Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

O Βαν Γκονγκ κυριάρχησε φέτος στις αναζητήσεις των φιλότεχνων στο διαδίκτυο

O Βαν Γκονγκ κυριάρχησε φέτος στις αναζη...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Σύμφωνα με το Μουσείο Getty του Λος Αντζελες, τα αναγνωρίσιμα έργα του θρυλικού Ολλανδού ζωγράφου και η μάχη του με την ψυχική υγεία μαγνήτισαν το κοινό

Κι όμως υπάρχει μια οικουμενική κοινότητα εραστών της τέχνης της ζωγραφικής που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα για μεγάλους εικαστικούς και τα σημαντικότερα έργα τους. Οι υπεύθυνοι του Μουσείου Getty στο Λος Άντζελες αποφάσισαν να κάνουν μια ανασκόπηση της χρονιάς σε στυλ Spotify παρουσιάζοντας τα έργα τέχνης που αγάπησαν περισσότερο οι φιλότεχνοι φέτος. Η λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους καλλιτέχνες που αναζήτησαν περισσότερο όσοι επισκέφθηκαν τον ιστότοπο του Μουσείου και τα έργα τέχνης που μάζεψαν τις περισσότερες σελιδοπροβολές.

«Πρωταθλητής» ο Βαν Γκονγκ

Όπως προέκυψε από την έρευνα, στην κορυφή της λίστας των αναζητήσεων βρίσκεται φέτος ο Βίνσεντ βαν Γκογκ. Η ακτινοβολία του ομώνυμου μουσείου στο Αμστερνταμ, οι κοσμογυρισμένες ψηφιακές εκθέσεις προσέγγισης της δουλειάς του αλλά και οι ταινίες για την ταραγμένη  ζωή του, τον έφεραν πιο κοντά στον κόσμο. Επιπλέον, κρίθηκε πως αυτή τη δύσκολη χρονιά πολλοί ήταν εκείνοι που στράφηκαν στο έργο του ιδιοφυούς αλλά βασανισμένου καλλιτέχνη για να πάρουν ελπίδα. Οι «Ίριδες», ο πίνακας που ζωγράφισε όταν νοσηλευόταν στο άσυλο Σεν Πωλ ντε Μουζόλ στην Σεν Ρεμί ντε Προβάνς στη Γαλλία, τον τελευταίο χρόνο πριν τον θάνατό του το 1890, ήταν μάλιστα το έργο με τις περισσότερες προβολές από όλες τις άλλες.

Θυμίζουμε πως ο Βαν Γκονγκ αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε μετά την αυτοκτονία του καθώς τα ψυχωτικά επεισόδια και οι παραισθήσεις του είχαν αμαυρώσει τη φήμη του. Η δόξα του καλλιεργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και έκτοτε αναδείχθηκε ως ο πρωτοποριακός, τραγικός εξπρεσιονιστής που σφράγισε αναξίτηλα την εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης. 


Άλλοι δημοφιλείς καλλιτέχνες για φέτος ήταν  ο ρομαντικός  Γάλλος ιμπρεσιονιστής Κλοντ Μονέ, ο επικός Ολλανδός Ρέμπραντ, ο Γάλλος μοντερνιστής Μανέ και ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής Εντγκαρ Ντεγκά. Όπως φαίνεται το κοινό συνεχίζει να λατρεύει την παραστατική τέχνη που έχει μελετηθεί.

Η ανασκόπηση του Μουσείου έχει τίτλο «Getty Wrapped 2020», ανακαλώντας τις ανάλογες λίστες που δημοσιεύει το Spotify στο τέλος της κάθε χρονιάς.

Το κοινό λοιπόν αναζήτησε περισσότερο:


Τους όρους:
French (3,965 προβολές)
Holland (3,722 προβολές)
Van Gogh (1,852 προβολές)
Portrait (1,795 προβολές)
Monet (1,402 προβολές)

Τους καλλιτέχνες:
Vincent van Gogh (1,852 προβολές)
Claude Monet (1,402 προβολές)
Édouard Manet (484 προβολές)
Rembrandt (331 προβολές)
Edgar Degas (318 προβολές)

Τα έργα:
Vincent van Gogh, «Ίριδες» (1889), (38,324 προβολές)
Paul Cézanne, «Νεκρή φύση με μήλα» (1893–1894), (14,213 προβολές)
William-Adolphe Bouguereau, «Νεαρό κορίτσι αμύνεται απέναντι στον έρωτα» (1880), (13,982 προβολές)
Master of St. Cecilia, «Παναγία και παιδί» (1290–1295), (13,461 προβολές)
Édouard Manet, «Jeanne -Άνοιξη)» (1881), (13,245 προβολές)

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View