Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τρίτο...σφυροκόπημα του καιρού προσεχώς - Οι "επικίνδυνες" περιοχές

Τρίτο...σφυροκόπημα του καιρού προσεχώς ...

Οι μετεωρολογικές εκτιμήσεις των επόμενων ημερών

Έρχεται τρίτο σφυροκόπημα του καιρού στη δυτική Ελλάδα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόβλεψη του καιρού για τις επόμενες ημέρες του Κλέαρχου Μαρουσάκη, «αναμένονται επικίνδυνα φαινόμενα ικανά να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα και καταστροφές».
«Οι μήνες Οκτώβριος και κυρίως Νοέμβριος θεωρούνται ως οι πιο επικίνδυνοι μήνες για εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων στη χώρα μας» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ αναλύει και τον ρόλο της Πίνδου

Αναλυτικά η ανάρτησή του στο facebook:

Αρχή και πάλι από τα Δυτικά

Το σκληρό του πρόσωπο αναμένεται να δείξει ο καιρός για άλλη μία φορά, την τρίτη αν δεν κάνω λάθος μετά τον Μεσογειακό κυκλώνα, στα δυτικά και κεντρικά τμήματα της χώρα μας όπου αναμένονται επικίνδυνα φαινόμενα ικανά να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα και καταστροφές.

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας

Βαθύ και καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Μεσόγειο συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να κινηθεί ανατολικά με τις εκτιμήσεις να θέλουν να προσεγγίζει αρχικά τα δυτικά τμήματα της χώρας μας. Καθώς θα κινείται για αρκετές ώρες πάνω από θερμές θαλάσσιες εκτάσεις, θα συσσωρεύσει μεγάλο όγκο νερού μέρος του οποίου θα το εναποθέσει στην Ιταλία και στη συνέχεια στο Ιόνιο, την δυτική ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και μέρος της κεντρικής.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ

Καθώς το σύστημα αυτό θα κινηθεί ανατολικά, θα αλληλεπιδράσει με την οροσειρά της Πίνδου. Η Πίνδος λειτουργεί σαν "ομπρέλα" προστασίας για την ανατολική ηπειρωτική χώρα. Έτσι λοιπόν και με δεδομένη την τροχιά που θα ακολουθήσει το σύστημα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει ένα μεγάλο μέρος της δυναμικής του. Παρόλα αυτά τα μετεωρολογικά μοντέλα και κυρίως τα παγκόσμια, δεν "βλέπουν" ρεαλιστικά αυτούς τους ορεινούς όγκους με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στην πρόγνωση και την πραγματική τελικά εξέλιξη. Έτσι λοιπόν δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα πυρήνες καταιγίδων να "ξεγλιστρήσουν" από το φυσικό εμπόδιο της Πίνδου και να κινηθούν ανατολικότερα δίνοντας προβλήματα και σε πιο ανατολικές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας μας.

Γιατί γίνεται λόγος για φαινόμενα που μπορεί να προκαλέσουν καταστροφές

Όπως ανέλυσα και σε προηγούμενες αναρτήσεις μου, είμαστε σε μία εποχή που οι θάλασσές μας εμφανίζουν μεγάλες θερμοκρασίες εξαιτίας της θερμής περιόδου που έχει προηγηθεί. Η θάλασσα χάνει με πολύ αργό ρυθμό τα ποσά θερμότητας που έχει αποθηκεύσει εξαιτίας τις μεγαλύτερης θερμοχωρητικότητας σε σχέση με την ξηρά. Αυτός είναι και ο λόγος όπου οι μήνες Οκτώβριος και κυρίως Νοέμβριος θεωρούνται ως οι πιο επικίνδυνοι μήνες για εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων στη χώρα μας, διότι ψυχρά κύματα από μεγάλα γεωγραφικά πλάτη καθώς κινούνται πιο νότια, συναντούν θερμά νερά δημιουργώντας πολύ οργανωμένες και ισχυρές κακοκαιρίες.

Δείκτες αστάθειας που "χτυπάνε" καμπανάκι

Στην Μετεωρολογία όπως και σε άλλες επιστήμες, έχουν δημιουργηθεί κάποιοι εμπειρικοί δείκτες για να μπορεί ο επιστήμονας να σχηματίσει μια εικόνα της κατάστασης που καλείται να προβλέψει. Ένας πολύ αξιόπιστος δείκτης είναι ο δείκτης "Showalter". Τιμές του δείκτη αυτού κοντά στο μηδέν, δείχνουν την πιθανότητα σχηματισμού μιας καταιγίδας ή μιας έντονης βροχής. Τιμές κάτω του -4 μπορεί να σημαίνουν ανάπτυξη ακραίων φαινομένων όπως υδροστρόβιλοι, ανεμοστρόβιλοι, μεγάλης διαμέτρου χαλάζι κτλ.

Για να καταλάβουμε το επικίνδυνο της κατάστασης, προγνωστικά ο δείκτης αυτός για την δυτική Ελλάδα προσεγγίζει το -6 με -8 στο κεντρικό Ιόνιο συνοδεία μεγάλου όγκου νερού στους χάρτες βροχόπτωσης. Αυτό δείχνει ότι η ατμόσφαιρα εμφανίζει τεράστια ποσά ενέργειας προς εκτόνωση και γι αυτό θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις προειδοποιήσεις.

Σε ποιες περιοχές θα χτυπήσουν τα έντονα φαινόμενα

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία στο πρώτο επίπεδο επικινδυνότητας θα βρεθούν τα νησιά του Ιονίου πελάγους, η δυτική ηπειρωτική χώρα όπως επίσης και πιο κεντρικές περιοχές στον ηπειρωτικό κορμό όπως Θεσσαλία, κεντρική Στερεά, και το εσωτερικό της Πελοποννήσου.

Από εκεί και μετά αν καταφέρει το σύστημα κακοκαιρίας και ξεπεράσει τα εμπόδια της Πίνδου, ίσως επηρεαστούν κι άλλες περιοχές, όπως τα ανατολικά και βόρεια παράλια της Πελοποννήσου, περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας και προς την ανατολική βορειοανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στους ανέμους όπου στο Ιόνιο και τη δυτική ηπειρωτική χώρα ίσως φτάσουν σε εντάσεις τα επίπεδα θύελλας.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ

Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου καιρού με επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που είχε εκδοθεί την Παρασκευή προχώρησε η ΕΜΥ σύμφωνα με το οποίο έρχονται βροχές και καταιγίδες μέχρι την Τρίτη. Ετσι η κακοκαιρία αναμένεται να ξεκινήσει από τα ξημερώματα της Δευτέρας, 28 Σεπτεμβρίου, από το Ιόνιο και στη συνέχεια το μέτωπο θα κινηθεί δυτικότερα.

Αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (28/09) τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και βαθμιαία την υπόλοιπη Πελοπόννησο και πρόσκαιρα την ανατολική Στερεά και τη Θεσσαλία. Εξασθένηση αναμένεται από τις βραδινές ώρες.

Τη νύχτα της Δευτέρας και τις πρωινές ώρες της Τρίτης (29 Σεπτεμβρίου, τα έντονα φαινόμενα είναι πιθανό να επηρεάσουν τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ο καιρός για Δευτέρα και Τρίτη

Η Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, αναμένεται δύσκολη καθώς στο Ιόνιο, τα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και πιθανώς στις Σποράδες και την Εύβοια προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στη δυτική Ελλάδα. Τα φαινόμενα το βράδυ θα περιοριστούν στα δυτικά και τα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6, και πρόσκαιρα στο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα νότια.

Την Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα και από τα δυτικά θα παρουσιάσουν βαθμιαία εξασθένηση. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία από τα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις