20-22 Νοεμβρίου 2020- 528η-530η ΗΜΕΡΕΣ του Ημερολογίου
Περιμένοντας τα αποτελέσματα της βιοψίας, τα οποία όπως ξέρετε αργούν, δίνω το βάρος μου στην αναζήτηση πληροφοριών και συμβουλών που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή των καρκινοπαθών και να τους ενισχύσουν στη μάχη που δίνουν. Βρήκα λοιπόν πρόσφατες πληροφορίες που αφορούν στον μεταστατικό καρκίνο, τον εφιάλτη όλων των καρκινοπαθών.
Η έλλειψη βιταμίνης D είναι συχνή και στους καρκινοπαθείς.
Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η λήψη βιταμίνης D3 μειώνει κατά 17% τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για επιθετικό μεταστατικό καρκίνο και πρόωρο θάνατο. Δεν μειώνει όμως τον κίνδυνο να προσβληθεί κάποιος από καρκίνο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας Πολέτ Τσάντλερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women's της Βοστώνης, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 26.000 ανθρώπους στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης μελέτης VITAL (Vitamin D and Omega 3 Trial). Από αυτούς, περίπου οι μισοί έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D3 καθημερινά, ενώ οι υπόλοιποι εικονική βιταμίνη (πλασίμπο).
Στη διάρκεια μίας πενταετίας περίπου, το 6% των συμμετεχόντων και στις δύο ομάδες εμφάνισαν κάποια μορφή καρκίνου, ιδίως προστάτη, μαστού και πνευμόνων, συνεπώς η λήψη βιταμίνης D3 δεν επηρέασε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Διαπιστώθηκαν, όμως, οφέλη της βιταμίνης D3 στη μείωση των μεταστάσεων σε άλλα όργανα του σώματος σε όλα τα είδη καρκίνων, ιδίως σε καρκινοπαθείς με φυσιολογικό βάρος.
Το 1,7% των συμμετεχόντων στην ομάδα της βιταμίνης εμφάνισε μεταστατικό καρκίνο ή πέθανε εξαιτίας του, έναντι ποσοστού 2,1% στην ομάδα του πλασίμπο.
Στα άτομα με φυσιολογικό βάρος (με δείκτη μάζας σώματος κάτω του 25) που έπαιρναν D3, η μείωση του κινδύνου για μεταστατικό ή θανατηφόρο καρκίνο έφθανε το 38%.
«Το πρωταρχικό μήνυμα της μελέτης μας είναι ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης μεταστατικού ή θανατηφόρου καρκίνου μεταξύ των ενηλίκων χωρίς διάγνωση καρκίνου. Επίσης, δείχνει ότι η παχυσαρκία μπορεί να δημιουργεί αντίσταση στα οφέλη της βιταμίνης D», ανέφερε η δρ Τσάντλερ.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open».
Τι είναι η Βιταμίνη D;
H βιταμίνη D ή βιταμίνη του ήλιου, είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η σύνθεση της οποίας:
- Απαιτεί έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (90%),
- Μικρό μέρος των αναγκών της προέρχεται από τις τροφές (10%).
Ο οργανισμός παράγει τη βιταμίνη D όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Παράγεται όταν το φως του ήλιου (ακτίνες UV), μετατρέπει τη δεϋδροχοληστερόλη σε προβιταμίνη D3. Στη συνέχεια, η θερμότητα του ήλιου συμβάλει στο να μετατρέψει ο οργανισμός την προβιταμίνη D3 σε βιταμίνη D3. Τέλος, μετατρέπεται στο ήπαρ σε 25-υδροξυβιταμίνη D.
Ο χρόνος έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία που απαιτείται για τη σύνθεση των απαραίτητων ποσών βιταμίνης D εξαρτάται από την ηλικία, το χρώμα του δέρματος, την εποχή όπως επίσης και από τη χρήση αντιηλιακού. Συνήθως 10-15 λεπτά έκθεσης είναι αρκετά την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ ο χρόνος είναι διπλάσιος κατά τους χειμερινούς μήνες.
Ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνη D;
Τροφές στις οποίες βρίσκεται η βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια (ρέγκα, σολομός, τόνος, λαυράκι, φαγκρί, κολιός, σαρδέλες), η μαργαρίνη, το συκώτι, το μουρουνέλαιο, ο κρόκος του αυγού και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά και δημητριακά πρωινού.
Εκτός των τροφών υπάρχει διαθέσιμη και στη μορφή των συμπληρωμάτων διατροφής. Συστήνεται τα συμπληρώματα βιταμίνης D να λαμβάνονται παρουσία γεύματος που περιέχει λίπος ή μετά το φαγητό, και επίσης να αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά με 0% λιπαρά.
Ποιές είναι οι μορφές της βιταμίνης D;
H βιταμίνη D υπάρχει σε δύο μορφές:
Tην εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2) η οποία προέρχεται από φυτικές πηγές
Tη χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3),η οποία παράγεται από όλα τα θηλαστικά και τα ψάρια και θεωρείται ότι είναι πιο άμεσα απορροφήσιμη.
Πού βρίσκεται η βιταμίνη D3
Η D3 βρίσκεται σε λίγες μόνο τροφές, αποκλειστικά ζωικής προέλευσης. Οι κυριότερες πηγές βιταμίνης D3 στη διατροφή μας είναι τα ψάρια (π.χ. σολομός και πέστροφα) και το αυγό (με τον κρόκο του). Να σημειωθεί ότι κατά τη διαδικασία παραγωγής τους ορισμένα προϊόντα (κυρίως γαλακτοκομικά, δημητριακά, χυμοί και ψωμί) ενισχύονται με ποσότητες βιταμίνης D.
Ρωτήστε το γιατρό σας
Εκείνο που θα επαναλάβω ειδικά γι τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, είναι μην τα πάρετε αν δεν ρωτήστε προηγουμένως το γιατρό σας. Υπάρχουν περιπτώσεις που η λήψη ενός φαινομενικά αθώου συμπληρώματος, μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τη θεραπεία που ακολουθείτε. Γι αυτό πριν πάρετε οτιδήποτε συμβουλευτείτε τον θεράποντα γιατρό σας.
Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr
Το ημερολόγιο
Καρκίνος του προστάτη: συμπτώματα, κίνδυνοι, διατροφή- Τι πρέπει να γνωρίζετε
19 Νοεμβρίου 2020- 527η ΗΜΕΡΑ του Ημερολογίου
Ο Τ. Κωστής και η Τ. Μακρή μιλούν για την περιπέτειά τους με τον καρκίνο
23 Νοεμβρίου 2020- 531η ΗΜΕΡΑ του Ημερολογίου