Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

/

Πανελλήνιες 2020: Αναμένεται «γκρέμισμα» των βάσεων εισαγωγής

Πανελλήνιες 2020: Αναμένεται «γκρέμισμα»...

Σχεδόν οι μισοί μαθητές έπεσαν κάτω από τη βάση

Η δημοσιοποίηση των στατιστικών των βαθμών επίδοσης στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο ήταν «απογοητευτική». Οι αριστούχοι και οι μέτριοι μαθητές σχεδόν «εξαφανίστηκαν», ενώ αυξήθηκαν οι βαθμολογίες κάτω από τη βάση, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για καθολική πτώση των βάσεων εισαγωγής, οριακή σε κάποιες περιπτώσεις, κάθετη σε άλλες.

Στον αντίποδα τα άριστα γραπτά ήταν εφέτος ελάχιστα. Ενδεικτικό του νέου «τοπίου» που έχει δημιουργηθεί είναι ότι κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε πάνω από 19.750 μονάδες, ενώ από 19.000 έως 19.749 μονάδες συγκέντρωσαν 131 υποψήφιοι Πέρυσι στην Βιολογία αρίστευσε το 16,5% και εφέτος το 6,5%.Χαρακτηριστικό του φετινού «χάρτη» των Πανελλαδικών είναι η έλλειψη μεσαίων βαθμολογιών επίπτωση από τον κορωνοϊό, όπου οι καλοί μαθητές προετοιμάστηκαν και οι μέτριοι επηρεάστηκαν από την κατάσταση.

Σε ότι αφορά στην πορεία των βάσεων αναμένεται πτώση παντού ακόμα και στις περιζήτητες Ιατρικές σχολές.

Σταθερότητα προκύπτει μόνο στις σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου ενώ οι περιζήτητες Νομικές σχολές αναμένεται να έχουν μία μικρή πτωτική πορεία. Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που οι βάσεις σημειώνουν πτωτική πορεία. Η πτωτική πορεία αναμένεται να σημειωθεί στο σύνολο των σχολών του 1ου, 2ου και 3ου πεδίου ενώ στο 4ο πεδίο εκτιμάται ότι θα υπάρχουν αυξομειώσεις.

Την Παρασκευή δημοσιεύτηκαν και οι βαθμολογίες στα ειδικά μαθήματα, και σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, «δείχνουν» πτώση στις βάσεις εισαγωγής.

Αναλυτικά ανά επιστημονικό πεδίο:

1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικές Σπουδές

Στο 50% μειώθηκαν οι αριστούχοι (18-20) στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πιθανή πτώση των υψηλόβαθμων σχολών της Αγγλικής Φιλολογίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πέρσι η Αγγλική Φιλολογία στο ΑΠΘ έφτασε τα 19.312 μόρια και η αντίστοιχη της Αθήνας τα 18.633 μόρια.

Στις Νομικές αναμένεται οριακή πτώση, όπως και στις Ψυχολογίες, με συγκρατημένες απώλειες σε σχέση με πέρσι. Οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων συνηγορούν στην παραπάνω εκτίμηση, δεδομένου ότι μόλις 849 έγραψαν από 18.000 μόρια και πάνω.

2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικές και Τεχνολογικές Σπουδές

Για τις υψηλόβαθμες αρχιτεκτονικές οι εκτιμήσεις δεν είναι ξεκάθαρες ακόμα, καθώς ενώ στο Ελεύθερο Σχέδιο οι αριστούχοι μειώθηκαν (62 έναντι 105 πέρσι), στο Γραμμικό οι επιδόσεις ήταν πολύ καλύτερες με 222 να γράφουν από 18 έως 20 έναντι 129 πέρσι. Υπενθυμίζεται ότι η Αρχιτεκτόνων στο ΕΜΠ πέρσι έφτασε τα 19.050 μόρια ενώ η αντίστοιχη στη Θεσσαλονίκη τα 16.952 μόρια.

Στις πολυτεχνικές σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων αναμένεται να σημειωθεί πτώση σε σχέση με πέρσι, όμως τα ποσοστά των απωλειών θα διογκώνονται στα περιφερειακά Ιδρύματα. Οι κεντρικές σχολές θα «κρατήσουν», όμως στις περιφέρειες αναμένεται να καταγραφεί γεωμετρική πτώση. Υπενθυμίζεται ότι στο εν λόγω πεδίο δεκάδες σχολές πέρσι είχαν βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων.

3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Υγείας

Καθίζηση των βάσεων στο επιστημονικό πεδίο που διαχρονικά καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις αναμένεται φέτος. Κάτω από το κατώφλι των 18.000 μορίων αναφέρουν οι εκτιμήσεις ότι θα «πέσει» η τελευταία Ιατρική. Η πτώση στο εν λόγω πεδίο, όπως όλα δείχνουν, θα επηρεάσει κυρίως τις περιζήτητες σχολές που κινήθηκαν πέρσι από 16.000 μόρια και πάνω.

Ιατρικές και Βιολογίες αναμένεται να καταγράψουν αισθητή πτώση, ενώ μικρότερης κλίμακας θα είναι η πτώση που θα καταγραφεί στις σχολές κάτω από 16.000 μόρια. Ενδεικτικά φέτος μόλις 457 υποψήφιοι έγραψαν πάνω από 18.000 μόρια.

4ο επιστημονικό πεδίο – Οικονομίας και Πληροφορικής

Πτώση των υψηλόβαθμων σχολών και αυξομειώσεις στις υπόλοιπες αναμένονται στο εν λόγω πεδίο. Τα Μαθηματικά αποδείχθηκαν «βατερλώ» για τους υποψηφίους του εν λόγω επιστημονικού πεδίου, καθώς μόλις το 24,41% έγραψε πάνω από τη βάση, ενώ το 75,59% κάτω από 10. Μόλις το 1,73% έγραψε από 18 και πάνω, δηλαδή 404 υποψήφιοι, όταν 11.485 από τους συνολικά 23.269 έγραψαν από 0 έως 5. Αντίθετα, το μάθημα της Οικονομίας σχεδόν τριπλασίασε τους αριστούχους της. Στους 6.345 έφτασαν οι υποψήφιοι που έγραψαν από 18 έως 20, όταν πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 2.906.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Πανελλήνιες