Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Η παράσταση "Οδυσσέως Σχεδία" στο Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας την Τετάρτη 19/8

Η παράσταση "Οδυσσέως Σχεδία" ...

Από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη με τον Κώστα Αρζόγλου

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας θα παρουσιάσει την παράσταση “Οδυσσέως σχεδία”, βασισμένη σε ραψωδίες της Οδύσσειας του Ομήρου, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη, στο Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας στη γειτονική Ηλεία την Τετάρτη 19/8/2020 στις 21.30.

Η Οδύσσεια είναι ένα άκρως γοητευτικό ποιητικό κείμενο με φιλοσοφικά και μυστικά μονοπάτια, που εύκολα διαβαίνει όποιος ταξιδευτής επιθυμεί, μέσα από την αφήγηση, να γίνει συνοδοιπόρος του Οδυσσέα. Είναι ένα κείμενο αρχετυπικό, που μπορεί να διαβαστεί σε πολλαπλά επίπεδα. Μύηση στην ενήλικη ζωή. Επώδυνη διαδρομή προς τη γνώση, πορεία προς την ουσιαστική ενηλικίωση, καταγραφή ενός περάσματος από την προϊστορία των ηρώων και των κατορθωμάτων τους όπως καταγράφονται στα Έπη, στην εποχή της ιστορίας του νοήμονος όντος. Πέρασμα από τη βουκολική οικονομία του ανταλλάξιμου προϊόντος στην πρώιμη καπιταλιστική οικονομία του οικογενειακού ιδιοκτησιακού καθεστώτος και δικαίου. Αγώνας για την επιστροφή στη μήτρα και την αναγέννηση.

Στην πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας προτείνει την “Οδυσσέως σχεδία”, το  εγγενώς αυτό διαχρονικό έργο με τους βαθείς συμβολισμούς για “τη συνεχή πάλη με τις δοκιμασίες στη ζωή του ανθρώπου, που με επιμονή και υπομονή καταλήγει σοφότερος στην αγκαλιά της γενέθλιας γης και πατρίδας”. Ένα ξεχωριστό ανέβασμα στους μαγευτικούς χώρους της αρχαιότητας που βρίσκονται στην Πελοπόννησο: στα θέατρα, τα στάδια, τα εκκλησιαστήρια, τις αγορές, τα κάστρα. Ένα ταξίδι ενηλικίωσης μέσα από τον ποιητικό λόγο του Ομήρου, σε μια παράσταση όπου η αφήγηση, η μουσική και η εικόνα θα συνθέσουν μια μοναδική θεατρική εμπειρία.

Ο τίτλος της παράστασης “Οδυσσέως σχεδία” είναι αναφορά στην πρώτη παρουσίαση της ραψωδίας E, με τη μορφή θεατρικού αναλογίου, από τον μεταφραστή του έργου, Δημήτρη Μαρωνίτη, και τη Μάγια Λυμπεροπούλου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας το 1988.

Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης

Δραματουργική επεξεργασία, θεατρική διασκευή: Πλάτων Μαυρομούστακος, Γιάννης Μαργαρίτης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης

Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Οικονομάκης

Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Κώστας Αρζόγλου, Χρυσάνθη Δούζη, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας.

*Η είσοδος των θεατών θα πρέπει να γίνει τρία τέταρτα πριν από την έναρξη της παράστασης. Οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα τόσο κατά την είσοδο όσο και καθ’ όλη την διάρκεια της παράστασης  και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις του εντεταλμένου προσωπικού. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Το ίδιο ισχύει και σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου που θα περιοδεύσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 *Στο μεταξύ, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης θα παρουσιάσει τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη, την Τρίτη 18 Αυγούστου, στις 21:00, στο θέατρο Φλόκα, στην Αρχαία Ολυμπία, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας (όπου καλλιτεχνικός διευθυντής έχει αναλάβει από φέτος ο Θοδωρής Αμπαζής που παλιότερα ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας).

Μία all star ομάδα συντελεστών και ένας εκλεκτός θίασος πολυβραβευμένων ηθοποιών φέρνουν μία εναλλακτική ανάγνωση των Βακχών στο προσκήνιο.

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Χρήστος Σουγάρης, «η παρηκμασμένη παιδική χαρά, κατεξοχήν χώρος της ανεμελιάς, της αφέλειας, της φαντασίας, του παιχνιδιού και πάνω απ’ όλα της χαράς, έχει καταντήσει μία μαύρη τρύπα που καταπίνει τη φαντασία τα χρώματα και την ευφορία. Έχουμε να κάνουμε με ένα καθρέφτισμα μιας σύγχρονης δυτικής κοινωνίας, μία ακραία εκδοχή της πόλης στην οποία ζούμε. Με αυτόν τον τρόπο η παράσταση αγγίζει μέσα από τις Βάκχες του Ευριπίδη τη συνάντηση «παλιού» - «νέου» και πραγματεύεται ζητήματα που μας αφορούν ως ενεργούς πολίτες: αυτοπροσδιορισμός, αυτοδιάθεση, αποδοχή, φόβος, ξενοφοβία ιδεοληψία, επιβολή, Εθνική ψυχολογία, ενηλικίωση, συνειδητότητα».

Μετάφραση: Θεόδωρος Στεφανόπουλος

Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης

Μουσική: Στέφανος Κορκολής

Σκηνικά - Κουστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος - Αλεξάνδρα Σιάφκου

Κίνηση: Στέφανι Τσάκωνα

Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νικόλας Ιωακειμίδης.

ΔΙΑΝΟΜΗ

Διόνυσος: Γιώργος Κοψιδάς

Τειρεσίας: Νίκος Καρδώνης

Κάδμος: Δημήτρης Ήμελλος

Πενθέας: Στάθης Κόικας

Θεράπων: Κρις Ραντάνοφ

Α΄ Άγγελος: Χριστόδουλος Στυλιανού

Β΄ Άγγελος: Μανώλης Μαυροματάκης

Αγαύη: Νίκη Σερέτη

Βάκχες: Μυρτώ Αλικάκη, Μαρίζα Τσάρη, Γωγώ Καρτσάνα, Ηλέκτρα Σαρρή, Ξένια Ντάνια, Δέσποινα Μαρία Μαρτσέκη.

Γυναίκα: Ρούλα Πατεράκη

Άνδρας: Κώστας Λάσκος

Τυμπανιστής: Άρης Καλλέργης

Τιμή εισιτηρίου: €15 κανονικό - €12 μειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, πολύτεκνο, ανέργων, παιδικό).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture