Ομάδα που διερευνά τη μετάδοση του κορωνοϊού μέσω αέρα συνέστησε ο ΠΟΥ
Σε ακόμη μία σημαντική ερευνητική προσπάθεια για την κατανόηση όσων περισσότερων πτυχών του κορωνοϊού είναι δυνατόν, προχωρά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με αρκετή καθυστέρηση, όπως άλλωστε κινείται στις αποφάσεις του και καθ’όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
Συγκεντρώνοντας αρκετά δεδομένα για τον τρόπο μετάδοσης του κορωνοϊού και μετά από αίτημα που απέστειλαν 239 επιστήμονες από 32 χώρες , ο ΠΟΥ αποφάσισε να συστήσει ειδική ομάδα που θα διερευνήσει το θέμα.
Ολόκληρη η επιστολή των ειδικών δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συστήσει ειδική ομάδα, η οποία θα μελετήσει εάν πραγματικά ο κορονοϊός μεταδίδεται και μέσω του αέρα», αποκαλύπτει στον Guardian ο Ντέιβιντ Χέιμαν, καθηγητής Λοιμωδών Παθήσεων και Επιδημιολογίας στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.
Μεταξύ των 239 ειδικών που υπογράφουν την επιστολή προς τον ΠΟΥ, υπάρχουν και έξι έλληνες ειδικοί.
Πρόκειται οι: Γεώργιος Κάλλος, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ
Σπύρος Πανδής, καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών
Φίλιππος Δημοκρίτου, αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής Αερολυμάτων στη Σχολή Δημοσίας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ
Αθανάσιος Νενές, καθηγητής Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης
Aερογενής μετάδοση
Ο κορωνοϊός από τις πρώτες ημέρες είχε δείξει πώς μπορεί να μεταδίδεται και αερογενώς. Ωστόσο οι ενδείξεις δεν ήταν πολλές και αρχικά δεν είχαν αξιολογηθεί. Τώρα όμως έχουν αρχίσει να αθροίζονται. Η αερογενής μετάδοση αφορά σταγονίδια που είναι αρκετά μικρά, ώστε να αιωρούνται για αρκετή ώρα στον αέρα. Τα σταγονίδια αυτά έχουν μέγεθος κάτω από 5 μm.
Oπως έγραψαν και 239 επιστήμονες στην ανοικτή επιστολή προς τον ΠΟΥ, τα μικροσκοπικά σταγονίδια εκπέμπονται μεταξύ άλλων με την εκπνοή και την ομιλία. Επομένως, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος εμφανώς άρρωστος με συμπτώματα για να τα απελευθερώσει γύρω του. Μπορεί κάλλιστα να είναι ένας ασυμπτωματικός ασθενής. Επιπλέον, τα μικροσκοπικά σταγονίδια (το αερόλυμα, όπως το λένε οι επιστήμονες), μπορεί να εξαπλωθούν σε απόσταση αρκετών μέτρων. Εχουν την ιδιότητα επίσης να αιωρούνται στον αέρα ακόμα κι όταν ο φορέας τους έχει βγει από ένα κλειστό δωμάτιο. «Είναι σαν τον καπνό των τσιγάρων», λέει η δρ Λίνσι Μαρ, καθηγήτρια Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Virginia Tech και μία εκ των 239 επιστημόνων. «Το σύννεφο του καπνού είναι πιο πυκνό γύρω από έναν καπνιστή. Διασπείρεται όμως σε ολόκληρο τον χώρο όπου βρίσκεται. Τα ιογενή αερολύματα δρουν σε μεγάλο βαθμό με τον ίδιο τρόπο».
Επιστημονικές ενδείξεις
Τα επιστημονικά δεδομένα, που υποστηρίζουν την άποψη ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω του αέρα, είναι πολλά. Υπάρχουν, κατ’ αρχάς, εργαστηριακές μελέτες που δείχνουν ότι ο κορονοϊός μπορεί να μετατραπεί σε αερόλυμα.
Μπορεί επίσης να επιζήσει έως 4 ώρες στα μικροσταγονίδια της αναπνοής. Επιπλέον, ίχνη από το RNA του κορονοϊού έχουν βρεθεί σε δείγματα αερολυμάτων σε διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως σε δύο νοσοκομεία πόλης Γουχάν.
Βέβαια, η παρουσία του κορονοϊού στα αερολύματα δεν συνεπάγεται αυτομάτως πώς μεταδίδεται και από αυτά. Ισχυρές ενδείξεις επ’ αυτού παρέχουν ορισμένα περιστατικά που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες, καθώς διαπιστώθηκαν μαζικές μολύνσεις από τον κορονοϊό σε συγκεκριμένους κλειστούς χώρους, παρότι οι κανόνες κοινωνικής απόστασης τηρούνταν.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr