Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Αυξημένος κίνδυνος για δύο τύπους καρκίνου αν ματώνουν τα ούλα σας!

Αυξημένος κίνδυνος για δύο τύπους καρκίν...
Νασόπουλος Νάσος

27-29 Νοεμβρίου 2020- 535η-537η ΗΜΕΡΕΣ του Ημερολογίου

Η νόσος των ούλων (ουλίτιδα) αυξάνει τον κίνδυνο για πολλά προβλήματα υγείας πέρα από την απώλεια δοντιών, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις.

Τώρα μαθαίνουμε ότι η ουλίτιδα, η οποία έχει ως βασικό σύμπτωμα τα ούλα που ματώνουν, συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου!

Μια πρόσφατη μελέτη από το Χάρβαρντ που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut υποδηλώνει ότι τα μικρόβια που συσσωρεύονται μεταξύ των δοντιών και των ούλων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου.

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ ανέλυσαν δεδομένα από δύο μεγάλες μελέτες υγείας που περιελάμβαναν σχεδόν 150.000 άνδρες και γυναίκες. Σε έως και 28 έτη παρακολούθησης, διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με άτομα των οποίων τα ούλα ήταν πιο υγιή, εκείνα με ιστορικό περιοδοντικής νόσου (ουλίτιδα) είχαν:

  • 43% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου και
  • 52% αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου

Ο κίνδυνος ήταν ακόμη υψηλότερος σε άτομα με ουλίτιδα αρκετά σοβαρή ώστε να προκαλέσει απώλεια δοντιών.

Η μελέτη είναι παρατηρητική και δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος (δηλαδή ότι η ουλίτιδα προκαλεί καρκίνο), αλλά θα μπορούσε να σημαίνει ότι κάποια μέρα οι γιατροί θα συμπεριλάβουν την στοματική εξέταση για την υγεία των ούλων στο πλαίσιο της αξιολόγησης του συνολικού κινδύνου για καρκίνο ενός ατόμου.

Ευτυχώς, είναι εύκολο να αποφευχθεί η ουλίτιδα. Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση συνιστά να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, να τα καθαρίζετε και με οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και να κάνετε οδοντιατρική εξέταση και καθαρισμό τακτικά.

Ας δούμε όπως κάποιες πληροφορίες για την ουλίτιδα από την οδοντίατρο κ. Ιωάννα Κληρονόμου:

Ποια είναι τα συμπτώματα της ουλίτιδας;

Χαρακτηριστικά συμπτώματα της ουλίτιδας είναι τα εξέρυθρα και διογκωμένα ούλα τα οποία αιμορραγούν πολύ εύκολα και η κακοσμία του στόματος. Η ουλίτιδα σπανίως προκαλεί πόνο, ίσως κάποιο ελαφρύ τσούξιμο στα ούλα. Σε περίπτωση πόνου η αιτιολογία συνήθως είναι διαφορετική και θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας για μια αξιολόγηση.

Ποιες είναι οι αιτίες, που οφείλετε η ουλίτιδα και πώς την αντιμετωπίζουμε;

Η ουλίτιδα συνήθως προκαλείται από ανεπαρκής στοματική υγιεινή. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μια αναστρέψιμη κατάσταση (αντίθετα με την περιοδοντίτιδα) και ο τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι με τακτές αποτρυγώσεις (καθαρισμούς δοντιών) και υψηλής ποιότητας στοματική υγιεινή.

Παράγοντες οι οποίοι μπορεί να συμβάλλουν στην εξέλιξη της ουλίτιδας είναι ο διαβήτης, το κάπνισμα, η γενετική προδιάθεση, η κακή διατροφή, το στρες, οι ορμονικές διαταραχές, η εγκυμοσύνη, κάποια φάρμακα και διάφορα άλλα.

Θεραπεία ουλίτιδας & Τρόποι αντιμετώπισης στο οδοντιατρείο

Η θεραπεία της ουλίτιδας περιλαμβάνει ουσιαστικά 2 καθαρισμούς μέσα σε διάστημα 15 ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων ο ασθενής ακολουθεί πίστα της οδηγίες στοματικής υγιεινής που έχει λάβει από τον οδοντίατρό του κατά τον πρώτο καθαρισμό και πιθανότητα χρησιμοποιεί και ειδικό φαρμακευτικό-αντισηπτικό στοματικό διάλυμα ή/και ειδική οδοντόκρεμα η οποία του συνταγογραφείται στο τέλος της θεραπείας.

Κατά τον δεύτερο καθαρισμό γίνεται επαναξιολόγηση της κατάστασης και ανάλογα των ευρημάτων προγραμματίζεται ο επόμενος καθαρισμός (περίπου σε 4 μήνες). Η φαρμακευτική αγωγή με χορήγηση φαρμάκων, αντιβιοτικών ή και συμπληρωμάτων βιταμινών (με κύριο συστατικό την βιταμίνη C),  πρέπει να δίνετε ΜΟΝΟ μετα από συνεννόηση με τον οδοντίατρό σας, αφού έχει καταγράψει όλο το ιατρικό ιστορικό σας και έχει συνεννοηθεί με θεράποντες ιατρούς άλλων ειδικοτήτων που πιθανών σας παρακολουθούν.

Πονάει η θεραπεία της ουλίτιδας;

Όλες οι θεραπείες μπορούν να είναι εντελώς ανώδυνες με τη χρήση της απαραίτητης αναισθησίας. Κατά γενική ομολογία όμως η θεραπεία ουλίτιδας δεν είναι επίπονη.

Η ουλίτιδα είναι μεταδοτική, κολλητική;

Όχι!

Υπάρχουν σπιτικά γιατροσόφια για την ουλίτιδα;

Το λεμόνι και το χαμομήλι είναι σπιτικά γιατροσόφια που μπορούν να δράσουν περιστασιακά και σε καμία περίπτωση δεν θεραπεύουν την ουλίτιδα. Θυμηθείτε ότι η ουλίτιδα είναι ιάσιμη, η περιοδοντίτιδα – μια εξέλιξη της ουλίτιδας- όχι, οπότε όταν έχετε συμπτώματα που έχουν αναφερθεί παραπάνω, επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας, η θεραπεία είναι ανώδυνη και το κόστος της χαμηλό σε σχέση με αυτά που μπορεί να ακολουθήσουν, εάν το αμελήσετε.

Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαβάστε το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Το ημερολόγιο