Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Δανάη Στράτου- Φάνης Δίπλας: Τι ετοιμάζουν για την Πάτρα της Πειραϊκής Πατραϊκής

Δανάη Στράτου- Φάνης Δίπλας: Τι ετοιμάζο...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Η κοσμογυρισμένη εικαστικός και σύζυγος του Γιάννη Βαρουφάκη «επιστρέφει» στο εργοστάσιο του παππού και του πατέρα της μετά από κάλεσμα του ΔΗΠΕΘΕ

Υπερ- φιλόδοξο project αυτό του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για τα τέλη Σεπτεμβρίου (covid επιτρέποντος): Είναι στα σκαριά ένα πολυσύνθετο «θέατρο – ντοκουμέντο» στο οποίο θα λάβει μέρος η γνωστή εικαστικός Δανάη Στράτου, ένα από τα πολυσυζητημένα πρόσωπα της πολιτικής επικαιρότητας λόγω του συζύγου της Γιάννη Βαρουφάκη, η οποία όμως συνδέεται με το «τζάκι» της αξεπέραστης Πειραικής Πατραικής,, την… ανοιχτή πληγή της αστικής μας συνείδησης. Συγκεκριμένα, η πάντα λαμπερή κ. Στράτου θα συμβάλλει με αβάν γκαρντ εγκατάσταση στο θέαμα «Πάτρα, η πόλη των εργοστασίων, του ρεμπέτικου και του Καραγκιόζη» που ετοιμάζεται σε σύλληψη- σκηνοθεσία του συμπολίτη Φάνη Δίπλα. Όπως μάθαμε, η δημιουργός επισκέφθηκε μετά από πολλά χρόνια τα ερειπωμένα κτίρια της βιομηχανίας ομολογώντας πως. ξαναβλέποντάς τα, εξεπλάγην με το μέγεθος και τη δυναμική των εγκαταστάσεων…

 

Η Δανάη Στράτου συνεργάζεται ήδη εκφράζοντας τις μνήμες και τις απόψεις της ώστε να ενισχυθεί το αφηγηματικό μέρος του project αλλά την προσωπική υπογραφή της θα φέρει ουσιαστικά ένα κομμάτι μιας μεγάλης οπτικοακουστικής εγκατάστασης μέσα στην Πειραική Πατραική, πιθανότατα σε χώρο κλωστουφαντουργείου. Το όλο θέαμα θα διαρκέσει πάντως δυόμισι ώρες μεταφέροντας το κοινό από την πλατεία Γεωργίου στο εργοστάσιο με λεωφορείο, μετά πάλι στην πλατεία Γεωργίου και τελικά μέσα στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων». Αναμένεται να παρουσιαστεί δυο βραδιές. Στο εγχείρημα θα συμβάλλουν πέντε ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων ο καταξιωμένος πατρινός πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης Δημήτρης Γεωργαλάς, οι  συμπολίτες λογοτέχνες Διονύσης Καρατζάς και Βασίλης Λαδάς, καθώς και πολλοί ακόμα συντελεστές λόγω των πολύπλευρων, υψηλών απαιτήσεων. Πολύτιμη είναι και η συμβολή του Οργανισμού Λιμένος Πατρών και του διευθύνοντα συμβούλου Παναγιώτη Τσώνη.  

Οικείος από παραστάσεις σε ΔΗΠΕΘΕ και Λιθογραφείον, ο έμπειρος πατρινός ηθοποιός και σκηνοθέτης Φάνης Δίπλας, βάζει ξανά το ιστορικό παρελθόν της Πάτρας στο προσκήνιο. Μετά την δραματοποίηση του αγαπημένου βιβλίου «Πριμαρόλια», όπου δεν δίστασε να τοποθετήσει μέσα στο έργο την ίδια τη συγγραφέα Αθηνά Κακκούρη τώρα ήρθε σε επαφή με τη Δανάη Στράτου, ένα πρόσωπο που επίσης συνδέεται με την αλλοτινή βιομηχανική Πάτρα. Μην περιμένετε πάντως από  εκείνη κάποια συμβατική δημιουργία. Δουλεύοντας ανατρεπτικά και ριψοκίνδυνα με το περιβάλλον, έχει υλοποιήσει εγκαταστάσεις στα ναρκοπέδια της Αιθιοπιας, στους επτά μεγαλύτερους ποταμούς του κόσμου, σε τείχη και «γκρίζες» ζώνες. Το 1997, με τις αρχιτεκτόνισσες Αλεξάνδρα Στράτου και Στέλλα Κωνσταντινίδη, εγκατέστησαν το κολοσσιαίο "Desert Breath", ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Land Art στον πλανήτη, στην Ανατολική Σαχάρα της Αίγυπτου, που είναι ορατό ακόμη και από το διάστημα!

 

 

Ο Φάνης Δίπλας ανεβάζει ακόμα ένα θέαμα ...

Ο Φάνης Δίπλας ανεβάζει ακόμα ένα θέαμα βασισμένο στην ιστορία της Πάτρας

Η πορεία της

 Η ίδια έχει περιγράψει τον εαυτό της ως αγοροκόριτσο και ανήσυχο, επαναστατικό πνεύμα. Μεγάλωσε στην Πλάκα και ήταν ανέκαθεν λάτρης της περιπέτειας και αριστερών πεποιθήσεων, κόντρα στην πολιτική ιδεολογία της οικογένειάς της. Την καλλιτεχνική φλέβα κληρονόμησε από τη μητέρα της, γλύπτρια και εικαστικό Ελένη Πόταγα-Στράτου, έναν αληθινό θρύλο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Απόφοιτος του σημερινού Σέντραλ Σαιντ Μάρτινς του Λονδίνου, ήταν επίκουρη καθηγήτρια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Μπιενάλε Βενετίας.

 Εργα της εκτίθενται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές  (Ισραήλ, Γαλλία, ΗΠΑ, Αίγυπτο). Η γέννηση και προώθηση έργων τέχνης και η διοργάνωση συνεδρίων συγκαταλέγονται επίσης στις δραστηριότητές της. Η Δανάη Στράτου, έχει δύο παιδιά από το γάμο της με το Γιώργο Μομφεράτο, γιο του δολοφονημένου από τη 17 Νοέμβρη Νίκου Μομφεράτου. Με το νυν σύζυγό της οικονομολόγο και πολιτικό, Γιάννη Βαρουφάκη, γνωρίστηκαν το 2000 δειπνώντας στην αθηναική «Ράτκα». Πάντα όμορφη, φημολογείται ότι σαν φοιτήτρια ενέπνευσε το τραγούδι Common People του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Pulp (κάτι το οποίο δεν έχει διαψεύσει).

 

Η Δανάη Στράτου με το Γιάννη Βαρουφάκη σ...

Η Δανάη Στράτου με το Γιάννη Βαρουφάκη στο κόκκινο χαλί του σινε- φεστιβάλ της Βενετίας

Η Πειραική Πατραική

 Τη βιομηχανία βάμβακος Πειραική Πατραική είχε ιδρύσει το 1919 ο παππούς της Δανάης Στράτου, Σταμούλης Στράτος (1891-1963) με τον Χριστόφορο Κατσάμπα (1893-1984). Ο πατέρας της Φαίδων συνέχισε την επιχειρηματική παράδοση της φαμίλιας, με το περίφημο εργοστάσιο, το οποίο «σιώπησε» πτωχεύοντας λόγω χρεών το 1996, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην οικονομία της περιοχής μας. Η Πειραική Πατραική υπήρξε ένα από τα τρανά σύμβολα ανάπτυξης της Ελλάδας και την αποκαλούσαν «καμάρι της εγχώριας βιομηχανίας». Εγραψε ιστορία ως η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία κλωστουφαντουργίας. Εισήγαγε πρώτη πετρελαιοκίνητα μηχανήματα από τη Γερμανία, ενώ μεταξύ άλλων εφοδίαζε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με κουβέρτες τα ελληνικά στρατεύματα. Μεσουράνησε πραγματικά ως κολοσσός – πρότυπο στον τομέα των οικιακών ειδών με πανελλήνια και διεθνή εμβέλεια. Τα σλόγκαν της «Ντύνει, στολίζει, νοικοκυρεύει» και το «η ούγια να γράφει Πειραϊκή – Πατραϊκή» ήταν κάποτε πασίγνωστα.  Η πτώση της όμως, λόγω δαπανών και κυβερνητικών χειρισμών, παρά τις ελπίδες και τους αγώνες των εργαζομένων πριν το οριστικό λουκέτο, δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί.

 

 

Το εγκαταλελειμένο σήμερα εργοστάσιο της...

Το εγκαταλελειμένο σήμερα εργοστάσιο της Πειραικής Πατραικής

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View