Μιλά για το όραμά του και τις προτεραιότητές του για το αύριο του Πανεπιστημίου Πατρών - Της Κωνσταντίνας Τσίχλα
Τις προτεραιότητές του για την επόμενη ημέρα του Πανεπιστημίου Πατρών, για την επίτευξη της ουσιαστικής και περαιτέρω σύνδεσής του με την κοινωνία, αλλά και για τη μη λειτουργία της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών μιλά στο thebest.gr o καθηγητής και υποψήφιος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Νίκος Καραμάνος. Το thebest.gr δίνει βήμα σε όλους τους υποψηφίους Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Πατρών ενόψει της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέας Πρυτανικής Αρχής την Τρίτη 21 Ιουλίου, αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας.
Ο Νίκος Καραμάνος προτείνει ένα Πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας με δομές μόνιμες και αλληλοτροφοδοτούμενες, όπως μόνιμη δομή εκπροσώπησης του Πανεπιστημίου στην πόλη με γραφείο διασύνδεσης και με θεσμοθετημένους επιμέρους τομείς για την παιδεία και τον πολιτισμό, τα κοινωνικά θέματα, την οικολογία, τη φοιτητική ζωή. Βασική επιδίωξη του είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών να λειτουργεί ως πόλος έλξης για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων υψηλής τεχνολογίας που προσδίδουν μεγάλη προστιθέμενη αξία. Τέλος υποστηρίζει ότι η ίδρυση μιάς ισχυρής Σχολής, όπως Νομικής Σχολής, δεν είναι ένας στόχος που μπορεί να εγκαταλειφθεί αφού θα έκανε ένα πολυθεματικό Πανεπιστήμιο, όπως το δικό μας, ακόμη πιο ευρύτερο και ισχυρό.
Η χιλιοειπωμένη σύνδεση του Πανεπιστημίου Πατρών με την κοινωνία εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο σε μεγάλο βαθμό, παρά το γεγονός ότι η λειτουργία του Πανεπιστημίου είναι καίρια για την οικονομική και όχι μόνο ζωή της Πάτρας και ευρύτερα της Δυτικής Ελλάδας. Τι φταίει; Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε επ’ αυτού;
Είναι πιθανό ότι στην απλή αντίληψη του πολίτη η σύνδεση του Πανεπιστημίου έχει ταυτισθεί με μια διεύρυνση της καθημερινής οικονομικής δραστηριότητας. Η σύγχρονη αντίληψη θέλει το Πανεπιστήμιο κάτι πολύ περισσότερο και σημαντικότερο από αυτό που εξαντλείται στην επιχειρηματική δραστηριότητα γύρω από την καθημερινή εξυπηρέτηση ενός μεγάλου πλήθους, δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και φοιτητριών. Ζητούμενο ένα Πανεπιστήμιο εξωστρεφές, κόμβος πνευματικός-πολιτιστικός και αναπτυξιακός για την περιοχή που αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και αποτελεί σημείο αναφοράς, για τον πολιτισμό με ανοικτές εκδηλώσεις και δράσεις, όπως ομιλίες διακεκριμένων παραγόντων της πολιτιστικής ζωής, αφιερώσεις και Ημέρες για ειδικά θέματα, κ.ά.
Θέλουμε να αναδεικνύεται η εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου με κοινές δράσεις με τα τοπικά κυρίως ΜΜΕ, τους Δήμους, φορείς και οργανώσεις πολιτών. Να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας με δομές μόνιμες και αλληλοτροφοδοτούμενες, όπως μόνιμη δομή εκπροσώπησης του Πανεπιστημίου στην πόλη με γραφείο διασύνδεσης (μπορεί το Μαραγκοπούλειο να αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή) και με θεσμοθετημένους επιμέρους τομείς για την παιδεία και τον πολιτισμό, τα κοινωνικά θέματα, την οικολογία, τη φοιτητική ζωή. Οι αναπτυξιακές συνεργασίες αποτελούν μια εξίσου σημαντική προτεραιότητά μας όπου συνέργειες με την Περιφέρεια, τους παραγωγικούς φορείς και τις επιχειρήσεις θα αποτελούν τον κινητήριο μοχλό για τη σύνδεση με το οικονομικό περιβάλλον.
H Πάτρα αποτελεί μια πλούσια κοιτίδα καινοτομίας (startups) με το εύρος της εν πολλοίς άγνωστo αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Πώς εκτιμάτε ότι πρέπει να την αξιοποιήσετε και να την ενθαρρύνετε;
Έχουμε τη βούληση και θα εργασθούμε συστηματικά ώστε το Πανεπιστήμιο ενταγμένο σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό ανάπτυξης της περιοχής θα μπορεί να αξιοποιήσει το επιστημονικό του δυναμικό, τις πρωτοπόρες ιδέες, τα αποτελέσματα της έρευνας και καινοτομίας και γενικά την υπεραξία που δίνει η γνώση, η εξειδίκευση και οι δεξιότητες. Τηρώντας με συνέπεια το πλαίσιο της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών φιλοδοξούμε να λειτουργήσει υποστηρικτικά προς τον επιχειρηματικό κόσμο, ώστε η καινοτομία να μετασχηματισθεί σε υψηλών προδιαγραφών προϊόν.
Να πρωτοπορήσει με το υψηλής στάθμης ερευνητικό προσωπικό του αλλά και τους άρτια εκπαιδευμένους αποφοίτους του, ώστε να συμβάλλει στη στελέχωση νεοφυών επιχειρήσεων. Να αναδείξει το συγκριτικό του πλεονέκτημα, δηλ. αυτό της άμεσης εφαρμογής νέων ερευνητικών αποτελεσμάτων και καινοτόμων ιδεών, ώστε να προσελκύσει στην περιοχή μεγάλους και αναγνωρισμένους διεθνώς ομίλους και επιχειρήσεις έντασης γνώσης που θα ανατάξουν το αναπτυξιακό περιβάλλον δίνοντας δυνατότητες σε μια σειρά και άλλων εξειδικευμένων μικρών επιχειρήσεων να αναπτυχθούν στην περιοχή. Βασική επιδίωξη είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών να λειτουργεί ως πόλος έλξης για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων υψηλής τεχνολογίας που προσδίδουν μεγάλη προστιθέμενη αξία.
Στα χρόνια των μνημονίων η χρηματοδότηση και του Πανεπιστημίου Πατρών από το κράτος, μειώθηκε σημαντικά. Πρόσφατα εντάχθηκαν στους κόλπους του νέες σχολές από τη συγχώνευση με το πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με αποτέλεσμα κατακερματισμένες γεωγραφικά σχολές . Με αυτά τα δεδομένα, τι εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνει ούτως ώστε να μην υποβαθμιστεί το εκπαιδευτικό έργο;
Η διεύρυνση του Πανεπιστημίου Πατρών με νέες σχολές και αντικείμενα αποτελεί σήμερα μη αντιστρεπτό δεδομένο. Το στοίχημα μεγάλο, εστιάζεται πλέον στην ενσωμάτωση των νέων αντικειμένων στην πανεπιστημιακή κουλτούρα με ακαδημαϊκή συνεκτικότητα και σύγκλιση, ώστε αυτά να αναδειχθούν σε πλούτο και όχι σε πρόβλημα, για ένα πολυθεματικό, μεγάλο Πανεπιστήμιο που κοιτάζει στο μέλλον και δεν ομφαλοσκοπεί. Η διαδικασία διοικητικής ένταξης μπορεί να έχει ολοκληρωθεί, όμως η ακαδημαϊκή ένταξη τώρα εξελίσσεται. Αποτελεί λοιπόν μονόδρομο και εναπόκειται στο μέλλον, όχι παθητικά κι αόριστα αλλά με σχέδιο και σθεναρή βούληση, να εργασθούμε χωρίς ολιγωρία, ώστε να πετύχουμε τα άριστα αποτελέσματα. Υπάρχουν Τμήματα πολύ καλά με συγκροτημένη φυσιογνωμία και άλλα με μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα που μπορεί να πηγάζουν από τη γεωγραφική τους θέση, τη διασαφήνιση του γνωστικού τους αντικειμένου μέχρι τις διάφορες φυγόκεντρες τάσεις του προσωπικού τους προς άλλα Τμήματα και Πανεπιστήμια. Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του κάθε Τμήματος ξεχωριστά, θα εργασθούμε μαζί τους και θα συνδιαμορφώσουμε τις συνθήκες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους και την ενίσχυση του ακαδημαϊκού κύρους και της ποιότητάς τους. Σε καμμιά περίπτωση δεν θα κινηθούμε σε λύσεις μονομερείς αλλά και ούτε σε διαιώνιση προβληματικών καταστάσεων. Η διεκδίκηση κονδυλίων θα τεκμηριώνεται από αδιαμφισβήτητους στόχους και ανάγκες αναβάθμισης, ώστε να αιτούνται με αξιώσεις προς την πολιτεία και την Περιφέρεια. Ταυτόχρονα, θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ακαδημαϊκής συνεκτικότητας ακόμη και όταν αυτές δεν μπορούν να συμβαδίζουν με την αντίστοιχη γεωγραφική. Οι κοινές υποδομές με τη σημερινή δυνατότητα της τεχνολογίας και των ψηφιακών εφαρμογών μπορεί να ξεπεράσει όπου είναι αναγκαίο τη χωρική απόσταση. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορούμε να πετύχουμε κοινό βηματισμό και αναβαθμισμένη πορεία σε ένα πλουραλιστικό και ισχυρό Πανεπιστήμιο του μέλλοντος.
Ποια είναι η τοποθέτησή σας για τη μη λειτουργία της Νομικής Σχολής της Πάτρας; Πιστεύετε ότι χρειάζεται η Σχολή; Θα τη διεκδικήσετε;
Στόχος μας είναι το ισχυρό Πανεπιστήμιο. Έτσι ότι συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή εντάσσεται αυτοδίκαια στο στρατηγικό σχεδιασμό μας για το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος. Η ίδρυση επομένως μιάς ισχυρής Σχολής, όπως Νομικής Σχολής, δεν είναι ένας στόχος που μπορεί να εγκαταλειφθεί αφού θα έκανε ένα πολυθεματικό Πανεπιστήμιο, όπως το δικό μας, ακόμη πιο ευρύτερο και ισχυρό. Η συζήτηση έχει ανοίξει, το αίτημα υπάρχει και διεκδικείται, και όταν ωριμάσουν οι συνθήκες πιστεύουμε ότι θα γίνει πράξη. Επιπλέον χρηματοδότηση και θέσεις ΔΕΠ και προσωπικού μαζί με μια ισχυρή Νομική Σχολή στο μέλλον θα είναι ένα καλό αντιστάθμισμα στην πορεία της σύγκλισης μετά τη διεύρυνση.
Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα του Πανεπιστημίου Πατρών κατά τη γνώμη σας και ποια η πρώτη σας προτεραιότητα;
Η κύρια αποστολή του Πανεπιστημίου είναι η εκπαίδευση των φοιτητών του. Γι' αυτούς πρωτίστως έχουμε λόγο ύπαρξης και βεβαίως για την υπηρέτηση της επιστήμης με υψηλής στάθμης έρευνα. Είναι γεγονός ότι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια στο σύνολό τους ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στην αποστολή τους. Το αποδεικνύουν σαφώς οι διεθνείς κατατάξεις όπου τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι πολύ ψηλά και σε πολλά πεδία στη διεθνή "ελίτ" των Πανεπιστημίων. Το γεγονός αυτό καθίσταται ακόμη σπουδαιότερο αν συνδυασθεί με τους περιορισμένους πόρους που διαχρονικά διατίθενται και ουσιαστικά οφείλεται στην υπερπροσπάθεια των συναδέλφων και του προσωπικού. Στο εκπαιδευτικό έργο πιστεύουμε όμως ότι άμεσα το μοντέλο της μαθησιακής διαδικασίας πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά και να προσαρμοσθεί προς μια πιο φοιτητοκεντρική διάσταση. Η κατά το δυνατόν άριστη μαθησιακή διαδικασία αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση του Πανεπιστημίου, επειδή οδηγεί σε άρτια εκπαιδευμένους αποφοίτους, ικανούς να ανταπεξέλθουν στο μετέπειτα επαγγελματικό τους περιβάλλον αλλά και επειδή οξύνει τη κριτική σκέψη και διευρύνει τους ορίζοντες στο νέο και καινοτόμο. Σε αυτή τη διαδικασία, τα μικρά ακροατήρια και οι εμπνευσμένοι δάσκαλοι είναι κρίσιμοι παράγοντες. Πρέπει τα Πανεπιστήμια να τύχουν της ουσιαστικής αρωγής της πολιτείας, η οποία πρέπει να αυξήσει τους πόρους (ανθρώπινους και οικονομικούς), να βελτιώσει τις υποδομές, να αλλάξει δραστικά την αναλογία διδασκομένων προς διδάσκοντες, να μειώσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο που δίνει καλύτερες δυνατότητες ακαδημαϊκής προοπτικής, πιστεύουμε ότι τα Πανεπιστήμια θα ανταποκριθούν, όπως πάντα, για αναβάθμιση των σπουδών που προσφέρουν με κίνητρα και επιβράβευση για καλή διδασκαλία, με βοήθεια των διδασκόντων σε προσωπικό και υποδομές, με ουσιαστική και διαρκή τη συμμετοχή του φοιτητή, με αφομοίωση της γνώσης σε όλο το χρονικό εύρος του εξαμήνου και βέβαια της αποτροπής από το να μετατρέπονται τα Πανεπιστήμια σε εξεταστικά κέντρα.
Υποψήφιοι αντιπρυτάνεις με τον κ. Καραμάνο είναι οι:
Βίκυ Ζολώτα, καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής
Αντώνης Αλεξανδρίδης, καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχ. & Τεχν. Υπολογιστών
Νίκος Γιαννακόπουλος, αναπλ. καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Δημήτρης Μούρτζης, καθηγητής, Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών
Βιογραφικό σημείωμα
Ο Νίκος Καραμάνος είναι Καθηγητής της Βιοχημείας & Οργανικής Βιοχημικής Ανάλυσης. Έλαβε με Άριστα το Πτυχίο Χημείας το 1984, το Διδακτορικό δίπλωμα (Βιοχημεία) το 1988 από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, και μετεκπαιδεύτηκε στη Σουηδία σε προ- και μετα-διδακτορικό επίπεδο (Karolinska Institute, School of Medicine).
Σε διοικητικό επίπεδο, διετέλεσε για δύο διετίες Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας, για δύο έτη Διευθυντής Τομέα, καθώς και μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών για πέντε χρόνια. Είναι μέλος της Επιτροπής Erasmus και της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας του Πανεπιστημίου Πατρών (ΜΟ.ΔΙ.Π), εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας & Μοριακής Βιολογίας (ΕΕΒΜΒ) από το 2004, συντονιστής του Θεματικού Δικτύου Hellenic Matrix Biology της EEBMB, εκπρόσωπος στην Matrix Biology Europe (ΜΒΕ, πρώην FECTS) και διετέλεσε εμπειρογνώμονας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα FP7 στην περιοχή “Health”.
Πλήρες βιογραφικό σημείωμα εδώ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr