Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Τα λαχανικά που κρατούν μακριά έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα λαχανικά που κρατούν μακριά έμφραγμα ...

Δύο από τα λιγότερο δημοφιλή λαχανικά θα μπορούσαν να είναι τα πιο επωφελή όσον αφορά στην πρόληψη προχωρημένων καρδιαγγειακών παθήσεων

Η αυξημένη κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών, όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, σχετίζεται με λιγότερο εκτεταμένη αγγειακή νόσο στις γηραιότερες γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο British Journal of Nutrition.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια ομάδα 684 ηλικιωμένων γυναικών από τη Δυτική Αυστραλία, οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Edith Cowan και Δυτικής Αυστραλίας βρήκαν ότι όσες ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε σταυρανθή λαχανικά είχαν λιγότερες πιθανότητες εκτεταμένης συγκέντρωσης ασβεστίου στην αορτή τους, στοιχείο-κλειδί για την αγγειακή νόσο.

Η αγγειακή νόσος είναι μια πάθηση που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα. Η μείωση αυτή μπορεί να οφείλεται στη εναπόθεση ασβεστίου στο εσωτερικό των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, όπως η αορτή. Η συγκέντρωση αυτή είναι η κύρια αιτία εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η βιταμίνη Κ στο μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών
«Σε προηγούμενες μελέτες μας εντοπίσαμε ότι οι άνθρωποι με υψηλότερη πρόσληψη σταυρανθών λαχανικών είχαν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης κλινικού συμβάντος καρδιαγγειακής νόσου, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά δεν γνωρίζαμε το γιατί. Τα ευρήματά μας από αυτή τη νέα μελέτη παρέχουν πληροφορίες για τους μηχανισμούς που πιθανώς εμπλέκονται», αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ. Lauren Blekkenhorst και συμπληρώνει:

«Βρήκαμε, λοιπόν, ότι οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά μεγαλύτερες ποσότητες σταυρανθών λαχανικών έχουν λιγότερες πιθανότητες εκτεταμένης ασβεστοποίησης στην αορτή τους. Ένα συγκεκριμένο συστατικό που βρίσκεται σε αφθονία στα σταυρανθή λαχανικά είναι η βιταμίνη Κ, η οποία μπορεί να εμπλέκεται στην αναστολή της διαδικασίας ασβεστοποίησης που συμβαίνει στα αιμοφόρα αγγεία».

Όπως αναδείχθηκε από τα στοιχεία, οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από 45 γρ. σταυρανθών λαχανικών καθημερινά είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να έχουν εκτεταμένη συγκέντρωση ασβεστίου στην αορτή τους, σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν μικρή ή καθόλου ποσότητα.

Πηγή:ygeiamou

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life