Η Γη αλλάζει γρηγορότερα από οποιοδήποτε σημείο της σύγχρονης ιστορίας της, με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη
Η Γη αλλάζει γρηγορότερα από οποιοδήποτε σημείο της σύγχρονης ιστορίας της με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω του ανθρώπου. Από τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν ξεκινήσαμε την καύση ορυκτών καυσίμων σε βιομηχανική κλίμακα, τροποποιήσαμε την ατμόσφαιρά μας και κάναμε τον πλανήτη να ζεσταθεί. Οι επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι εάν η θερμοκρασία του κόσμου υπερβεί τους 2 oC πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, με θερμότερες θερμοκρασίες, αύξηση της στάθμης της θάλασσας, διαταραχές στα οικοσυστήματα και πιο ακραίες καιρικές συνθήκες.
Υπερθέρμανση πλανήτη από το 1880 έως το 2019
Οι θερμοκρασίες της Γης έχουν από καιρό διακυμάνσεις, αλλά από τη βιομηχανική επανάσταση ο πλανήτης έχει δει μια άνευ προηγουμένου αύξηση των θερμοκρασιών, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες. 19 από τα 20 θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί, έχουν καταγραφεί από το 2001 και ο κόσμος είναι τώρα περίπου 1 oC πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Η συμφωνία του Παρισιού έθεσε στόχο να μην ξεπεράσει τους 2 oC, με τη φιλοδοξία να παραμείνει κάτω από τον 1,5 oC.
Η εξέλιξη της (υπέρ) συγκέντρωσης CO2 στην ατμόσφαιρα
Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα αέριο θερμοκηπίου που παγιδεύει τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα και είναι ένας από τους κύριους συντελεστές στην παγκόσμια θέρμανση. Μετά τη βιομηχανική επανάσταση, τα επίπεδα του CO2 στην ατμόσφαιρα έχουν αυξηθεί σε πάνω από 400 μέρη ανά εκατομμύριο, το υψηλότερο επίπεδο για εκατομμύρια χρόνια. Οι μετρήσεις γίνονται σε ένα παρατηρητήριο στο ηφαίστειο Mauna Loa στη Χαβάη και συνήθως κορυφώνεται τον Μάιο κάθε έτους.
Οι επιπτώσεις στην Γροιλανδία και πόσο έχει μειωθεί η μάζα των πάγων με το πέρασμα των χρόνων
Ο πάγος στην ξηρά λιώνει επίσης με ταχύ ρυθμό, ειδικά στο βόρειο ημισφαίριο. Έχοντας παραμείνει σχετικά σταθερός μέχρι τη δεκαετία του 1990, η Γροιλανδία χάνει τώρα πάγο με ρυθμό περίπου 280 γιγα-τόνους ετησίως, ενώ η Ανταρκτική χάνει περίπου 150 γιγα-τόνους το χρόνο.
Η κάλυψη πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες
Η κάλυψη πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας θέρμανσης. Ο λιωμένος πάγος συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και διαταράσσει τον ωκεανό και τον καιρό. Φτάνει συνήθως στο ετήσιο χαμηλό του το Σεπτέμβριο, στο τέλος του καλοκαιριού του βόρειου ημισφαιρίου. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η Αρκτική μπορεί να φτάσει σε ένα σημείο ανατροπής όταν η τροχιά της απώλειας θαλάσσιου πάγου γίνει μη αναστρέψιμη.
Καθώς ο κόσμος θερμαίνεται, λιώνει ο πάγος που αποθηκεύεται στους πόλους και στους παγετώνες αυξάνει την στάθμη της θάλασσας
Καθώς ο κόσμος θερμαίνεται, λιώνει ο πάγος που αποθηκεύεται στους πόλους και στους παγετώνες αυξάνει την στάθμη της θάλασσας. Ο ρυθμός αύξησης έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες δεκαετίες και τώρα εκτιμάται στα 3-4 mm ετησίως. Οι επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών, τα επίπεδα της θάλασσας θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά περίπου ένα μέτρο μέχρι το τέλος του αιώνα, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για παράκτιες πόλεις.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr