Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Τα άτομα με αναπηρία την εποχή του κορωνοϊού- Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού

Τα άτομα με αναπηρία την εποχή του κορων...

Της Ιουλίας Συροκώστα – Σταθοπούλου

Οι "Διεθνείς Ημέρες" γιορτάζονται για να σηματοδοτήσουν σημαντικές πτυχές της ανθρώπινης ζωής και της ιστορίας. Η Παγκόσμια Ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού καθιερώθηκε το 2015 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Νωτιαίου Μυελού (ISCoS) και πραγματοποιείται  κάθε χρόνο στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η Κάκωση του νωτιαίου μυελού (SCI) και η επακόλουθη παράλυση έχουν καταστροφικές σωματικές, ψυχικές, κοινωνικές, και επαγγελματικές συνέπειες για τους τραυματίες. Επιπλέον, η βλάβη έχει σαν αποτέλεσμα   την οικονομική επιβάρυνση τόσο για το άτομο όσο και  σε ολόκληρο το δίκτυο υποστήριξής του.

Η ημέρα αυτή δίνει ακόμα μια ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με βλάβη του νωτιαίου μυελού, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις  βοηθώντας στην κοινωνική τους ενσωμάτωση αλλά και αναπτύσσοντας  με επιτυχία προγράμματα  πρόληψης.

Από την έναρξή του εορτασμού  στις 5 Σεπτεμβρίου 2016 η Παγκόσμια Ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού πραγματοποιείται με  αυξανόμενη συμμέτοχη  σε όλο τον κόσμο, με διαφορετικά συνθήματα: «Ναι Μπορούμε» το 2017, «Σταματήστε την Κάκωση του νωτιαίου μυελού» το 2018 και «Ζώντας τη ζωή στο έπακρο «το 2019. 

Το 2020 χρονιά που σφραγίστηκε από την επιδημία Covid-19 θα επικεντρωθούμε στην πρόληψη του Covid-19 για άτομα με Κάκωση του νωτιαίου μυελού, με το σύνθημα «Covid-19 και SCI: Μείνετε καλά». Η πανδημία Covid-19 ήταν ένα δύσκολο διάστημα  για όλους, με ή χωρίς αναπηρία. Τα άτομα με βλάβη του νωτιαίου μυελού είναι πιο ευάλωτα , και είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπλοκές με κακή έκβαση της νόσου αλλά  και σοβαρά κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα λόγω και της καραντίνας. Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία Covid-19 και τα επακόλουθά της θα ανοίξει σίγουρα το δρόμο για το μέλλον των ατόμων με βλάβη  του νωτιαίου μυελού και άλλες αναπηρίες..

Τα άτομα με αναπηρία ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από το COVID-19 επειδή αντιμετωπίζουν:

-Εμπόδια στην εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.

-Δυσκολία στην εφαρμογή κοινωνικής απόστασης.(προσωπικός βοηθός-φροντιστής-θεραπευτής).

-Συχνά υπάρχει  ανάγκη να αγγίζουν  πράγματα για να λάβουν πληροφορίες από το περιβάλλον ή για φυσική υποστήριξη.(πχ βακτηρίες).

-Υπάρχουν εμπόδια στην πρόσβαση σε πληροφορίες για τη δημόσια υγεία.

Ενώ ταυτόχρονα τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν εμπόδια πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη πόσο μάλλον σε καταστάσεις αυξημένης πίεσης, όπως στην περίπτωση της πανδημίας ,όπου αν  μολυνθούν με COVID-19  μπορεί να προκύψει κίνδυνος για τη ζωή τους  και ενδεχομένως  διακρίσεις και αμέλεια από το προσωπικό των  υγειονομικών μονάδων  περίθαλψης στα πλαίσια αυξημένου φόρτου εργασίας .

Η Κλινική Αποκατάστασης στο ΠΓΝΠατρών νοσηλεύει ασθενείς που μετά από ένα απροσδόκητο γεγονός εμφανίζουν μείζονα κινητική αναπηρία και χρήζουν επανεκπαίδευσης ώστε να κερδίσουν μέρος της λειτουργικότητα τους και τη όσον δυνατό ανεξαρτησία τους .

Στα πλαίσια αυτά χρειάζονται φυσιοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία χρησιμοποιώντας από κοινού αντικείμενα ενώ  ταυτόχρονα αδυνατούν να ακολουθούν τους συνήθεις κανόνες υγιεινής.      

Συνεπάγεται ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα από τους εργαζόμενοι της κλινικής Αποκατάστασης στη  μείωση του κινδύνου έκθεσης του COVID-19 στους  νοσηλευόμενους ασθενείς της κλινικής.  Το ΠΓΝΠατρών ως φορέας εργασίας πρέπει ταυτόχρονα  να διασφαλίσει  την ασφάλεια του προσωπικού της κλινικής ενώ  παράλληλα θα διατηρούνται τα υψηλά  πρότυπα φροντίδας, ποιότητας παροχών υγείας  και ασφάλειας των ασθενών μας κατά τη διάρκεια αυτής της εξαιρετικά κρίσιμης  περιόδου .

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας  η Κλινική Αποκατάστασης προσφέροντας μια επιπλέον υπηρεσία πρόληψης θα λειτουργήσει πιλοτικά Ιατρείο πρόληψης λοίμωξης από   Covid-19 για άτομα με βλάβη του νωτιαίου μυελού ελαχιστοποιώντας τους παράγοντες κίνδυνου και πραγματοποιώντας μεταξύ άλλων και έλεγχο για την εμβολιαστική τους κάλυψη.

Η δράση θα έχει το σύνθημα "Covid 19 stay well - stay healthy, Μείνε Υγιής-Ζήσε Καλά" και θα πραγματοποιηθεί στην Κλινική Αποκατάστασης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών και απευθύνεται σε όλα τα άτομα με βλάβη νωτιαίου μυελού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Θα λειτουργήσει από την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020 από 9 το πρωί ως και 1 το μεσημέρι και όλες τις Παρασκευές του μήνα Σεπτεμβρίου μετά από ραντεβού στο 2613603112, τα ραντεβού κλείνονται καθημερινά 9 π.μ – 1 μμ. Το ιατρείο θα παρέχουν η Φυσίατρος κ. Ελευθερία Αντωνιάδου σε συνεργασία με τη Παθολόγο Λοιμωξιολόγο κ. Ιουλία Συροκώστα.

Θα ήταν παράληψη μου να μην αναφερθώ στον απερχόμενο Διευθυντή καθηγητή Ηλία Παναγιωτόπουλο που με την (τυπική) αποχώρηση του κλείνει ένας κύκλος, ο πιο καθοριστικός για την Κλινική Αποκατάστασης. Ο καθηγητής μαζί με το δωρητή  κ Δημήτριο  Σφήκα υπήρξε εμπνευστής και πρωτεργάτης στη δημιουργία και  λειτουργιά του Συλλόγου του οποίου υπήρξε έως τώρα μέλος του ΔΣ αποφεύγοντας τίτλους και προβολή Με την προσφορά και συμπαράσταση του κου Δ. Σφήκα χρειάστηκε να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις, να αλλάξει – στο μέτρο του εφικτού - δύσκαμπτες αντιλήψεις, να καλλιεργήσει  επιστημονικό έργο, να παράσχει υψηλές ιατρικές υπηρεσίες, να προσελκύσει στελέχη Ο Σύλλογος Φίλων τον ευχαριστεί   για τις άοκνες προσπάθειες που έχει καταβάλει όλα τα χρόνια σαν Διευθυντής της κλινικής για τη βελτίωση της ζωής πολλών ανθρώπων και ιδιαίτερα αυτών που βρεθήκαν στην απέναντι όχθη .

Εκφράζουμε  την  η πρόθεση  να σταθούμε αρωγοί στον νέο Διευθυντή της κλινικής καθηγητή η  Μίνω Τυλλιανάκη στο δύσκολο έργο που καλείται να επιτελέσει 

Σήμερα αξιοποιώντας   τις τεράστιες δυνατότητες της προόδου της επιστήμης, της τεχνολογίας και των τεχνικών μέσων και  του πολυάριθμου εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού είναι ρεαλιστικά εφικτό το αίτημα  να ικανοποιηθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην αποκατάσταση, στην πλήρη κοινωνική δραστηριότητα, στην εργασία των ανθρώπων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις Η λειτουργιά και πλήρη ανάπτυξη της κλινικής Θα πρέπει να είναι το επόμενο χρονικό διάστημα η προτεραιότητα για όλους τους εμπλεκομένους φορείς υγείας  

 

 

 

* Η Ιουλία Συροκώστα – Σταθοπούλου είναι Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Φίλων Κλινικής Αποκατάστασης

Ασθενών με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού  ΠΓΝΠατρών "Δημήτρης και Βέρα Σφήκα".

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being