Αλαλούμ για το Φράγμα
Το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο της χρονιάς για το Δήμο Πατρέων έχει προγραμματιστεί για τις 7 Ιανουαρίου. Το έχει ζητήσει η αντιπολίτευση κάνοντας χρήση του νόμου βάσει του οποίου όταν ζητείται εγγράφως από το 1/3 των Δημοτικών συμβούλων η σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος του Σώματος είναι υποχρεωμένος να το πράξει.
Ο πρόλογος δεν είναι τυχαίος. Το κυρίαρχο θέμα στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης έτσι όπως αυτό έχει τεθεί από την αντιπολίτευση, είναι «η θεσμική εκτροπή του Δημάρχου». Η άρνηση της Δημοτικής Αρχής με λίγα λόγια να υλοποιήσει ειλημμένη από τις 4 του περασμένου Μαρτίου απόφαση για τη σύσταση Διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος Πείρου- Παραπείρου.
Για το θέμα υπήρξαν δυναμικές παρεμβάσεις από την πλευρά 28 (εκ των συνολικά 49) δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης που ζήτησαν από το Δήμαρχο να επανέλθει στη νομιμότητα. Eξαίρεση αποτέλεσε η παράταξη Πατούχα.
Ακολούθησε νέα παρέμβαση 26 Δημοτικών Συμβούλων που δήλωναν ότι θα απέχουν συμβολικά από το Δημοτικό Συμβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την θεσμική εκτροπή του Δημάρχου, την άρνησή του δηλαδή να υλοποιήσει απόφαση του Σώματος.
Από αυτή την επιλογή της αποχής, αποστασιοποιήθηκαν οι κκ. Ντρίνιας και Κουνάβης, οι οποίοι παρέστησαν στη συνεδρίαση. Μαζί και ο σύμβουλος κ. Βορίσης ο οποίος παρέστη στη διαδικτυακή συνεδρίαση του συμβουλίου παρά το γεγονός ότι είχε υπογράψει την κοινή ανακοίνωση των 26 περί αποχής. Η εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι είχε καταλάβει λάθος και από λάθος βρέθηκε στη συνεδρίαση.
Στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση παρέστη και η παράταξη Αλεξόπουλου. Με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, ο οποίος είχε «σηκώσει» πρώτος το θέμα με άρθρο του περί παραβίασης των δημοκρατικών κανόνων λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου από τον κ. Πελετίδη, εξηγούσε ότι είχε κάνει από την πρώτη στιγμή σαφές στους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων ότι θα απέχει συμβολικά από μια μόνο συνεδρίαση του Σώματος καθώς εκτιμά ότι οι μάχες δίνονται στα έδρανα στου συμβουλίου και όχι εκτός αυτού, όπως ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απούσες και από τη συνεδρίαση που ήταν και η τελευταία της χρονιάς, παρέμειναν οι παρατάξεις Παπαδημάτου, Ρώρου, Ψωμά, Νικολόπουλου και Χρυσανθακόπουλου (πλην Κουνάβη) και Τζανάκου.
Ακολούθησε αίτημα 23 Δημοτικών Συμβούλων για σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την θεσμική εκτροπή με την υπογραφή και των Δημοτικών Συμβούλων της παράταξης Αλεξόπουλου. Η απουσία των τριών της παράταξης Ψωμά από την υπογραφή του αιτήματος δεν έχει να κάνει με άρνηση επί της ουσίας του ζητήματος. Η παράταξη παραμένει στα όπλα για το θέμα και αναμένεται να παρέμβει δυναμικά στο συμβούλιο.
Τι μεσολάβησε από τον Μάρτιο μέχρι τις τωρινές αντιδράσεις που έφτασαν στο σημείο της αποχής των διαμαρτυρόμενων συμβούλων από τις συνεδριάσεις του Οργάνου; Η εξήγηση του Δημάρχου σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο κ. Πελετίδης είπε ότι το θέμα του Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος ήταν πεδίο αντιπαράθεσης στις τελευταίες δημοτικές εκλογές και άρα ο κόσμος εκλέγοντάς τον Δήμαρχο, αποφάσισε εμμέσως ότι καταψηφίζει την ιδέα του Διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος.
Ο Δήμαρχος με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζει ως εκλογικό αποτέλεσμα όχι τον πρώτο γύρο των εκλογών (από όπου εκλέχθηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι) αλλά τον β΄γύρο που τον ανέδειξε νικητή με συντριπτική πλειοψηφία.
Μάλιστα ο κ. Πελετίδης όχι μόνο δεν υποχώρησε από τη θέση του μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά προχώρησε σε αντεπίθεση επαναφέροντας τα περί «μαύρου μετώπου» και τονίζοντας ότι θα κάνει ότι τον έταξε ο λαός της Πάτρας.
«Ερμηνεύει το νόμο όπως ο ίδιος θέλει. Ο λαός της Πάτρας είναι το 40% της πρώτης Κυριακής και όχι το 60% που πήραμε εμείς και από αυτό εκλέχθηκαν οι σύμβουλοι;» λένε στην αντιπολίτευση και κάνουν λόγο για σοβαρή θεσμική εκτροπή που παραβιάζει τον βασικό δημοκρατικό κανόνα της αρχής της πλειοψηφίας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης γίνεται μετά το αλαλούμ που έχει προκύψει από το σύστημα της απλής αναλογικής το οποίο η Δημοτική Αρχή δεν φαίνεται να ασπάζεται ούτε να είναι διατεθειμένη να υπηρετήσει.
Μέσα σε αυτό το πύρινο κλίμα, ήρθε να προστεθεί και άλλος ένας παράγοντας που θα δυναμιτίσει τη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης. Η πληροφορία ότι η Intrakat συμφερόντων Κόκκαλη είναι αυτή που προκρίνεται για να αναλάβει το Φράγμα για τα επόμενα 5 χρόνια, όπως έγραψε χθες το thebest.gr
Αυτό φαίνεται ότι θα αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης η οποία κάνει λόγο για οργανωμένη προσπάθεια απόδοσης της διαχείρισης του Φράγματος σε ιδιώτη με τις ευλογίες του Δημάρχου, την ίδια ώρα που ο Δήμαρχος επιμένει ότι τη διαχείριση του Φράγματος πρέπει να την αναλάβει το κράτος.
«Το κράτος ήδη την παραδίδει στον ιδιώτη» απαντάει η αντιπολίτευση».
Σε κάθε περίπτωση η διαδικτυακή συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης αναμένεται να είναι πύρινη και να προϊδεάσει για το κλίμα που θα ακολουθήσει στις συνεδριάσεις του ανώτατου βουλευόμενου Οργάνου της πόλης για το 2021.
Κρίσιμη θα είναι και για τον τρόπο που θα αντιδράσουν από τούδε και στο εξής και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης καθώς αφενός ήδη γίνεται συζήτηση για το αν το «μέτωπο» στο οποίο αναφέρεται ο κ. Πελετίδης είναι κάτι που μπορεί να περπατήσει στο μέλλον, αφετέρου δεν είναι γνωστό ποιοι και υπό ποιους όρους θα επιστρέψουν στα έδρανα καθώς κάποιες παρατάξεις το έχουν αποκλείσει σε περίπτωση που δεν υπάρξει αλλαγή στάσης από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr