Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Ποιες είναι οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του καρκίνου

Ποιες είναι οι οικονομικές και κοινωνικέ...
Νασόπουλος Νάσος

2 Σεπτεμβρίου 2020-450η ΗΜΕΡΑ του Ημερολογίου

Παρατηρώντας τα σχέδια που εκπονούνται και τα τεράστια κονδύλια που δαπανώνται για τον κορωνοϊό (και ορθώς γίνεται, καθώς πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτή η απειλή) έχω αναρωτηθεί αρκετές φορές: αν ανάλογο ενδιαφέρον είχε επιδείξει η παγκόσμια κοινότητα και για τον καρκίνο, μήπως θα είχε ήδη βρεθεί η θεραπεία;

Θα πει ίσως κάποιος ότι «ο κορωνοϊός είναι μια έκτακτη κατάσταση που απειλεί τον πλανήτη». Σωστά, αλλά και ο καρκίνος αποτελεί μια μόνιμη απειλή. Μια απειλή από την οποία χάνουν τη ζωή τους 10 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο! Οι θάνατοι από τον κορωνοϊό δεν έχουν φτάσει ακόμα το 1 εκατομμύριο. Ωστόσο, από τον καρκίνο χάνονται κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή χάνεται μια Ελλάδα!

Όπως έγραφα και προχθές, στη χώρα μας, πλέον, ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου αφήνοντας στη δεύτερη θέση τα καρδιαγγειακά νοσήματα που κρατούσαν τα σκήπτρα επί δεκαετίες. Στην Ελλάδα  εκτιμάται ότι παρουσιάζονται 67.000 νέα κρούσματα καρκίνου και περίπου 32.000 θάνατοι ετησίως (τα στοιχεία προέρχονται από την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας).

Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί πόσο σοβαρά ασχολείται με τον καρκίνο το Κράτος μας. Δεν έχω την πρόθεση ούτε εύκολη κριτική να κάνω, ούτε εύσημα να αποδώσω χωρίς περίσκεψη. Από τη μια είναι φανερό ότι δαπανώνται σημαντικά κονδύλια για τη  θεραπεία την ασθενών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα φάρμακα που διατίθενται στους ασθενείς δωρεάν (ευτυχώς ζούμε στην Ελλάδα και όχι στις ΗΠΑ) είναι πανάκριβα.

Από την άλλη παρατηρείς ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό, καθώς και μια απίστευτη γραφειοκρατία να ταλαιπωρεί ασθενείς και φροντιστές τους, που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν ο καρκίνος, η πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα, αποτελεί προτεραιότητα του Κράτους.

Πάντως σε μια μελέτη που είχε κάνει το Υπουργείο Υγείας το 2011 (δεν βρήκα μεταγενέστερη, όσο κι αν έψαξα) με τίτλο «Εθνικό Σχέδιο δράσης για τον Καρκίνο» είχε καταγράψει συνοπτικά τις επιπτώσεις του καρκίνου και πραγματικά οι διαπιστώσεις είναι ενδιαφέρουσες.

Οικονομικές Επιπτώσεις

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου έχει υψηλό άμεσο και έμμεσο οικονομικό κόστος. Το υψηλό άμεσο οικονομικό κόστος, που επιβαρύνει τα Συστήματα Υγείας, προκύπτει από την παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο, τις χειρουργικές επεμβάσεις, τις υψηλής ακρίβειας και κόστους διαγνωστικές εξετάσεις αλλά κυρίως από τους θεραπευτικούς χειρισμούς που περιλαμβάνουν την ιδιαίτερα ακριβή φαρμακευτική αγωγή.

Στοιχεία για το άμεσο κόστος στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, ωστόσο εκτιμάται ότι το κόστος για τη θεραπεία του καρκίνου κυμαίνεται περίπου στο 6,5% των συνολικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη.

Προκύπτει επίσης ένα υψηλό έμμεσο οικονομικό κόστος λόγω της μειωμένης παραγωγικότητας, τόσο του πάσχοντα, όσο και της οικογένειάς του, που επιβαρύνεται με την κατ’ οίκον νοσηλεία του ασθενούς αλλά και από την απώλεια ημερών εργασίας από τον ίδιο τον ασθενή και τους φροντιστές του. Το έμμεσο κόστος υπολογίζεται ότι είναι τουλάχιστον διπλάσιο του άμεσου.

Κοινωνικές επιπτώσεις

Το κοινωνικό κόστος του καρκίνου είναι δυσβάστακτο, πλήττει καίρια την κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία, ενώ δοκιμάζει και την κοινωνική συνοχή.

Οι πάσχοντες υφίστανται δραματικές συνέπειες στην προσωπική, οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή. Στην επαγγελματική τους ζωή υφίστανται τον παροπλισμό ή τη στασιμότητα στην ανέλιξή τους, υπό το πρόσχημα της μη περαιτέρω καταπόνησής τους.

Στο φιλικό και οικογενειακό τους περιβάλλον, αντιμετωπίζουν συχνά τον οίκτο ή και την απόρριψη, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετο δυσβάστακτο ψυχικό φορτίο στους ασθενείς, οι οποίοι ενοχοποιούν τον εαυτό τους για ό,τι συνέβη. Παράλληλα, η εκδήλωση φαινομένων κοινωνικού στιγματισμού εις βάρος των καρκινοπαθών πλήττει ανεπανόρθωτα την προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά τους, καθιστά μαρτυρική εμπειρία τη βίωση της ασθένειας αλλά και δοκιμάζει τη συνοχή και αλληλεγγύη της κοινωνίας μας.

Τέλος, στην πιο δύσκολη ώρα τους, οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με φαινόμενα και χαρακτηριστικά του νοσοκομείου και συνολικά του Συστήματος Υγείας που τους φορτίζουν ψυχικά, τους καταπονούν σωματικά ή ακόμα και τους αποθαρρύνουν. Νιώθουν αδύναμοι να αντιμετωπίσουν τις, συχνά, δαιδαλώδεις δομές και τα γραφειοκρατικά εμπόδια του συστήματος υγείας ή και το υψηλό κόστος της ασθένειας (στις περιπτώσεις όπου δεν λειτουργεί ικανοποιητικά το Σύστημα Υγείας).

Στην πιο κρίσιμη στιγμή του, όντας άρρωστος ή και στο κατώφλι του θανάτου, ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με όλα τα σύγχρονα υγειονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και ηθικά ελλείμματα, τα οποία ενισχύουν τις ενοχές του και δυσχεραίνουν τον αγώνα του.

Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμπτώματα που προειδοποιούν για καρκίνο- Οι εξετάσεις για τον εντοπισμό του

Διαβάστε το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Το ημερολόγιο