Εκδήλωση του ΕΑΠ στο 23ο FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Η ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να σπάσουν τα στερεότυπα που έχουν οδηγήσει σε αποξένωση τα Πανεπιστήμια από την πραγματική οικονομία και τη βιομηχανία, τονίστηκε κατά την διαδικτυακή συνεδρία που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11/12 από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του 23ου Forum Ανάπτυξης.
Κεντρικοί ομιλητές Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Παιδείας Βασίλειος Διγαλάκης.
Μετείχαν ακόμη ο Οδυσσέας Ζώρας, Πρόεδρος ΕΑΠ, τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Δρ. Γεώργιος Αναστασόπουλος, Αντιπροέδρος του Αμερικανικού φορέα Διαπίστευσης IAS-International Accreditation Service, ο Κλεομένης Μπάρλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Ομότιμος Καθηγητής Παν. Πατρών, ο Στάθης Ευσταθόπουλος, Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Θεμάτων ΕΑΠ, Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Κωνσταντίνος Καραμάνης, Αντιπρόεδρος Έρευνας ΕΑΠ, Αν Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Συντονιστής της εκδήλωσης ο δημοσιογράφος Σπύρος Χαριτάτος
Για το λιανεμπόριο
Στην αρχή της παρέμβασής του, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε για ποιους λόγους δεν άνοιξε το λιανεμπόριο, καθώς η εκδήλωση συνέπεσε με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς την εορταστική περίοδο.
Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης: « Ζούμε σε εποχή πανδημίας. Μεγάλη σημασία έχει πώς θα νικήσει η ανθρωπότητα και η Ελλάδα την πανδημία. Σήμερα ανακοίνωσα, με μεγάλη στεναχώρια, ότι δεν καταφέραμε να φθάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επιδημιολογικό φορτίο που θα μας επέτρεπε να ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο κατά τη διάρκεια των εορτών. Τα κρούσματα ξεπερνούν τα 1300, όταν στόχος για να ανοίξει το λιανεμπόριο ήταν τα 500. Δεν επέτρεπε η πραγματικότητα το λιανικό εμπόριο να λειτουργήσει».
Και συνέχισε λέγοντας: «Δεν ήταν ο φόβος μας τα μέτρα ασφαλείας σε ένα κατάστημα. Αντιθέτως, έχω πλήρη εμπιστοσύνη στους επαγγελματίες ότι θα τηρήσουν τα μέτρα. Αλλά για να φθάσει κάποιος σε ένα κατάστημα, θα είχαμε τους κεντρικούς δρόμους όλης της χώρας ασφυκτικά γεμάτους δρόμους. Οι ασφυκτικά γεμάτοι δρόμοι θα έφερναν ένα επόμενο κύμα πανδημίας, τόσο μεγάλο, που το σύστημα υγείας θα κατέρρεε και οι θάνατοι θα ήταν χιλιάδες. Κανένας μας δεν μπορούσε να πάρει την ευθύνη για κάτι τέτοιο. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέξαμε την εξ αποστάσεως παράδοση (click away). Αυτό βέβαια δημιουργεί μια γκρίνια, και δεν υποκρίνομαι ότι αυτός είναι ένας τρόπος που θα ανακουφίσει τους εμπόρους για τον χαμένο τζίρο. Είναι όμως ένας τρόπος για να ανακουφιστούν και οι ταχυμεταφορές που έχουν φρακάρει από τις παραγγελίες και να μπορέσει το εμπόριο να λειτουργήσει στοιχειωδώς. Αν και αυτό επιβαρύνει επιδημολογικά τη χώρα, θα το σταματήσουμε»
Για το Πανεπιστήμιο
Στη συνέχεια τόνισε ότι «επικρατεί μια λανθασμένη και βαθειά ριζωμένη νοοτροπία στην Ελλάδα, που θέλει τα πανεπιστήμια αποστειρωμένα από την αγορά, αποκομμένα από το επιχειρείν, σαν αποστειρωμένη αίθουσα χειρουργείου που δεν επιτρέπεται να έχει επαφή με τον εξωτερικό κόσμο».
Υποστήριξε ότι με αυτή τη νοοτροπία ούτε η Ελλάδα μπορεί να πάει μπροστά, ούτε η Οικονομία της χώρας. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτό το χάσμα να γεφυρωθεί και να γίνουν ουσιαστικά βήματα. «Η κυβέρνηση μετέφερε τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης για να σηματοδοτήσει διαφορά νοοτροπίας. Θέλουμε τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την Αγορά και τη Βιομηχανία», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο Γιώργος Αναστασόπουλος, Αντιπρόεδρος του Αμερικανικού φορέα Διαπίστευσης IAS-International Accreditation Service, συμπλήρωσε ότι για να κτιστεί σχέση εμπιστοσύνη μεταξύ Πανεπιστημίου και αγοράς απαιτείται: Αξιοπιστία, Κύρος, Αναγνωρισιμότητα, Ευελιξία, Αποτελεσματικότητα, Ανταγωνιστικότητα, Συνέπεια. Εξήγησε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν πρέπει να λειτουργούν με τη λογική της ακαδημαϊκής προσέγγισης αλλά με γνώμονα του τι θέλει η αγορά. «Σε επίπεδο γνώσεων πρέπει να βοηθάει στην ανάπτυξη ικανοτήτων » τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος.
Ο Κλεομένης Μπάρλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, ανέφερε ότι η εταιρεία του έχει την έγκριση πιστοποίησης από την αμερικανική επιτροπή φαρμάκων και έχει καταφέρει να πουλάει δραστικά φάρμακα στις ΗΠΑ. «Πρότεινα το σύστημα ποιότητας της εταιρείας μας να το διδάξουμε για να μπορούν διάφορα εργαστήρια να προσαρμοστούν στις διάφορες οδηγίες. Ακόμα δεν έχει γίνει αυτό δυνατό» παρατήρησε, θέλοντας να αναδείξει ότι το Πανεπιστήμιο δεν έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα συνεργασίας με τη Βιομηχανία. Στη συνέχεια ανέφερε ότι «το Πανεπιστήμιο και η Βιομηχανία δεν γνωρίζει ο ένας τον άλλον. Δεν εμπιστεύεται ο ένας τον άλλον. Δεν θέλει να συνεργαστεί ο ένας με τον άλλον». Και μίλησε για την προσωπική του διαδρομή, όταν το 1989 εγκαταστάθηκε στη ΒΙΠΕ Πατρών, παρήγαγε όσα είχε ανακαλύψει ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο, όμως η ακαδημαϊκή κοινότητα όλα αυτά τα χρόνια δεν έδειξε ενδιαφέρον για συνεργασία.
Ο Οδυσσέας Ζώρας, Πρόεδρος ΕΑΠ, τόνισε ότι «το κομμάτι της εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι παραδειγματικό. Έχουμε νομίζω σε όλα τα επίπεδα εξαιρετικά καλή εκπαίδευση. Και εάν αύριο χρειαζόταν να παρουσιάσουμε στο εξωτερικό κάτι σοβαρό και ελληνικό, το μόνο πράγμα που θα έπαιρνα στη βαλίτσα μου θα ήταν τα πανεπιστήμια και η εκπαίδευση στην Ελλάδα». Και συμπλήρωσε ότι από την άλλη πλευρά « εάν ρωτηθεί κάποιος βιομήχανος, δηλαδή άνθρωπος της αγοράς και της επιχειρηματικότητας, ποιο ποσοστό αποφοίτων είναι έτοιμοι να μπουν στην αγορά , θα σας απαντήσει μόνο κατά 11%. Αν ρωτήσετε έναν καθηγητή, θα σας απαντήσει το 85%. Υπάρχει συνεπώς τεράστια απόσταση μεταξύ της ακαδημαϊκής θεώρησης των πραγμάτων και της θεώρησης από πλευράς επιχειρηματικότητας και αγοράς».
Ο Υφυπουργός Παιδείας Βασίλειος Διγαλάκης, παρουσίασε το σχέδιο που έχει εκπονηθεί το επόμενο διάστημα για να αρθεί αυτό το χάσμα και τόνισε ότι μεταξύ άλλων θα προσμετρά στην ακαδημαϊκή αξιολόγηση κατά πόσο οι καθηγητές συμμετέχουν στο πεδίο της έρευνα και συνεργάζονται με νεοφυείς επιχειρήσεις.
«Τα προγράμματα σπουδών που θα καταρτίζονται από εδώ και στο εξής δεν θα εξαρτώνται από το γνωστικό αντικείμενο των καθηγητών αλλά με άξονα τι ζητάει η οικονομία και η αγορά» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Κωνσταντίνος Καραμάνης, Αντιπρόεδρος Έρευνας ΕΑΠ, Αν Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μίλησε για τις βίαιες αλλαγές που έγιναν στη βιομηχανία και την οικονομία την τελευταία δεκαετία, οπότε άλλαξε άρδην το παραδοσιακό μοντέλο εργασίας.
Η εισαγωγή με βίαιο τρόπο των νέων ευέλικτων προτύπων εργασίας διαφάνηκε τελικά ότι δεν προσέφερε προοπτική στους εργαζόμενους και μείωσε την παραγωγικότητα, αφού δεν έδινε τη δυνατότητα εξέλιξης.
Ο Στάθης Ευσταθόπουλος, Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Θεμάτων ΕΑΠ, Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επεσήμανε ότι στόχος του ΕΑΠ είναι η δημιουργία εργαστηρίων παροχής υπηρεσιών, που ξεκινούν τη λειτουργία τους σε ένα μήνα. Και παρουσίασε στη συνέχεια αναλυτικά τις δράσεις που το ίδρυμα έχει δρομολογήσει.
Το video της διαδικτυακής συνεδρίας του ΕΑΠ είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.forumanaptixis.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr