Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο υποψήφιος πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παπαθεοδώρου στο thebest.gr

Ο υποψήφιος πρύτανης του πανεπιστημίου Π...

Μιλά για το όραμά του και τις προτεραιότητές του για το αύριο του Πανεπιστημίου Πατρών

Τις προτεραιότητές του για την επόμενη ημέρα του Πανεπιστημίου Πατρών, για την επίτευξη της ουσιαστικής και περαιτέρω σύνδεσής του με την κοινωνία, αλλά και για τη μη λειτουργία της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών μιλά στο thebest.gr o καθηγητής και υποψήφιος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παπαθεοδώρου. Το thebest.gr δίνει βήμα σε όλους τους υποψηφίους Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Πατρών ενόψει της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέας Πρυτανικής Αρχής την Τρίτη 21 Ιουλίου, αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας.

Οραματίζεται ένα "πανεπιστήμιο στην πόλη", δηλαδή δράσεις και εκδηλώσεις σε χώρους της πόλης (ή των πόλεων της περιφέρειας), πιστεύει ότι είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί η παρουσία του Επιστημονικού Πάρκου που ήδη διαθέτει την τεχνογνωσία όσον αφορά τις εταιρείες τεχνοβλαστούς (spin offs) αλλά και τις νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups), ενώ για την πολυσυζητημένη (μη) ίδρυση της Νομικής Σχολής επισημαίνει ότι έχει νόημα να διεκδικήσουμε τη Νομική αν είναι απαραίτητη αλλά όχι σε βάρος των υπαρχόντων τμημάτων και κυρίως όχι χωρίς κάποιο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης.

 

Η χιλιοειπωμένη σύνδεση του Πανεπιστημίου Πατρών με την κοινωνία εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο σε μεγάλο βαθμό, παρά το γεγονός ότι η λειτουργία του Πανεπιστημίου είναι καίρια για την οικονομική και όχι μόνο ζωή της Πάτρας και ευρύτερα της Δυτικής Ελλάδας. Τι φταίει; Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε επ’ αυτού;

Η σύνδεση του Πανεπιστημίου δεν αφορά μόνο την πόλη των Πατρών αλλά ολόκληρη την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ίσως ήρθε η ώρα να ερωτηθεί και η κοινωνία της πόλης τι περιμένει από το πανεπιστήμιο. Από την άλλη είναι λάθος να θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση. Η σύνδεση υπάρχει και είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και ίσως για αυτό δεν είναι εύκολα ορατή. Έγινε όμως σαφής στην περίπτωση της πανδημίας και στη συμβολή του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην αντιμετώπισή της. Το ζητούμενο στις μέρες μας είναι να βρεθούν νέοι τρόποι σύνδεσης. Μία βασική κίνηση είναι αυτό που θα ονομάζαμε "το πανεπιστήμιο στην πόλη", δηλαδή δράσεις και εκδηλώσεις σε χώρους της πόλης (ή των πόλεων της περιφέρειας). Το Μαραγκοπούλειο στην Πάτρα είναι ένας χώρος που μπορεί να αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ένας χώρος όπου θα προβάλλονται και οι δράσεις του Πανεπιστημίου, για παράδειγμα μέσω της εικονικής ή της επαυξημένης πραγματικότητας. Αντίστοιχα χρειάζεται να ενισχυθεί η υπάρχουσα συνεργασία με τον παραγωγικό τομέα της περιοχής. Το PatrasIQ κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να ξεφύγει από τα όρια μια έκθεσης και να αποκτήσει πιο ουσιαστικό ρόλο στη σύνδεση ανάμεσα στην έρευνα και στην παραγωγή για τη βελτίωση της τοπικής – και όχι μόνο – οικονομίας.

H Πάτρα αποτελεί μια πλούσια κοιτίδα καινοτομίας (startups) με το εύρος της εν πολλοίς άγνωστo αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Πώς εκτιμάτε ότι πρέπει να την αξιοποιήσετε και να την ενθαρρύνετε;

Η Πάτρα έχει το πλεονέκτημα να στεγάζει ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο με έντονη ερευνητική δραστηριότητα, ερευνητικά ινστιτούτα, καθώς και το Επιστημονικό Πάρκο. Έχει επομένως όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε έναν σημαντικό κόμβο καινοτομίας. Πράγματι οι νεοφυείς επιχειρήσεις που δημιουργούνται γύρω από αυτούς τους ερευνητικούς χώρους είναι πολλές. Το Πανεπιστήμιο είναι το κατεξοχήν ίδρυμα που εκπαιδεύει νέους ερευνητές και από αυτή την άποψη έχει τον πρωταρχικό ρόλο και αποτελεί τη βάση της πυραμίδας της ερευνητικής δραστηριότητας. Ο ρόλος του Πανεπιστημίου είναι να ενθαρρύνει και να ενισχύσει την ερευνητική δραστηριότητα αλλά και να οργανώσει δομές για τη μεταφορά τεχνογνωσίας ώστε μια ώριμη ερευνητική ιδέα να μπορεί να αξιοποιηθεί ως προϊόν για τις ανάγκες της κοινωνίας. Από άποψη οργανωτικής δομής, το γραφείο μεταφοράς γνώσης ή τεχνογνωσίας θα πρέπει να γίνει αυτοτελής μονάδα. Εξίσου σημαντικό είναι να αξιοποιηθεί η παρουσία του Επιστημονικού Πάρκου που ήδη διαθέτει την τεχνογνωσία όσον αφορά τις εταιρείες τεχνοβλαστούς (spin offs) αλλά και τις νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups). Τέλος η καινοτομία απαιτεί και οργανωμένες διαδικασίες κατοχύρωσης πατέντας και προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.

Στα χρόνια των μνημονίων η χρηματοδότηση και του Πανεπιστημίου Πατρών από το κράτος, μειώθηκε σημαντικά. Πρόσφατα εντάχθηκαν στους κόλπους του νέες σχολές από τη συγχώνευση με το πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με αποτέλεσμα κατακερματισμένες γεωγραφικά σχολές. Με αυτά τα δεδομένα, τι εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνει ούτως ώστε να μην υποβαθμιστεί το εκπαιδευτικό έργο;

Το ερώτημα αυτό θα έπρεπε να έχει τεθεί πριν τη συγχώνευση. Η αποφυγή της υποβάθμισης του εκπαιδευτικού έργου θα έπρεπε να είναι ο βασικός άξονας των αλλαγών. Από την άλλη, η υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου ως συνάρτηση της υποχρηματοδότησης είναι ανεξάρτητη από τη συγχώνευση. Το πρόβλημα επιτείνεται με τους νέους όρους χρηματοδότησης όπου το 20% δίνεται με βάση την αξιολόγηση του ιδρύματος με τους λεγόμενους αντικειμενικούς δείκτες. Να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούμενο από τις ερευνητικές δραστηριότητες των μελών του κυρίως. Άλλοι τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν είναι η παροχή υπηρεσιών, όπως συμβαίνει με τα πιστοποιημένα εργαστήρια, αλλά και η ανάπτυξη επιμορφωτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων κατάρτισης προς τρίτους. Το τελευταίο χρειάζεται προσοχή γιατί δεν πρέπει να γίνει αυτοσκοπός για την κάλυψη χρηματοδοτικών κενών, αλλά την επέκταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σε επίπεδο χρηματοδότησης από άλλους πόρους, χρειάζεται καλύτερη αξιοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για μεγάλα έργα υποδομής, όπως και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω της περιφέρειας ή και της ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων για παράδειγμα. Τέλος, η εξοικονόμηση ενέργειας με συγκεκριμένα έργα θα οδηγήσει σε μια σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων του πανεπιστημίου.

Ποια είναι η τοποθέτησή σας για τη μη λειτουργία της Νομικής Σχολής της Πάτρας; Πιστεύετε ότι χρειάζεται η Σχολή; Θα τη διεκδικήσετε;

Η δημιουργία μιας νέας Σχολής είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό απόφαση της πολιτείας, αν και κατά πόσο δηλαδή χρειάζεται μια τρίτη νομική Σχολή και αν ναι, πού μπορεί να λειτουργήσει γεωγραφικά. Στο σημείο αυτό εμπλέκεται ο ρόλος του Πανεπιστημίου. Η ίδρυση Νομικής Σχολής είχε τεθεί και παλαιότερα στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Φαίνεται πώς και η επιλογή της Πάτρας για να τη στεγάσει ήταν πολιτική απόφαση. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν ότι η ίδρυση της Σχολής συνδέθηκε, τουλάχιστον στην αντίληψη των περισσοτέρων, με την αναγκαστική συγχώνευση με το ΤΕΙ κι έτσι χάθηκε η ουσία του πράγματος, αν και κατά πόσο χρειάζεται μια ακόμη Νομική και κατά πόσο το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει τις απαραίτητες υποδομές για να τη δημιουργήσει. Αυτό είναι το θέμα που απασχόλησε την ακαδημαϊκή κοινότητα το προηγούμενο έτος. Από την άλλη δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το γεγονός ότι αν η ίδρυσή της έγινε βιαστικά, η κατάργησή της έγινε βίαια και αναιτιολόγητα, δημιουργώντας τελικά περισσότερα ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες αυτής της απόφασης. Στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο. Και στη διεκδίκηση αυτή προτεραιότητα έχει η εξομάλυνση της κατάστασης που δημιουργήθηκε με τη συγχώνευση του ΤΕΙ και τη διασπορά σε πόλεις. Να διεκδικήσουμε τη Νομική αν είναι απαραίτητη αλλά όχι σε βάρος των υπαρχόντων τμημάτων και κυρίως όχι χωρίς κάποιο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης.

Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα του Πανεπιστημίου Πατρών κατά τη γνώμη σας και ποια η πρώτη σας προτεραιότητα.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι το θεσμικό. Και αυτό το βλέπουμε διττά. Από την πλευρά του θεσμικού πλαισίου και από την πλευρά της εσωτερικής λειτουργίας των θεσμικών οργάνων. Το θεσμικό πλαίσιο αλλάζει διαρκώς και συχνά κινείται προς μια κατεύθυνση που δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας σε όλα τα πανεπιστήμια. Στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου Πατρών, υπήρξε συχνά μια αυταρχική λειτουργία της διοίκησης με ελλιπή ενημέρωση της κοινότητας για τρέχοντα και σημαντικά θέματα αλλά και με απαξίωση αποφάσεων της Συγκλήτου. Για αυτό τον λόγο, βασική μας θέση είναι η επαναφορά σε δημοκρατικές διαδικασίες που θα συντελέσει στη συμμετοχή όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στη λειτουργία του πανεπιστημίου. Πρώτη προτεραιότητα λοιπόν η αποκατάσταση της βασικής αίσθησης ότι το πανεπιστήμιο ανήκει στα μέλη της κοινότητάς του και τα μέλη του ανήκουν σε αυτό, ότι η γνώμη του καθενός και της καθεμίας μετράει.

 panepistimioepomenimera

Υποψήφιοι Αντιπρυτάνεις είναι οι εξής: 
 
Σοφία Αντιμησιάρη, Τμ. Φαρμακευτικής

  
Χριστόφορος Κροντηράς, Τμ. Φυσικής

  
Γιώργος Νικολάου, Τμ. Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας

  
Μανώλης Τατάκης, Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών

 

Βιογραφικό σημείωμα 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961 και αποφοίτησε από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (1982). Έλαβε το διδακτορικό του από το ίδιο Τμήμα (1991) και έχει διδάξει επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο ΤΕΙ Μεσολογγίου. Εξελέγη, ως Λέκτορας (2000), στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και από το 2013 είναι καθηγητής "Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας". Είναι Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών (2018-2021) ενώ έχει διατελέσει Πρόεδρος (2013-2017) και Αναπληρωτής Πρόεδρος (2009-2013) του Τμήματος Γεωλογίας. Από το 2010 είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας.

Έχει άνω των εικοσιπέντε (25) ετών διδακτική εμπειρία σε αντικείμενα σχετιζόμενα με τις επιστήμες της θάλασσας. Έχει διδάξει, σε προπτυχιακό επίπεδο, στο Τμήμα Γεωλογίας (Π. Πατρών), στο Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος (Π. Θεσσαλίας) και στο Τμήμα Ιχθυοκομίας και Αλιείας (ΤΕΙ, νυν Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών). Σε μεταπτυχιακό επίπεδο έχει διδάξει/διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι διευθυντής των Διατμηματικών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών στις «Περιβαλλοντικές Επιστήμες» (Σ.Θ.Ε) και στην «Ωκεανογραφία – Εξερεύνηση, αποτύπωση και διαχείριση θαλάσσιου περιβάλλοντος» (Γεωλ.-Βιολ.). Έχει επιβλέψει/επιβλέπει μεγάλο αριθμό προπτυχιακών διπλωματικών εργασιών, άνω των 50 μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών και δώδεκα (12) διδακτορικές διατριβές, εκ των οποίων οι έξι (6) έχουν ολοκληρωθεί.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των επιστημών της θάλασσας όπως η Θαλάσσια Γεωλογία και η Φυσική και Χημική Ωκεανογραφία επιδιώκοντας να προσδώσει μια ανθρωποκεντρική διάσταση. Πιο συγκεκριμένα, μελετά συστηματικά τον θαλάσσιο πυθμένα με έμφαση στις υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, τα ενεργά σεισμικά ρήγματα και τι διαφυγές ρευστών (κρατήρες, λασπούχα ηφαίστεια). Αποτυπώνει και διερευνά μεθόδους αποτύπωσης θαλάσσιων ενδιαιτημάτων προτεραιότητας (P. oceanica, ενασβεστωμένα ροδοφύκη) ενώ σε θέματα θαλάσσιας ρύπανσης έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στα επιπλέοντα, βενθικά και παράκτια θαλάσσια απορρίμματα (marine litter). Σημαντική συνιστώσα των ερευνητικών του δραστηριοτήτων είναι το νέο ερευνητικό πεδίο της θαλάσσιας γεωαρχαιολογίας. Έχει πραγματοποιήσει θαλάσσιες γεωαρχαιολογικές αποστολές σε πολλές αρχαιολογικές θέσεις στην Ελλάδα (Σούνιο, Πόρος, νησίδα Δοκού και Μήτρου, στα αρχαία λιμάνια της Ζέας, της Κυλλήνης, της Αίγινας και του Λέχαιου) καθώς και σε σημαντικές ενάλιες αρχαιολογικές θέσεις της Αν. Μεσογείου όπως στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στην Κύπρο (ναυάγιο Μαζωτού), στον Λίβανο (Βύβλος, Σιδώνα, Anfeh), στην Αδριατική (Κροατικές ακτές, ναυάγιο Gnalic) και στην Κορσική.

Διετέλεσε και διατελεί συντονιστής ή κύριος ερευνητής πολλών εθνικών, διεθνών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Marie Curie, FP6, FP7, Η2020, LIFE) σε θέματα Θαλάσσιας Γεωλογίας, Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιας Γεωαρχαιολογίας. Στο πρόγραμμα SASMAP (FP7-ENV-2012-1) απονεμήθηκε το βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς «Europa Nostra» Award 2016, η υψηλότερη τιμή της Ευρώπης στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το έργο LIFE DEBAG, επιλέχθηκε ως ένα από τα 15 υποψήφια προγράμματα για το Βραβείο LIFE 2020 (τελική απόφαση φθινόπωρο 2020).

Έχει συγγράψει περισσότερα από 100 πρωτότυπα επιστημονικά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με υψηλή απήχηση (μέσο IF>3.0 , h-index 29[Scopus]- 35 [GS]), 15 κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία ή συλλογικούς τόμους μετά από πρόσκληση, και άνω των 100 εργασιών σε Πρακτικά Συνεδρίων. Επίσης, έχει παραστεί σε 15 προσκεκλημένες ομιλίες τα τελευταία 7 χρόνια, στα University of Tromsø (Norway), University of Haifa (Israel), University of Zagreb and Zadar (Croatia), INGV (Rome, Italy), Alexandria (Egypt), Ege University, (Izmir, Turkey), ICOMOS (Florence, Italy), Honor Frost Foundation (British Academy, UK), University of San Diego (USA).

Έχει την τύχη να συντονίζει μια ομάδα πολύ ταλαντούχων και αφοσιωμένων νέων επιστημόνων, οι οποίοι τον τιμούν με την πολύχρονη συνεργασία τους.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις