Από τον Χειρουργό Οφθαλμίατρο Dr. Κωνσταντίνο Καϊάφα
Κατά γενική ομολογία το γυναικείο σώμα είναι πιο ολοκληρωμένο και βιολογικά τελειοποιημένο, μέσα στην πολυπλοκότητα των λεπτομερειών του, σε σχέση με το ανδρικό. Ο λόγος είναι ότι έτσι έπρεπε να γίνει ώστε εξελικτικά να διασφαλιστεί η διαιώνιση του ανθρώπινου είδους στο χρόνο, χάρις στην ιδιότητα της γυναίκας να δίνει ζωή. Ισχύει όμως το ίδιο και για τους οφθαλμούς; Το ερώτημα αυτό αναλύουμε παρακάτω από διαφορετικές οπτικές.
- Η ξηροφθαλμία
Οι γυναίκες πάσχουν κατά 50% συχνότερα από ξηροφθαλμία, σε σχέση με τους άντρες, πιθανότητα η οποία μάλιστα αυξάνεται ακόμα περισσότερο προϊούσης της ηλικίας. Ο λόγος έχει να κάνει κυρίως με τον δακρυϊκό και τους μεϊβομιανούς αδένες, οι οποίοι είναι ιδιαιτέρως σημαντικοί για την παραγωγή και την καλή ποιότητα των δακρύων. Η ορθή λειτουργία των αδένων αυτών φαίνεται να σχετίζεται με τα ανδρογόνα, τις ορμόνες δηλαδή που είναι σε αυξημένη συγκέντρωση στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Ένας άλλος παράγοντας, που φαίνεται να επιτείνει την ξηροφθαλμία στις γυναίκες, είναι οι ορμονικές ανακατανομές/διακυμάνσεις, που συναντάμε ιδίως κατά και μετά την εμμηνόπαυση, καθώς και σε νεαρές γυναίκες, που λαμβάνουν αντισυλληπτικά.
- Ο καταρράκτης και το γλαύκωμα
Τα δεδομένα για τον καταρράκτη είναι λίγο αντιφατικά. Από τη μία πλευρά φαίνεται οι άνδρες να προσβάλλονται λιγότερο συχνά από καταρράκτη σε σύγκριση με τις γυναίκες. Από την άλλη όμως πλευρά τα οιστρογόνα ενεργούν προστατευτικά, καθώς όσες γυναίκες έχουν υψηλά ποσοστά οιστρογόνων για πολύ καιρό (εκείνες δηλαδή που έχουν πρωιμότερη εμμηναρχή και πιο καθυστερημένη εμμηνόπαυση), εμφανίζουν βραδύτερη χειροτέρευση του καταρράκτη. Όσον αφορά το γλαύκωμα, εξίσου προστατευτικά φαίνεται να λειτουργούν τα οιστρογόνα. Συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση, ακριβώς επειδή νωρίτερα μειώνονται τα οιστρογόνα τους, κινδυνεύουν περισσότερο από την ανάπτυξη γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας.
- Οι ραγοϊδίτιδες
Οι ραγοϊδίτιδες είναι μια κατηγορία οφθαλμικών φλεγμονών, στις οποίες μπορεί να προσβληθεί το πρόσθιο, το οπίσθιο ή και τα δύο τμήματα του οφθαλμού, και η βαρύτητα των οποίων ποικίλει ιδιαιτέρως, από ελαφριές και μεμονωμένες έως βαρύτατες ή/και υποτροπιάζουσες. Τα πιο συχνά αίτια είναι κάποιες αυτοάνοσες παθήσεις, οι οποίες ως γνωστόν προσβάλλουν πολύ συχνότερα γυναίκες από άντρες. Άρα από ραγοϊδίτιδες κινδυνεύουν κυρίως οι γυναίκες με μία εξαίρεση: τις ραγοϊδίτιδες μολυσματικής αιτιολογίας, που είναι μεν σπανιότερες, αλλά προσβάλλουν κυρίως άνδρες, γιατί οι άνδρες μολύνονται συχνότερα από σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους όπως η σύφιλη και το AIDS, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν και ραγοϊδίτιδα.
- Η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια (νόσος graves)
Η νόσος αυτή, άγνωστη σε πολλούς, την αναφέρουμε, γιατί έχει πολύ χαρακτηριστική κλινική εικόνα και γιατί έχει ίσως την πιο έντονη προτίμηση ανάμεσα στα δύο φύλα. Συγκεκριμένα, τόσο ο υπερ- όσο και ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζονται σε γυναίκες σαφώς συχνότερα σε σχέση με τους άνδρες. Όταν ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί, μπορεί να προσβληθούν τα μάτια και να παρουσιάσουν ένα σύνολο διαταραχών, με πιο χαρακτηριστική αυτή του εξοφθάλμου. Τέτοια κλινική εικόνα θα δούμε έως και δέκα φορές συχνότερα σε γυναίκες σε σχέση με τους άντρες.
- Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς
Οι άνδρες έχουν αποδεδειγμένα μεγαλύτερο μήκος οφθαλμού από τις γυναίκες, στοιχείο που δικαιολογεί ακριβώς και τις μεγαλύτερες πιθανότητές τους να πάθουν ρωγμές και άρα και αποκολλήσεις αμφιβληστροειδούς. Ένας δευτερεύων παράγοντας, που επίσης όμως παίζει ρόλο, είναι ο τρόπος ζωής των ανδρών, που είναι πιο επικίνδυνος για τραυματικής αιτιολογίας αποκολλήσεις (μαχητικά σπορ, συχνότεροι τσακωμοί/ξυλοδαρμοί, πιο χειρωνακτικής φύσεως εργασίες κτλ).
Συμπερασματικά, είναι μάλλον γενικόλογο να πούμε ότι είτε το ανδρικό είτε το γυναικείο φύλο έχει καλύτερα/λειτουργικότερα/πιο άρτια δομημένα μάτια. Όπως έγινε και από τα παραπάνω παραδείγματα κατανοητό υπάρχουν παθήσεις που προσβάλλουν κυρίως άνδρες, άλλες που προσβάλλουν κυρίως γυναίκες και άλλες, όπου το φύλο δεν φαίνεται να παίζει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο. Άτομα και των δύο φύλων λοιπόν οφείλουν εξίσου να προσέχουν τα μάτια τους και να είναι συνεπείς στα προληπτικά τους οφθαλμολογικά τσεκάπ, ανάλογα και με το προφίλ κινδύνου του καθενός ατομικά.
Info
Dr. Kωνσταντίνος Ε. Καϊάφας, MD, Dr. med.,FEBO, Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Διεύθυνση Ιατρείου :Αγίου Κωνσταντίνου Αγυιάς 67, Πάτρα
τηλ: 2614000379
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr