Στη διαδικτυακή εκδήλωση συμμετείχαν οι Θ. Σκυλακάκης, Μ. Σπυράκη, Ν. Φαρμάκης και Πλάτωνας Μαρλαφέκας
Βοήθεια στις επιχειρήσεις που επλήγησαν εξαιτίας της πανδημίας, στην πιο κρίσιμη χρονική στιγμή, αμέσως μόλις ξεκινήσει ο εμβολιασμός στη χώρα, θα παρέχει η κυβέρνηση, διαμήνυσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκης, συμμετέχοντας στην εκδήλωση που οργάνωσε το Επιμελητήριο Αχαΐας, στο πλαίσιο του 23ου Forum Ανάπτυξης, που διοργανώθηκε από την εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων». Μια εκδήλωση που συμμετείχαν η Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής της ΝΔ, ο Δημήτρης Σκάλκος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας και στόχο είχε να αποτυπώσει την επόμενη ημέρα της πανδημίας στον τομέα της Οικονομίας. Συντονιστής ο δημοσιογράφος Μιχάλης Βασιλάκης.
Θ. Σκυλακάκης: «Θα διασώσουμε επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας»
Όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, το πρόγραμμα των εμβολιασμών στη χώρα μας αναμένεται να συμπέσει με τη λήξη των ενισχύσεων που θα έχουν δοθεί στις επιχειρήσεις από την κυβέρνηση, αρχές Απριλίου. Εκείνη την περίοδο, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, η κυβέρνηση θα παντρέψει την αλλαγή ψυχολογίας στην αγορά με επιπρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που κινδυνεύουν λόγω της πανδημίας. Μέχρι στιγμής ήδη 450.000 επιχειρήσεις έχουν ενισχυθεί μέσω του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής για να διατηρήσουν 750.000 θέσεις εργασίας μέχρι τον Απρίλιο.
«Η διαφορά πανδημίας από τον πόλεμο είναι ότι κατά την πανδημία δεν έχει υπάρξει καταστροφή υποδομών και φυσικού κεφαλαίου. Με τη βοήθεια της Ευρώπης λοιπόν έχουμε προστατεύσει τις υποδομές και τον παραγωγικό ιστό σε σημαντικό βαθμό» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.
Kαι σημείωσε ότι «βγαίνοντας από την πανδημία θα έχουμε αλλαγή ψυχολογίας στην καταναλωτική συμπεριφορά και στις επενδύσεις. Αυτή η αλλαγή ψυχολογίας δεν είναι δεδομένο ότι θα κρατήσει πολύ. Είναι «κλειδί» το να παντρέψουμε εκείνη τη στιγμή με τα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων που κινδυνεύουν. Συνεπώς βγαίνοντας τότε από την κρίση θα δώσουμε έμφαση σε επιχειρήσεις που λειτουργούσαν και είχαν προοπτική, έστω και με δυσκολίες, αλλά επλήγησαν. Αν δεν το κάνουμε κινδυνεύουν τόσοι οι επιχειρήσεις όσο και οι θέσεις εργασίας».
Ξεκινούν έργα από Ταμείο Ανάκαμψης
Προανήγγειλε επίσης την έναρξη έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης, εντός του Δεκεμβρίου, αξιοποιώντας το σχέδιο κανονισμού και της απόφασης που έχουν λάβει οι ηγέτες της Ε.Ε., σύμφωνα με το οποίο μπορούν να γίνουν δεκτές δαπάνες σε έργα και σε επενδύσεις από το Φεβρουάριο του 2020.
«Αυτό είναι σημαντικό γιατί δεν θα περιμένουμε να φθάσει ο Απρίλιος – Μάιος που είναι το νωρίτερο που μπορεί να εγκριθεί ένα πλάνο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα ξεκινήσουμε νωρίτερα. Έτσι από την αρχή του έτους θα επιταχύνουμε και τις μεταρρυθμίσεις. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που βλέπω τόσες πολλές επενδύσεις και τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.
Μ. Σπυράκη: Να στοχεύσουν στην δημιουργία Αδριατικής Οδού
Ακολούθως η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη τόνισε ότι « τα χρήματα που αναμένονται από τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι της τάξεως 1,8 τρισεκατομμύρια, χρήματα τα οποία θα διατεθούν αναλόγως, παρά τα προβλήματα που μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί εξαιτίας της στάσης ορισμένων χωρών, όπως της Ουγγαρίας και τη Πολωνίας.
«Θέλω να συγχαρώ τον κ. Σκυλακάκη για την επιλογή της Ελλάδος να προχωρήσει από τώρα σε επένδυση στην κατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό μας δίνει ένα προβάδισμα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες». Τόνισε ότι ειδικά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος η στόχευση θα πρέπει να είναι σε ώριμα έργα και κατέθεσε την πρόταση για εκσυγχρονισμό της Αδριατικής Οδού, έργο που μπορεί να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ευρωβουλευτής πρότεινε δημιουργία μιας «πράσινης οδού», με σημεία ηλεκτροφόρτισης, με σταθμούς υδρογόνου και ανανεώσιμων φυσικών πηγών.
«Στο κομμάτι που θα περιλαμβάνεται στην ελληνική επικράτεια μπορούμε να πάμε ένα βήμα πιο πέρα και να ζητήσουμε επιπλέον κοινοτικούς πόρους» σημείωσε η κ. Σπυράκη.
Δ. Σκάλκος: Η Περιφέρεια στο προσκήνιο του νέου ΕΣΠΑ
Ο Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, εξήγησε ότι η χώρα μας εκμεταλλεύτηκε το μέγιστο των πόρων και των ενισχύσεων του συγκεκριμένου προγράμματος και μάλιστα πολλές από τις ενισχύσεις των επιχειρήσεων στο πρώτο κύμα της πανδημίας προήλθαν από αυτό.
«Πρέπει να δούμε πώς θα ανατάξουμε την οικονομία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις για να έρθει η ανάπτυξη. Συνεπώς μιλάμε για πάρα πολλούς πόρους που αναμένονται, θα έλεγα ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ». Και σε αυτούς τους πόρους έρχονται οι πόροι των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Η χώρα μας σε σχέση με το τρέχον ΕΣΠΑ έχει μια σημαντική αύξηση της τάξεως του 7%. Το μεγαλύτερο μέρος θα κατευθυνθεί στην περιφερειακή ανάπτυξη» ανέφερε ο κ. Σκάλκος τονίζοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα πληροφορηθούμε τι ποσά θα αντιστοιχούν και για τη Δυτική Ελλάδα.
Χαρακτήρισε «τραγική» τη μετάβαση από το προηγούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ στο σημερινό και δεσμεύτηκε ότι «οι χρόνοι της προηγούμενης περιόδου δεν θα επαναληφθούν». Και τόνισε ότι η χρηματοδότηση θα γίνει με εθνικούς πόρους, χρήματα που θα επιστραφούν στο ελληνικό κράτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Νεκτάριος Φαρμάκης: Προαπαιτούμενο ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας
Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης επεσήμανε «πρέπει να προστατεύσουμε την πραγματική κοινωνία και την πραγματική αγορά. Είναι υποχρέωση όλων μας να συμβάλλουμε με αποτελεσματικό τρόπο στις ανάγκες της κοινωνίας. Η επόμενη ημέρα έχει στον πυρήνα της ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση των υποδομών, που είναι πολύτιμες, και την ένταξη της Δυτικής Ελλάδας σε σύγχρονα ψηφιακά και ενεργειακά δίκτυα. Στόχος μας η διεκδίκηση επενδύσεων στον τομέα της τεχνολογίας αλλά και της πράσινης Οικονομίας». Επεσήμανε ακόμη ότι η ΠΔΕ εξασφάλισε 120 εκατομμύρια ευρώ για την στήριξη της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.
Π. Μαρλαφέκας: Βοήθεια στην εστίαση, αντίστοιχη που δόθηκε στη μεταποίηση
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας σημείωσε ότι η Δυτική Ελλάδα κατέχει το θλιβερό ρεκόρ να είναι από τις τελευταίες περιοχές της χώρας στον τομέα της ανάπτυξης και στο κατά κεφαλήν εισόδημα και ζήτησε να γίνουν βήματα ώστε να συγκλίνει με τον υπόλοιπο μέσο όρο. Σε σχέση με την οικονομία της χώρας μας τόνισε ότι : «Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να πάρει μέτρα για να εκκινήσει την παγκόσμια οικονομία, γιατί οι καταστροφές είναι αντίστοιχες ενός παγκόσμιου πολέμου».
Και ζήτησε από τον κ. Σκυλακάκη να κάνει προσπάθειας ώστε ο τομέας της εστίασης να τύχει των ευεργετημάτων που είχε ο τομέας της μεταποίησης, μιας και στην Δυτική Ελλάδα η εστίαση είναι ένας βασικός κρίκος των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων της οικονομίας.
Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι μια λύση που θα εξεταστεί είναι η ένταξη των επιχειρήσεων αυτού του κλάδου στο Ταμείο Ανάκαμψης, εξήγησε όμως ότι προαπαιτεί η κάθε επιχείρηση να έχει ένα αξιοπρεπές τραπεζικό προφίλ.
«Το τραπεζικό προφίλ μπορεί να οικοδομηθεί και έτσι και η εστίαση μπορεί να μπει στις επιλεξιμότητες του Ταμείου Ανάκαμψης» εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr