Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένταση και αλαλούμ με τα ελαφρυντικά

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένταση και αλαλούμ με...

Από την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά θα κριθεί και το ύψος των ποινών που θα επιβληθεί σε καθέναν από τους κριθέντες ενόχους.

Μερικά λεπτά μόνο διήρκεσε η αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας για τα ελαφρυντικά αφού η κ. Οικονόμου ζήτησε την συλλήβδην απόρριψη των ελαφρυντικών των κατηγορουμένων εξαιρώντας μόνο τους πρώην βουλευτές Δημήτρη Κουκούτση, Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο οι οποίοι έχουν κριθεί ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Η εισαγγελέας είπε πώς η υπεράσπιση των τριών συγκεκριμένων βουλευτών αιτήθηκε την ελαφρυντική περίσταση του παλαιότερου ποινικού κώδικα (άρθρο 187/παρ.6) που προβλέπει ευνοϊκότερη ποινή σε μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δεν έχουν άλλη κατηγορία η οποία να σχετίζεται με τη δράση της οργάνωσης.

Όπως είπε η κ. Οικονόμου «είναι αντιφατικό εφόσον κρίνονται από το δικαστήριό σας ως δράστες ανθρωποκτονίας και απόπειρας ανθρωποκτονιών και εγκλημάτων που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα να αναμένετε εγώ να ζητάω ελαφρυντικά. Εισηγούμαι την απόρριψη συλλήβδην όλων των ελαφρυντικών για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους».

Η τοποθέτηση αυτή της κ. Οικονόμου προκάλεσε έκρηξη στα έδρανα της υπεράσπισης και φωνές από συνηγόρους οι οποίοι απευθυνόμενοι στο δικαστήριο έλεγαν ο καθένας το όνομα του εντολέα του αναφέροντας ότι και αυτοί ανήκουν σε αυτή την περίπτωση.

Ο εκ των συνηγόρων του Νίκου Μιχαλολιάκου και της Ελένης Ζαρούλια, Τάκης Μιχαλόλιας, φώναξε:

«Κυρία πρόεδρε, κυρία πρόεδρε, τι είναι αυτά που ακούμε; Και η Ζαρούλια είναι σε αυτή την περίπτωση και άλλοι είναι σε αυτή την περίπτωση.

-Πρόεδρος: Ησυχάστε, ησυχάστε σας παρακαλώ.

-Μιχαλόλιας: Όχι κυρία πρόεδρε δε θα ησυχάσουμε. Ησυχάσαμε αρκετά όπως φαίνεται.»

Στη λεκτική αντιπαράθεση επενέβη η εισαγγελέας, η οποία διευκρίνισε προς το δικαστήριο ότι το συγκεκριμένο ελαφρυντικό το υπέβαλαν μόνο οι τρεις κατηγορούμενοι.

Η πρόεδρος στράφηκε στην υπεράσπιση και είπε: «Επειδή το ζήτησαν, καταλαβαίνετε;» Τότε από την υπεράσπιση άρχισαν να φωνάζουν: «Ωραία, τότε να το υποβάλουμε κι εμείς». Το δικαστήριο μετά από αυτό διέκοψε προκειμένου να διατυπωθούν ανάλογα αιτήματα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

 

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ Η εισαγγελέας της Εδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Αδαμαντία Οικονόμου, η οποία κατά την ακροαματική διαδικασία είχε εισηγηθεί να μην κατηγορηθεί ως εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, σήμερα (8/10), εισηγήθηκε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους της δίκης της Χρυσής Αυγής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση στο δικαστήριο, με τους δικηγόρους των κατηγορουμένων να εκφράζουν αντιρρήσεις. «Τι ελαφρυντικά να προτείνω όταν τους κρίνατε εγκληματική οργάνωση; Πως να δώσω ελαφρυντικό όταν έχουν κριθεί ένοχοι για εγκλήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα; Είμαι αναγκασμένη να προτείνω συλλήβδην την απόρριψη των ελαφρυντικών» είπε η κ. εισαγγελέας.

 
Από την άλλη πρότεινε ελαφρυντικό για τους Δημήτρη Κουκούτση, Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, οι οποίοι δεν κατηγορούνται για συμμετοχή σε αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στην εγκληματική οργάνωση και υποβλήθηκε από την υπεράσπιση του, η αναγνώριση του ελαφρυντικού του άρθρου 187 παρ 6 του παλαιού ΠΚ. Η πρόταση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων των κατηγορουμένων, καθώς άρχισαν να διαμαρτύρονται ο καθένας για τον δικό του πελάτη.

Σύμφωνα με το άρθρο 187 του παλαιού ΠΚ παράγραφος 6, «η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση». Τα εγκλήματα αυτά ειναι μεταξύ άλλων: ανθρωποκτονία με πρόθεση, βαριά σωματική βλάβη, αρπαγή, αναγκαστική εξαφάνιση προσώπου, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, ακούσια απαγωγή και βιασμός.

Στο δικαστήριο άρχισαν να αιτούνται το συγκεκριμένο ελαφρυντικό και άλλοι κατηγορούμενοι με την κ. εισαγγελέα να παίρνει το λόγο και να εισηγείται τελικά το ελαφρυντικό να αναγνωριστεί σε όλους όσους δεν είχαν σχέση με τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης. Δηλαδή, σε όσους δεν βαρύνονται με άλλο κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα, διευκρινίζοντας ότι από τους επτά κατηγορούμενους για διεύθυνση δεν μπορεί να λάβει κανείς. Κάτι που σημαίνει ότι μένουν εκτός ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι υπόλοιποι 6 πρώην βουλευτές.

Το δικαστήριο διέκοψε για ένα τέταρτο για να αποφανθεί περί των ελαφρυντικών σ'υμφωνα με το ethnos.gr

 

 

 ΝΩΡΙΤΕΡΑ  Απόρριψη των ελαφρυντικών ζήτησε η εισαγγελέας  για τη Χρυσή Αυγή. Η εισαγγελέας ζήτησε να μην αναγνωριστεί ελαφρυντικό στο σύνολο σχεδόν των κατηγορουμένων με μόνη εξαίρεση τρεις πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι οποίοι έχουν  καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε για τους πρώην βουλευτές Ευστάθιο Μπούκουρα, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, να τους αναγνωριστεί ένα επιμέρους ελαφρυντικό του προισχύοντος ποινικού κώδικα που αφορά τη μη καταδίκη τους για άλλο κακούργημα.

Για τους υπολοίπους καταδικασθέντες η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών. Η εισαγγελέας είπε: «Θα ήταν αντιφατικό από τη μια να αναγνωρίζουμε πως στρέφονται κατά του δημοκρατικού συνόλου πολιτεύματος και του κοινωνικού συνόλου και από την άλλη να τους χορηγούμε ελαφρυντικά».

Το δικαστήριο ξεκίνησε τη συνεδρίαση του στις 12:30 σήμερα με την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών.

Από την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά θα κριθεί και το ύψος των ποινών που θα επιβληθεί σε καθέναν από τους κριθέντες ενόχους.

Από την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά θα κριθεί και το ύψος των ποινών που θα επιβληθεί σε καθέναν από τους κριθέντες ενόχους . Για τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά η αλληλουχία της σημερινής διαδικασίας θα κρίνει αν θα έρθει αντιμέτωπος με ισόβια ή με 15ετή κάθειρξη. Αντίστοιχα, οι επτά ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αν θα έρθουν αντιμέτωποι με 15ετή κάθειρξη ή με πολύ μικρότερη ποινή καθώς αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι προβλεπόμενες ποινές κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Για τα μέλη της οργάνωσης, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο της ποινής των 5 έως 10 ετών σε 1 έως 5 έτη.

Η διαδικασία σήμερα εκτιμάται πως θα είναι πιο σύντομη όσον αφορά την αναγνώριση ελαφρυντικών, καθώς μετά την εισαγγελέα οι συνήγοροι έχουν δικαίωμα σύντομης δευτερολογίας. Το δικαστήριο, αφού συνεδριάσει, θα ανακοινώσει την απόφασή του για τα ελαφρυντικά, οπότε η διαδικασία θα περάσει στη φάση των ποινών.

 
Μετά την αναγγελία των ποινών το δικαστήριο δικαιούται να ζητήσει να προσαχθούν ενώπιόν του απόντες κατηγορούμενοι.

 

Τα ελαφρυντικά που επικαλέστηκαν
Επειδή είναι φιλόζωοι, επειδή ήταν αιμοδότες, επειδή έκαναν ερωτήσεις στην Βουλή για ΑμεΑ στα σχολεία. Ο Νίκος Μίχος ανέφερε μέχρι και το ότι παντρεύτηκε δυο φορές… την ίδια γυναίκα!

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, υποστήριξε πως είχε παράξει έργο!

Ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε… παρεξηγημένος, ενώ η Ελένη Ζαρούλια υποστήριξε πως αν δεν ήταν σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, δεν θα κατηγορούνταν.

Ο Γιάννης Λαγός… φιλόζωος και Χριστιανός Ορθόδοξος.

Ο Νίκος Μίχος… κι εκείνος φιλόζωος, πέρα από το αμίμητο επιχείρημα των δύο γάμων με την ίδια σύζυγο, ενώ ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης δήλωσε πως «δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων».

Τέλος, ο Ηλίας Παναγιώταρος αιτήθηκε ελαφρυντικά υποστηρίζοντας πως υπήρξε αιμοδότης από το 1993 και έκανε 2000 ερωτήσεις στη Βουλή, κυρίως για ΑΜΕΑ στα σχολεία, ενώ και ο Χρήστος Παππάς αιτήθηκε τα ίδια ελαφρυντικά (σ.σ. καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, πρότερο σύννομο βίο, μη εύλογη διάρκειας δίκης).

Όλα αυτά βεβαίως μέσω των δικηγόρων τους, καθώς κανείς τους δεν έδωσε το παρών στην δίκη 

ΑΠΕ - ΜΠΕ, newsit.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις