Τι αναφέρουν οι φοιτητές- Τι απαντά ο πρύτανης
Εντάσεις και έντονο προβληματισμό έχει φέρει σε φοιτητές Θετικών Σχολών του Πανεπιστημίου Πατρών η εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση. Μετά την τους φοιτητές της Ιατρικής και αυτοί του Τμήματος Βιολογίας ζητούν να παρακολουθήσουν μαθήματα διαζώσης, πράγμα που αυτή τη στιγμή δε γίνεται λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Όπως εξηγεί μέσω ανακοίνωσης ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος «Η παύση των εργαστηρίων αφαιρεί τεράστιο κομμάτι της γνώσης και των δεξιοτήτων που λαμβάνουν και οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών τους, μέσω της αποσύνδεσης θεωρίας και πράξης». Να σημειώσουμε ότι το ίδιο επισήμαναν και φοιτητές της Ιατρικής, πριν κάποιες μέρες.
Όπως αναφέρουν οι φοιτητές του Τμήματος Βιολογίας, απευθύνθηκαν στην Πρυτανεία για το παραπάνω ζήτημα για να πάρουν κάποια απάντηση.
«Δεν λάβαμε καμία ουσιαστική απάντηση καθώς η πρυτανεία διατηρώντας μια ουδέτερη στάση μετέφερε την ευθύνη στα τμήματα. Μας είπαν ότι η πραγματοποίηση ή αναπλήρωση των εργαστηρίων είναι στην δικαιοδοσία των καθηγητών του κάθε μαθήματος» τονίζουν.
Το ίδιο επισήμανε και στο thebest.gr ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας.
«Υπάρχει ΚΥΑ για τον τρόπο που πρέπει να κινηθούμε και να γίνουν τα μαθήματα, αν και αυτό είναι κάτι το ποιο ανήκει στη δικαιοδοσία του κάθε Τμήματος. Θα γίνει προσπάθεια όσα μαθήματα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο δια ζώσης, να συνεχιστούν όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο πεδίο της πανδημίας. Ωστόσο, προσωπικά, ανησυχώ ιδιαίτερα για την εξέλιξη της» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τι αναφέρει ο φοιτητικός σύλλογος Βιολογικού σε ανακοίνωσή του
Μετά από την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση πήρε την εσπευσμένη απόφαση για το οριζόντιο κλείσιμο των σχολών και την αποκλειστική τηλεκπαίδευση σε όλα τα πανεπιστήμια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την παύση των εργαστηρίων μας το οποία μέχρι τώρα γινόταν με πλήρη τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας. Αυτό αφαιρεί τεράστιο κομμάτι της γνώσης και των δεξιοτήτων που λαμβάνουμε και οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών μας μέσω της αποσύνδεσης θεωρίας και πράξης.
Στις 2/11 ως Φοιτητικός Σύλλογος Bιολογικού Πατρών , απευθυνθήκαμε στην πρυτανεία για το παραπάνω ζήτημα για να πάρουμε κάποια απάντηση στο παραπάνω ζήτημα. Δεν λάβαμε καμία ουσιαστική απάντηση καθώς η πρυτανεία διατηρώντας μια ουδέτερη στάση μετέφερε την ευθύνη στα τμήματα. Μας είπαν ότι η πραγματοποίηση ή αναπλήρωση των εργαστηρίων είναι στην δικαιοδοσία των καθηγητών του κάθε μαθήματος.
Η πραγματικότητα όμως είναι πως τα τμήματα είναι δεσμευμένα από την σφοδρή υποχρηματοδότηση η οποία, με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν αφήνει σχεδόν καθόλου περιθώρια για την δια ζώσης αναπλήρωση των χαμένων εργαστηρίων. Για τα ελληνικά πανεπιστήμια η υποχρηματοδότηση αποτελεί μια πάγια κατάσταση λόγω των μνημονιακών πολιτικών των τελευταίων κυβερνήσεων και τώρα μέσα στην πανδημία βλέπουμε ότι αυτή η πολιτική οδηγεί στην ανεπαρκή κρατική μέριμνα για την παιδεία και υγεία.
Στην κατάσταση αυτή φαντάζει παράλογη η στάση της κυβέρνησης που κρατάει τα σχολεία ανοιχτά με 25 μαθητές ανά τμήμα την ίδια στιγμή που θεωρεί τα πανεπιστήμια εστία μόλυνσης και τους φοιτητές ανεύθυνους νεολαίους. Γνωρίζουμε πως τα εργαστήρια ως τώρα πραγματοποιούνταν με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας!
· Διεκδικούμε δια ζώσης πραγματοποίηση όλων των εργαστηρίων που θα χαθούν όταν και εφόσον αυτό θα είναι υγειονομικά εφικτό
· Να μην χαθεί η πρακτική γνώση από τα πτυχία μας
· Δεν μας αρκεί η τηλεκπαίδευση και είμαστε ενάντια στην μονιμοποίηση της
· Απαιτούμε αναβάθμιση των σπουδών μας και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης
· Απαιτούμε πρόσληψη και μονιμοποίηση του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού
Απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης για από κοινού πάλη για παιδεία στο ύψος των αναγκών μας!
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr