, για να μην υπάρχει δημόσιος χώρος έκφρασης του συνταγματικούς δικαιώματος της κοινωνίας, να συνδιαλέγεται και να αντιπαρατίθεται με την πολιτική εξουσία. Είναι ότι πιο αντιδημοκρατικό έχει επινοήσει πολιτική εξουσία σε αυτή την χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά, για αυτό το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει».
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση επικοινωνία με την κοινωνία, κάτι το οποίο συμβαίνει το τελευταίο διάστημα σε διάφορες περιοχές της χώρας με στελέχη του κόμματος, «πρέπει να διαχέονται στον κόσμο όλα αυτά, που κάνει η ΝΔ, να αποκαλύπτονται για να ξέρει η κοινωνία τι την περιμένει. Τα βιώνει ήδη, αλλά να ξέρει και τι την περιμένει, να καταλάβει, που έχει φαγωθεί τόσο δημόσιο χρήμα όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, που βρήκαν την χρυσή ευκαιρία με τις απευθείας αναθέσεις».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr