Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι εισηγήσεις για το άνοιγμα των σχολείων και το κρίσιμο 15νθημερο

Οι εισηγήσεις για το άνοιγμα των σχολείω...

Κρίσιμες οι επόμενες 15 μέρες

ις επόμενες 15 ημέρες θα παρθούν οι πιο σημαντικές αποφάσεις ανάσχεσης του δεύτερου κύματος κορονοϊού στη χώρα μας. Τι θα αποφασισθεί για το άνοιγμα των σχολείων, πώς θα διαχειριστεί το κράτος τους εκδρομείς που επιστρέφουν από τις διακοπές τους, τα νέα μέτρα θα είναι αποτελεσματικά; Σύμφωνα με τουλάχιστον τέσσερις επιστήμονες μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα χαραχτεί η πορεία της χώρας τόσο για το φθινόπωρο όσο και για τον χειμώνα.

Εκτός, λοιπόν, από τα νέα περιοριστικά μέτρα η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή και το πλάνο ευαισθητοποίησης ειδικά των νέων, οι οποίοι - όπως φαίνεται - αποτέλεσαν τη μεγάλη… διαρροή στην κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων τον Αύγουστο. Το πρώτο διαφημιστικό σποτ, που δημοσίευσε μέσω twitter o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρο: «Κάνε, όμως, έστω και τώρα τη διαφορά: Μην γίνεις υπεύθυνος για το επόμενο κρούσμα». 

 
SOS από τους λοιμωξιολόγους

Στους νέους και στη διασπορά που έχουν ουσιαστικά προκαλέσει ρίχνει το βάρος της και η επιστιμονική κοινότητα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του καθηγητή Μικροβιολογίας, Αλκη Βατόπουλου, ο οποίος κάνει λόγο για διαφορετική και πιο επικίνδυνη κατάσταση σε σχέση με τον Μάρτιο, καθώς η διασπορά έχει περάσει στους νέους.

«Κάθε εβδομάδα πλέον είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει υλοποίηση των μέτρων και από την πολιτεία και από εμάς προκειμένου να δούμε ύφεση, η οποία θα φανεί έπειτα από δέκα μέρες», είπε και πρόσθεσε ότι το νόσημα έχει πλέον περάσει στους νέους. «Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα βαριά περιστατικά», σημείωσε σχολιάζοντας το περιστατικό της 17χρονης που νοσηλεύεται διασωληνωμένη. «Η κατάσταση είναι διαφορετική και πολύ πιο επικίνδυνη από τον Μάρτιο. Τότε ο καθένας ήταν σπίτι, τώρα η παράμετρος είναι άλλη, καθώς υπάρχει μεγάλη μετακίνηση ανθρώπων και γίνεται μεταφορά του ιού από τη μια περιοχή στην άλλη, ενώ κρίσιμη είναι η επιστροφή», πρόσθεσε.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορονοϊό στη χώρα μας, Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσε: «Τα δεδομένα, ωστόσο, θα αξιολογηθούν από τις 15 Αυγούστου και μετά μέχρι τέλος Αυγούστου όταν θα έχουμε τις εισηγήσεις των επιστημόνων».

Σήμα κινδύνου προς τους νέους που επιστρέφουν από διακοπές απηύθυνε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Αναστασία Κοτανίδου. πρότεινε να απομονωθούν προληπτικά για ένα διάστημα για να μην μεταφέρουν τον ιό στο κοντινό τους περιβάλλον.

Τέλος ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε όμως, ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στις 20 Αυγούστου με βάση τα επιδημιολογικά δεδόμενα. Παράλληλα έδειξε ανήσυχος με τον αιρθμό των νοσούντων: «Το γεγονός που συνέβη χθες με τη 17χρονη που διασωληνώθηκε, δείχνει και τη ευαλωτότητα όχι μόνο των μεγάλων, αλλά όλου του πληθυσμού. Κανείς δεν είναι άτρωτος, όλοι πρέπει να προσέχουμε.Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και οι νέοι να νοσήσουν βαριά, αλλά σαφώς μικρότερη από ότι σε ανθρώπους άνω των 50-60 ετών». 

Μπορεί εκπαιδευτικοί και μαθητές να μετράνε αντίστροφα για το άνοιγμα των σχολείων που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο προβληματισμός για το καθεστώς λειτουργίας των σχολείων αλλά και το αν θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας έχει επανέλθει και απασχολεί κυβέρνηση, υπουργείο Παιδείας και λοιμωξιολόγους.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά τρομάζει τους επιστήμονες, ενώ ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες και πως θα είναι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας προς τα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Ήδη στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας – σε συνεργασία πάντα με τους λοιμωξιολόγους – επεξεργάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις για το καθεστώς λειτουργίας των σχολείων. Αν και ακόμη οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, το ένα σενάριο μιλά για εκ περιτροπής μαθήματα για όσες τάξεις έχουν πάνω από 15 μαθητές ενώ έχει αρχίσει να προτείνεται από μερίδα λοιμωξιολόγων η χρήση μάσκας για μαθητές άνω των 10 ετών ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος της διασποράς του ιού στη σχολική κοινότητα σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός ή μαθητής νοσεί. Το δεύτερο σενάριο είναι να ξεκινήσουν όπως και τον Μάιο και τον Ιούνιο, με λιγότερα από 15 παιδιά στην τάξη και εκ περιτροπής.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις