Ανακαινίστηκε από το ΚΤΕΛ Αχαΐας, ο φακός του thebest.gr αποτύπωσε τις οροφογραφίες, το αίθριο και τα μοναδικά του μπαλκόνια
Ρήγα Φεραίου και Αράτου, γωνία, στο κάτω μέρος της πλατείας Ολγας: Μπήκαμε στον πειρασμό να ανακαλύψουμε «εκ των έσω» τις χάρες του διατηρητέου νεοκλασικού κτιρίου που κυριολεκτικά κοσμεί το εμπορικό και ιστορικό κέντρο και σύντομα παραδίδεται στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών. Χαρακτηρισμένο ως «έργο τέχνης» συγκαταλέγεται στα επιβλητικά εναπομείναντα μέγαρα της Πάτρας, τα οποία αντανακλούν την αλλοτινή, αρχοντική της αίγλη. Πλέον, το ανακαινισμένο οίκημα- «κόσμημα» αποτελεί ιδιοκτησία του ΚΤΕΛ Αχαΐας και έχει ενοικιαστεί στο Δήμο, ώστε να μεταφερθούν εκεί τα φιλόμουσα παιδιά και οι καθηγητές τους.
Πολλοί δεν ξέρουν ότι λέγεται Μέγαρο Μπογδάνου και η ηλικία του ξεπερνάει τον ενάμισι αιώνα. Όπως διαβάσαμε, τη δεκαετία του 1850 ανήκει στην περιουσία του Ιωάννη Μπογδάνου, αιγιώτη μεγαλεμπόρου και βουλευτή, με ρίζες από τη Ρούμελη, ο οποίος υποδέχθηκε επανειλλημένως στις σάλες του το Βασιλιά Γεώργιο Α’. Κατά τον ιστορικό Κώστα Ν. Τριανταφύλλου η οικογένεια Μπογδάνου ήταν «πλουσιωτάτη» και ο εντυπωσιακός τάφος του «εκ των πρώτων οικιστών» Μπογδάνου είναι σε «εξαιρετικήν θέσιν» στο Α’ Νεκροταφείο Πατρών.
Σήμερα, το κτίριο φαντάζει ολοκαίνουριο και καλογυαλισμένο στα ενδότερα, λόγω της ολοκληρωτικής του ανάπλασης, αλλά εξωτερικά δεν μπορεί να αποφύγει τα συνθήματα στους τοίχους του. Με την αρχιτεκτονική επίβλεψη του Γιάννη Πανταζόπουλου, που προσέγγισε τους χώρους με λιτότητα και «καθαρότητα», κάθε επισκέπτης θα μείνει έκθαμβος με το μέγεθος και τις δυνατότητες χρήσης του Μεγάρου. Μιλάμε για τρεις ορόφους δωματίων αλλά και υπόγειο- κελάρι που προορίζεται για πρόβες ορχηστρών και προετοιμασία μαθητών. Κατά τον κ. Πανταζόπουλο είναι από τα λίγα τέτοια κτίρια στο κέντρο που ξεπερνούν τα 1000 τετραγωνικά. Ακόμα και το πιο περιορισμένης έκτασης «ρετιρέ» με το vintage μπαλκόνι που αγναντεύει αφ’ "υψηλού" όλη την πλατεία, προσφέρει οκτώ αίθουσες διδασκαλίας και δυο μπάνια.
Στα highlights -αξιοθέατα συγκαταλέγονται ακόμα:
-Οι νοσταλγικές οροφογραφίες με το σήμα της Βεργίνας που συντηρήθηκαν υπέροχα. Πάνω τους βλέπουμε και τα ίχνη από τα πιο αναγεννησιακά μοτίβα που τις είχαν καλύψει σε δεύτερη φάση.
-To αίθριο με το στρογγυλό τρούλο, που επάνω καταλήγει σε αυθεντικό μπαλκόνι με λευκούς αρχαικούς κίονες.
-Η στριφογυριστή εσωτερική σκάλα με το ρομαντικό, μαύρο σιδερένιο διάκοσμο
-Οι εσοχές σε σχήμα καμάρας στην είσοδο και στους πρώτους ορόφους
-Η τεράστια συναυλιακή αίθουσα που δημιουργήθηκε στο δεύτερο όροφο
- Τα δάπεδα στο νεοκλασικό άσπρο- μαύρο
-Τα σπάνια εξωτερικά μπαλκόνια πάνω από την είσοδο της Αράτου που είναι μοναδικά στο είδος τους. Αυτά τα σκαλιστά φτερωτά λιοντάρια είναι οι «γρύπες», τα μυθικά τέρατα- φύλακες που τοποθετήθηκαν μεταγενέστερα στα συντριβάνια της πλατείας Γεωργίου και σε ναούς της Πάτρας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, thebest.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr