Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πανηγυρίζει την Κυριακή & τη Δευτέρα 24/8 ο ναός του Αγίου Διονυσίου Πατρών

Πανηγυρίζει την Κυριακή & τη Δευτέρα...

Με τη μόνη διαφορά πως λόγω των υγειονομικών μέτρων δεν θα τελεστεί φέτος η καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας & του λειψάνου του Αγίου

Την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Διονυσίου του θαυματουργού, Πολιούχου και Προστάτη της Ζακύνθου τιμά η εκκλησία μας στις 24 Αυγούστου και όπως κάθε χρόνο, τόσο η ωραία Ζάκυνθος θα πανηγυρίσει τον Άγιο της όσο και η Πάτρα στον φερώνυμο ιερό ναό στην συνοικία του Αγίου Διονυσίου.

Βέβαια ο φετινός εορτασμός θα λάβει χώρα υπό τη σκιά του δεύτερου κύματος της πανδημίας του covid-19 που είναι σε εξέλιξη και των απαγορευτικών μέτρων κι όπως μας ενημέρωσαν από το ναό της Πάτρας, δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος, ανήμερα το απόγευμα η καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας και του λειψάνου του Αγίου που γινόταν κάθε χρόνο στους γύρω δρόμους.

Το φετινό εορταστικό πρόγραμμα της θρησκευτικής πανηγύρεως θα ξεκινήσει μετά το τέλος της Κυριακάτικης Θείας λειτουργίας, στις 23 Αυγούστου 2020 στις 10 το πρωί με την έξοδο της ιεράς εικόνας και του τιμίου λειψάνου του Αγίου Διονυσίου για προσκύνημα ενώ στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας όπου θα ιερουργήσει ο αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Σταματόπουλος από το ναό του Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Θ’ ακολουθήσει στις 22.00 ιερά αγρυπνία όπου θα λειτουργήσει ο π. Νεκτάριος Γαλάνης από το ναό του Αγίου Δημητρίου Πατρών και ανήμερα την Δευτέρα 24 Αυγούστου το πρωί θα τελεστεί αρχιερατική Θεία λειτουργία χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, ο οποίος και θα κηρύξει το Θείο λόγο και θ’ αναφερθεί στο βίο του Αγίου.

Όπως προείπαμε, φέτος λόγω των απαγορευτικών μέτρων δεν θα γίνει η λιτανεία το απόγευμα. Θα τελεστεί μόνο στις 18.30 το απόγευμα της Δευτέρας 24/8 ο μεθεόρτιος εσπερινός και η ιερά παράκληση στον Άγιο Διονύσιο.

Ο Άγιος Διονύσιος ο Θαυματουργός είναι άγιος της ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Έζησε και έδρασε στη Ζάκυνθο από τα μέσα του 16ου αιώνα έως και τις αρχές του 17ου, ενώ διετέλεσε και επίσκοπος Αιγίνης. Εκοιμήθη στις 17 Δεκεμβρίου του 1622 σε ηλικία 75 ετών.

Σήμερα αποτελεί έναν από τους λαοφιλέστερους σύγχρονους αγίους της Ορθοδόξου Χριστιανικής εκκλησίας και είναι ο Πολιούχος της Ζακύνθου.

Στην Ζάκυνθο εξάλλου είχε γεννηθεί στο χωριό Αιγιαλός το 1547. Όπως διαβάσαμε, ο Άγιος Διονύσιος λεγόταν κατὰ κόσμον Γραδενίγος ή Δραγανίγος Σιγούρος και ήταν γιος του Μωκίου Σιγούρου και της Παυλίνας Βάλβη. Καταγόταν από την περιφανή και επίσημη οικογένεια των Σιγούρων.

Η κυριώνυμος εορτή του είναι το χειμώνα, στις 17 Δεκεμβρίου ωστόσο στις 24 Αυγούστου η Ζάκυνθος και οι ιεροί ναοί του Αγ. Διονυσίου ανά τη χώρα εορτάζουν και τιμούν την διακομιδή (μεταφορά) και παραλαβή του άφθαρτου και Σεπτού σκηνώματός του, για να προστατευτεί από τους πειρατές. Η 24η Αυγούστου ορίστηκε ως επέτειος της ανακομιδής των λειψάνων του ενώ η λιτανεία τη μέρα αυτή καθιερώθηκε αργότερα κατὰ το έτος 1901, επὶ Αρχιεπισκόπου Ζακύνθου Διονυσίου Πλέσα. Η οικογένεια του Αγίου Διονυσίου λέγεται πως είχε ρίζες από τη Νορμανδία. Κατόπιν ήρθε στην Ιταλία και από εκεί πέρασε στη Ζάκυνθο όπου ο τοπικός άρχοντας τους δώρισε κτήματα στα νοτιοδυτικά του νησιού.

Όπως διαβάσαμε, ο Άγιος Διονύσιος σε ηλικία 21 ετών αποφάσισε ν’ ασπαστεί τα Θεία. Αναχώρησε για την Μονὴ Στροφάδων που βρίσκεται απέναντι απὸ τὴ Ζάκυνθο, στὸ νότιο μέρος και δώρισε στον αδελφό του Κωνσταντίνο όλη του την περιουσία με την υποχρέωση να προικίσει την αδελφή τους.  

Στο Μοναστήρι τελούσε αγρυπνίες, νηστεία πολλὴ και θαυμαστοὺς πνευματικούς αγώνες. Ήταν αφοσιωμένος στην προσευχή και την ανάγνωση των Θείων Γραφών & των βίων των Αγίων. Εκάρη μοναχός και πήρε το όνομα Δανιήλ. Η φήμη του για την αρετή και ταπεινότητα του διαδόθηκε πολὺ γρήγορα σε όλο το νησί. Κατόπιν χειροτονήθηκε ιερεὺς απὸ τον επίσκοπο Ζακύνθου & Κεφαλληνίας Φιλόθεο.

Στο users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/agiologion/agios_dionysios_aiginhs_en_zakyn8w.htm, διαβάσαμε πως τὸν Ἰούνιο τοῦ 1577 ἀνεχώρησε γιὰ τὸν Πειραιᾶ, θέλοντας νὰ μεταβεί στοὺς Ἁγίους Τόπους νὰ τοὺς προσκυνήσει.

Μόλις ἦλθε στὴν Ἀθήνα θεώρησε καθῆκον του νὰ πάρει τὴν εὐλογία τοῦ ἐπισκόπου Ἀθηνῶν Νικάνορος, ο οποίος εκτίμησε πολὺ τὸν Ἅγιο καὶ τὸν ἔπεισε ν᾿ ἀναλάβει τὴ χηρεύουσα ἐπισκοπὴ τῆς Αἰγίνης, ποὺ υπαγόταν τότε στὴν Μητρόπολη Ἀθηνῶν. Γνωστοποίησε τοῦτο στὸν Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ἱερεμία και ο Πατριάρχης συγκατατέθηκε καὶ τοῦ ἔδωσε τὴν ἄδεια νὰ τὸν χειροτονήσει.

Ἔτσι ὁ Ἱερομόναχος Δανιὴλ χειροτονήθηκε Επίσκοπος Αἰγίνης κι ὀνομάστηκε Διονύσιος, πρὸς τιμὴν τοῦ Ἁγίου Διονυσίου τοῦ Ἀρεοπαγίτου. Ἡ χειροτονία του τελέστηκε στὸν Ἅγιο Ἐλευθέριο, ποὺ εἶναι παραπλεύρως στὸν σημερινὸ Μητροπολιτικὸ Ναὸ των Ἀθηνών.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις